Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2023

Ο Κύκλος της λεηλασίας

ή πως είναι στημένο το παιγνίδι της αρπαγής των σπιτιών μας.

Η Reoco-Frontier, γνωστή και ως Reoco RealEstate είναι θυγατρική της Εθνικής μας τράπεζας και ιδρύθηκε το 2021 με σκοπό την αγορά ακινήτων που θα βγάζει σε πλειστηριασμό η μαμά-εταιρεία. Μάλιστα για την ίδρυσή της η ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ (δηλαδή οι καταθέτες της) χρηματοδότησαν με 150.000.000 ευρώ την ίδρυσή της και στελέχωσαν με δεκάδες έμπειρα στελέχη της τη λειτουργία της διαχειρίστριας των δανείων της  (doValue).

https://www.nextdeal.gr/epikairotita/oikonomia/123482/apeleytheros-h-ete-ta-megala-kerdi-apo-frontier-kai-xiloma-toy

Για την ακρίβεια αφού το 2020 πούλησε η Εθνική τράπεζα δεκάδες χιλιάδες δάνεια λαϊκών κυρίως οικογενειών (ακόμη και μεταναστών αλλά και Ρομά) "βρέθηκε" το fund Frontier Issuer με έδρα το Δουβλίνο (ως συνήθως συνέβη με όλα τα funds) να τα αγοράσει για να προχωρήσει, σύμφωνα με το σχέδιο Ηρακλής- η εξυγίανση του χαρτοφυλακίου της.

H Frontier Issuer ανέθεσε στις 4/2/2022 στην doValue (θυγατρική της Eurobank) την διαδικασία εκκαθάρισης των προβληματικών δανείων είτε με αναγκαστικά μέτρα (κατασχέσεις-πλειστηριασμοί) είτε με διακανονισμούς, συνήθως δυσβάστακτους για τους δανειολήπτες. Mέχρι τότε τη διαχείριση των προβληματικών δανείων της Εθνικής, που παλαιότερα είχαν πουληθεί στο fund Symbol, την είχε αναλάβει η Cepal (θυγατρική της Alpha Bank).

https://dovaluegreece.gr/analipsi-diaheirisis-apaitiseon-frontier-issuer-designated-activity-company

Για όσα δάνεια κατέληγαν σε κατάσχεση και στη συνέχεια σε άγονο πλειστηριασμό, ο πελάτης που θα "χτυπούσε" το ακίνητο ήταν η Reoco-Frontier. Να σημειωθεί ότι ο καταστατικός σκοπός της Reoco-Frontier ήταν η αγορά και η επανεκμίσθωση ακινήτων.


Εκατοντάδες είναι μέχρι στιγμής τα θύματα αυτής της κοινοπραξίας. Πρόκειται για λαϊκές οικογένειες, εργαζόμενους που κακοπληρώνονται, ανέργους, μικροεπαγγελματίες, συνταξιούχους, μετανάστες και ρομά. Η πανελληνίως γνωστή περίπτωση του Π.Φ στο Αιγάλεω είναι χαρακτηριστική, Η Reoco-Frontier αρνείται να του νοικιάσει το σπίτι που του άρπαξε με το πρόσχημα ότι η ενοικίαση δεν είναι στους σκοπούς ίδρύσεώς της !!!

Η χαρτογράφηση των δράσεων της Reoco-Frontier αναφέρεται κυρίως στις λαϊκές και υποβαθμισμένες  συνοικίες της Αθήνας αλλά και στα λαϊκά προάστεια πέριξ της πρωτεύουσας. Αυτό υποδηλώνει και τα καταχθόνια σχέδιά της: να ξετυλίξει ένα μεγάλο σεντόνι "εξευγενισμού"  σε αυτές τις περιοχές με τη χρήση του καλά οργανωμένου δικτύου συναφών επιχειρήσεων  της Εθνικής τράπεζας. (4).

Πρόεδρος/Διευθύνων σύμβουλος της Reoco-Frontier αλλά και όλων των συναφών επιχειρήσεων της Εθνικής τράπεζας είναι ο Ιωάννης Κυριακόπουλος (είναι δηλαδή ο δερβέναγας της ακίνητης περιουσίας της Εθνικής τράπεζας) που συν τοις άλλοις μετέχει στο διοικητικό σχήμα της Prodea (που έχει πολλές προσδοκίες από τις ιδιωτικοποιήσεις Δημόσιων Χώρων (κλασικό παράδειγμα του λόφου Στρέφη στα Εξάρχεια). 


Και για να κλείνουμε με τον εν εξελίξει ματωβαμένο κύκλο της λεηλασίας, όχι μόνο της λαϊκής περιουσίας αλλά και της δημόσιας, θα αναφερθούμε στον ρόλο του κυρίου Κυριακόπουλου, παραπέμποντας στα στοιχεία που διατίθενται ευρέως στο διαδίκτυο. 

https://www.athexgroup.gr/documents/10180/6623536/ATHEX_2021_Annual_Financial_Report_GR_Version_88_570.pdf/c5413d8a-5ba3-4b3b-b1a9-fa436153021f




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για οποιαδήποτε πληροφορία ή ερώτηση στείλτε email στο dikaexarchion@gmail.com.