επικοινωνία: e-Mail DiKAExarchion@gmail.com


**** ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥΣ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΥΣ ****

Ενωτική Πρωτοβουλία κατά των Πλειστηριασμών

Τρίτη, 11 Νοεμβρίου 2014

Οι εργαζόμενοι της BIO.ME, της Eλεύθερης ΕΡΤ και της Εφημερίδας των Συντακτών στο Ευρωκοινοβούλιο

πηγηή: ertopen

Ο αγώνας των εργαζομένων της ΕΡΤ βρέθηκε για άλλη μια φορά στην καρδιά της Ευρώπης, και μάλιστα ανήμερα της συμπλήρωσης 17 μηνών από το πραξικοπηματικό λουκέτο στη δημόσια Ραδιοτηλεόραση. Αντιπροσωπεία των εργαζομένων της ελεύθερης ΕΡΤ μαζί με εργαζόμενους σε δυο συνεταιριστικά, αυτοδιαχειριζόμενα εγχειρήματα, την Εφημερίδα των Συντακτών και τη ΒΙΟ.ΜΕ, ενημέρωσαν ευρωβουλευτές της ευρωπαϊκής Αριστεράς και των Πράσινων για την πολύτιμη εμπειρία της αυτοοργάνωσης και της αυτοδιαχείρισης.

Η πρωτοβουλία ανήκει στην ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνα Κούνεβα. Κεντρική ιδέα ήταν εργαζόμενοι - θύματα της ελληνικής κρίσης που αποφάσισαν να πάρουν στα χέρια τους τις τύχες τους, να παρουσιάσουν τους κεντρικούς άξονες των προσπαθειών τους, να αναλύσουν το όραμα τους και να διεκδικήσουν πολιτική στήριξη και συγκεκριμένες κινήσεις ενίσχυσης του αγώνα τους.

Οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ αφού μετέφεραν για μια ακόμη φορά την εμπειρία των δεκαεπτά μηνών αγώνα για την επαναλειτουργία μιας πραγματικά Δημόσιας Ελληνικής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης, ζήτησαν από την Ευρωομάδα της Αριστεράς την ανάληψη πρωτοβουλίας σε δυο κατευθύνσεις:

Α. Την παρέμβαση προς την EBU με στόχο την αποτροπή αναγνώρισης του κυβερνητικού μορφώματος της ΝΕΡΙΤ, ώστε να μην νομιμοποιηθούν οι αυθαίρετες πρακτικές της ελληνικής κυβέρνησης, τόσο με το αντισυνταγματικό κλείσιμο της ΕΡΤ, όσο και με τις αδιαφανείς, παράνομες και εξωθεσμικές τακτικές, με τις οποίες συγκρότησε και λειτουργεί μια καθαρά κυβερνητική και περιορισμένης εμβέλειας ραδιοτηλεόραση.

Β. Τον πανευρωπαϊκό συντονισμό των εργαζομένων στα δημόσια Μέσα Ενημέρωσης προκειμένου να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι επιθέσεις που εκδηλώνονται σε πολλές χώρες με στόχο την συρρίκνωση, την ιδιωτικοποίηση και τέλος τον πλήρη κρατικό έλεγχο της ενημέρωσης των πολιτών.

Από τη δίκη τους πλευρά οι εργαζόμενοι της ΒΙΟΜΕ ζήτησαν την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και του Ευρωκοινοβουλίου προκειμένου να προωθηθούν και στην Ελλάδα, όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ρυθμίσεις που θα νομιμοποιούν και θα στηρίζουν τα συνεργατικά σχήματα εργαζομένων, κυρίως για τη συνέχιση της λειτουργίας εργοστασίων που έχουν εγκαταλείψει οι ιδιοκτήτες τους, χωρίς να αναλάβουν τα χρέη που οι ίδιοι δημιούργησαν. 

Στη συνέντευξη τύπου που ακολούθησε (δείτε πιο κάτω στο βίντεο) εκ μέρους των εργαζομένων της ΒΙΟ.ΜΕ μίλησε ο Μάκης Αναγνώστου. Αναφέρθηκε στο ιστορικό του εγχειρήματος, τη δομή του, τη φιλοσοφία της παραγωγής. Γενικεύοντας περιέγραψε το χαρακτήρα των αυτοδιαχειριζόμενων εγχειρημάτων που πρέπει να είναι ανατρεπτικός, διατηρώντας στο ακέραιο τον αντικαπιταλιστικό του προσανατολισμό.

Οι εκπρόσωποι της Εφημερίδας των Συντακτών ζήτησαν πολιτική και τεχνική στήριξη από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, με στόχο την ενίσχυση της μοναδικής, πανευρωπαϊκά, συνεταιριστικής επιχείρησης στο χώρο του Τύπου, που επιβιώνει επί δυο ολόκληρα χρόνια και έχει δημιουργήσει, σε καιρό κρίσης, πάνω από 120 θέσεις εργασίας σε έναν κλάδο με συνεχώς αυξανόμενη ανεργία και απώλεια αξιοπιστίας.

Η Κωνσταντίνα Κούνεβα υιοθέτησε τα αιτήματα των εργαζομένων στα τρία αυτοδύναμα, αυτοδιαχειριζόμενα εγχειρήματα και δεσμεύτηκε να τα προωθήσει στην Ευρωομάδα της Αριστεράς. Στις συζητήσεις συμμετείχαν οι ευρωβουλευτές των Podemos, Pablo Echenique Robba, και Teresa Vazqouez καθώς και η Γερμανίδα ευρωβουλευτής των Πράσινων Terry Reintke, καθώς και ο ελληνικής καταγωγής συνδικαλιστής στο πανίσχυρο συνδικάτο μετάλλου του Βελγίου Κώστας Κουμπούνης, οι οποίοι μετέφεραν την πλούσια εμπειρία του συνεταιριστικού κινήματος στις χώρες τους.

Στην καταληκτική συνέντευξη Τύπου, έδωσαν το παρόν οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Σοφία Σακοράφα και Γιώργος Κατρούγκαλος. Την αποστολή από την Ελλάδα συνάντησαν χθες και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Χρυσόγονος, καθώς και το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς και ευρωβουλευτής Μανώλης Γλέζος.

Ρεπορτάζ της Μάχης Νικολάρα

Δείτε το βίντεο διάρκειας 22 λεπτών με τις συνεντεύξεις των αντιπροσώπων των τριών εγχειρημάτων, την παρέμβαση της Κωνσταντίνας Κούνεβα και του εκπροσώπου των Podemos Pablo Echenique.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για οποιαδήποτε πληροφορία ή ερώτηση στείλτε email στο dikaexarchion@gmail.com.