Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012

Ενεχυροδανειστήρια: Οι σύγχρονοι μαυραγορίτες


Κάλλιο αργά παρά ποτέ! Ελέγχους σε ανταλλακτήρια χρυσού και ενεχυροδανειστήρια πραγματοποίησαν πριν από ένα περίπου μήνα το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και το ΣΔΟΕ. Το αποτέλεσμά τους; 1.633 παραβάσεις και 148 παραβάτες σε μόλις 222 ελέγχους που έγιναν από την αρχή του έτους στις εν λόγω επιχειρήσεις! Σοκάρεται κανείς;

Σωρεία παραβάσεων και παρανομιών

Σωρεία παρανομιών και παραβάσεων σε ανταλλακτήρια χρυσού και ενεχυροδανειστήρια διαπιστώθηκε μετά από ελέγχους που πραγματοποίησαν με ομολογουμένως μεγάλη καθυστέρηση το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και το ΣΔΟΕ. Σύμφωνα με τα εκτεθέντα στοιχεία, σε μόλις 222 ελέγχους που έγιναν από την αρχή του έτους στις εν λόγω επιχειρήσεις, διαπιστώθηκαν 1.633 παραβάσεις και 148 παραβάτες! Μάλιστα, έχουν ήδη σχηματισθεί 8 δικογραφίες. 

Οι αριθμοί είναι ενδεικτικοί της κατάστασης: Από τα 6 ενεχυροδανειστήρια που ελέγχθηκαν στη Θεσσαλία, στα 4 από αυτά επιβεβαιώθηκε σωρεία παραβάσεων. Στο Βόρειο Αιγαίο και την Πελοπόννησο ελέγχθηκαν 9 ενεχυροδανειστήρια και σε όλα ανεξαιρέτως διαπιστώθηκε πλήθος φορολογικών παραβάσεων. Περαιτέρω, στο Νότιο Αιγαίο και οι 5 έλεγχοι που πραγματοποιήθηκαν απέδωσαν, καθώς σε όλες τις ελεγχθείσες επιχειρήσεις βεβαιώθηκαν 120 παραβάσεις απόκρυψης ΦΠΑ και του κώδικα βιβλίων και στοιχείων. Ανάλογη εικόνα επικρατεί και στην Ήπειρο, τη Στερεά Ελλάδα και τα Ιόνια νησιά, όπου η συντριπτική πλειοψηφία των ενεχυροδανειστηρίων που λειτουργούν είναι "μαϊμού"!

Ο Γ. Μιχελάκης ανακαλύπτει την προβληματική λειτουργία των ενεχυροδανειστηρίων!

Τα παραπάνω στοιχεία ανακοινώθηκαν στη Βουλή, στο πλαίσιο επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή της ΝΔ Γιάννη Μιχελάκη, ο οποίος όχι μόνο κάλεσε (υποκριτικά, κατά τη γνώμη μας) την κυβέρνηση να λάβει άμεσα μέτρα, αλλά έσπευσε να μας ενημερώσει ότι "χιλιάδες πολίτες πέφτουν θύματα «αετονύχηδων» στους οποίους καταφεύγουν για να αντλήσουν ρευστότητα λόγω κρίσης". 

Αλήθεια, κ. Μιχελάκη, ποιος ευθύνεται για την κατάσταση αυτή; Ποιος επιτρέπει στους ιδιοκτήτες τέτοιων επιχειρήσεων να πατούν την αξιοπρέπεια του κόσμου; Η κυβέρνησή σας τόσο καιρό αγνοούσε τους όρους με τους οποίους οι επιχειρήσεις αυτές λειτουργούν; 

Πώς λειτουργούν τα ενεχυροδανειστήρια;

Το πώς λειτουργούν οι περισσότερες από αυτές τις επιχειρήσεις αυτές είναι λίγο - πολύ γνωστό. Κάποιος -τις περισσότερες φορές απελπισμένος- πηγαίνει στο ενεχυροδανειστήριο και, προκειμένου να πάρει κάποια χρήματα, δίνει στον ενεχυρούχο δανειστή κάποιο πολύτιμο αντικείμενό του. Μπορεί να πρόκειται για κάποιο κόσμημα, για την ίδια του τη βέρα, ένα ρολόι, το αυτοκίνητό του, κάποιο έργο τέχνης, οτιδήποτε. Ο καλός ο μύλος όλα τα αλέθει. Ο δανειστής κοστολογεί το αντικείμενο. Το κοστολογεί, όμως, όσο αξίζει; (Σχεδόν) ποτέ! Τι μπορεί όμως να κάνει ο δανειζόμενος; Τίποτα! Θα δεχτεί ό,τι του πρσφερθεί, γιατί έχει ανάγκη. Αν δεν επιστρέψει τα χρήματα που του δόθηκαν εντός του συμφωνημένου (και συνήθως εξαιρετικά σύντομου) διαστήματος, μαζί φυσικά με τους (συνήθως καταχρηστικούς) τόκους, τότε το ενέχυρο θα βγει σε πλειστηριασμό με προφανέστατα οφέλη για τον δανειστή.

Ραγδαία αύξηση τέτοιων επιχειρήσεων - Εν γνώσει του κράτους οι "δραστηριότητές" τους

Σαν μανιτάρια ξεφυτρώνουν οι πινακίδες "Αγοράζω χρυσό, κοσμήματα, χρυσαφικά". Η συνέχεια της πινακίδας υπονοείται: "Σε εξευτελιστικά χαμηλές τιμές, γιατί ξέρω ότι είσαι απελπισμένος". Η ραγδαία αύξηση αυτών των επιχειρήσεων δεν οφείλεται μόνο στην οξυμένη οικονομική κρίση, αλλά και στα «στραβά μάτια» που έκαναν μέχρι τώρα το κράτος και οι αρμόδιες υπηρεσίες μπροστά σε περιστατικά παράνομων ενεχυροδανειστηρίων, που λειτουργούσαν ακόμα και απέναντι από αστυνομικά τμήματα, αλλά και μπροστά στον απάνθρωπο και εξευτελιστικό για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια τρόπο λειτουργίας τους. 

Πολλές από τις επιχειρήσεις αυτές λειτουργούν παρανόμως, εν γνώσει των αρμοδίων υπηρεσιών. Σωρεία φορολογικών παραβάσεων, μη τήρηση βιβλίων, καταγγελίες για λαθρεμπόριο χρυσού, χιλιάδες εκβιασμοί και επιθέσεις από μπράβους και κυκλώματα της νύχτας που συνεργάζονται με τους ενεχυροδανειστές, αμέτρητες καταγγελίες για εκμετάλλευση της νομικής άγνοιας και της ανάγκης των δανειοληπτών. 

Ορισμένες απ' αυτές τις επιχειρήσεις ισορροπούν με δυσκολία μεταξύ νομιμότητας και παρανομίας (sic), οι περισσότερες όμως αγγίζουν προφανέστατα την ανηθικότητα και την απανθρωπιά. Σε καιρό οξυμένης οικονομικής κρίσης κι ενώ η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ λαμβάνει τα πλέον αντικοινωνικά μέτρα, τα οποία εξοντώνουν την κοινωνία ηθικά και υλικά, οι "σύγχρονοι μαυραγορίτες", εν γνώσει και με την ανοχή του κράτους, το οποίο σφυρίζει αδιάφορα, εκμεταλλεύονται την απόγνωση του κόσμου για άμεση οικονομική βοήθεια. Η κυβέρνηση επιτρέπει τον πλήρη εξευτελισμό της ανθρώπινης ανάγκης, την εκμετάλλευση του πόνου, που η ίδια προκαλεί. 

Η απάντηση της κοινωνίας

Απέναντι στην εκμετάλλευση της ανάγκης ανθρώπου από άνθρωπο, απέναντι στην ανεπάρκεια (ή, μήπως, αδράνεια και αδιαφορία;) των αρμοδίων να αντιμετωπίσουν αυτά τα φαινόμενα, τα οποία είναι απόρροια των πολιτικών τους, η κοινωνία προτάσσει το αντιπαράδειγμα της αλληλεγγύης . Με συλλογικές κουζίνες και κοινωνικά παντοπωλεία, κοινωνικά ιατρεία και ωδεία, δωρεάν μαθήματα από τον ένα στον άλλο και πολιτιστικά εργαστήρια ανατρέπουμε στην πράξη τη βάρβαρη πραγματικότητα που μας έχουν ετοιμάσει. Τους δείχνουμε ότι ξέρουμε να βάζουμε τις ζωές μας πάνω από τα κέρδη τους. Η αλληλεγγύη είναι η δική μας απάντηση σε όλους όσους θέλουν να πλουτίζουν πάνω στην εξαθλίωση και τη δυστυχία των άλλων.

ΠΗΓΗ:left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για οποιαδήποτε πληροφορία ή ερώτηση στείλτε email στο dikaexarchion@gmail.com.