Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2017

Το φάντασμα του ιδιωτικού χρέους


 Του Χρήστου Λάσκου

Στην τελευταία έκθεσή του για το τρίτο τρίμηνο του 2016 το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής εφιστά –για πρώτη φορά τόσο εμφατικά- την προσοχή στην εξέλιξη του ιδιωτικού χρέους.

Έχουμε συνηθίσει η συζήτηση στη χώρα μας να αξονίζεται γύρω από το ζήτημα του δημόσιου χρέους. Όπως μου έχει δοθεί η ευκαιρία πρόσφατα να επισημάνω (1), σε μεγάλο βαθμό και το πρόβλημα του δημοσίου χρέους είναι αποτέλεσμα της δράσης ιδιωτών συμπατριωτών μας, που το δημιούργησαν με την κραυγαλέα φοροδιαφυγή, φοροκλοπή, εισφοροδιαφυγή, εισφοροκλοπή και την άγρια εκμετάλλευση των ευκαιριών που τους παρείχαν οι δημόσιες δαπάνες και η «διανομή» στους κατάλληλους «επιχειρηματίες».

Τώρα το Γραφείο βαράει την καμπάνα του προβλήματος που αποτελεί ήδη –και με προοπτική μεγάλης επιδείνωσης- το ιδιωτικό χρέος. Όπως σημειώνει η ΕφΣυν (2), το ιδιωτικό χρέος «βρίσκεται μια ανάσα από το δημόσιο των 328,3 δισ. ευρώ. Μόνο οι απλήρωτοι φόροι 4374475 πολιτών, οι οποίοι τον Σεπτέμβριο έφτασαν τα 93 δισ. ευρώ (!), αποτελούν μεγάλο «πονοκέφαλο» για την κυβέρνηση, καθώς πρόκειται για ένα ποσό που υπερβαίνει το 50% του ΑΕΠ.

Εάν στο προηγούμενο ποσό προστεθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές σε ΔΕΚΟ (3 δισ. μόνο στη ΔΕΗ), ασφαλιστικά ταμεία (300000 πολίτες χρωστούν 25 δισ. ευρώ) και τράπεζες (110 δισ. ευρώ από τρία εκατ. «κόκκινα δάνεια), τότε το «φέσι» των ιδιωτών ξεπερνά τα 25 δισ. ευρώ».
Από αυτό το ιδιωτικό χρέος των 250 δισ. περίπου, μόνο ένα 20% είναι «απλών πολιτών», μισθωτών, αυτοαπασχολουμένων ή συνταξιούχων.


Το υπόλοιπο 80% το χρωστάνε επιχειρηματίες και πλούσιοι όλων των ειδών, οι οποίοι, ως επί το πλείστον, έχουν διασφαλίσει την προσωπική τους ευμάρεια στο διηνεκές, φεσώνοντας γενικώς και αδιακρίτως. Η περίπτωση Μαρινόπουλου είναι κορυφή, απλώς, ενός πολύ μεγάλου παγόβουνου αυτής της διαχείρισης, η οποία διασώζει πλούσιους και ευκατάστατους, μεταφέροντας το βάρος των πληρωμών στην κοινωνική πλειοψηφία. Με χρέη –προς εργαζόμενους, προμηθευτές, ασφαλιστικά ταμεία και τράπεζες- κοντά στα 2 δισ. ευρώ, η οικογένεια, έχοντας διασφαλίσει τη μεταφορά μεγάλου μέρους του δανεισμού σε προσωπικούς λογαριασμούς και οφ σορ εταιρίες στο εξωτερικό, βρίσκεται, σε υποβοηθούμενο από την κυβέρνηση ντιλ, ώστε να βγει λευκή περιστερά και όλα μια χαρά. Άλλωστε, οι τράπεζες διασώζονται με τις υποστηριζόμενες από όλους μας ανακεφαλαιοποιήσεις, ενώ τα ασφαλιστικά ταμεία κακήν κακώς με διαρκείς μειώσεις –μέχρις εξαφανίσεως- των παροχών τους προς εκατομμύρια εξοντωμένους ανθρώπους.

Βρισκόμαστε, έτσι, στο καταπληκτικό σημείο να εφαρμόζεται εκτεταμένη σεισάχθεια στις υποχρεώσεις των Ελλήνων καπιταλιστών –και οι νέες «ιδέες» για την διαχείριση των κόκκινων δανείων συνεχίζουν και επεκτείνουν την παράδοση- ενώ έχουμε ήδη πλειστηριασμούς σε κοινούς ματζίρηδες, όπως έχουμε καταντήσει οι περισσότεροι από εμάς. Δείτε το: «αυτοί» -το 10% του πληθυσμού- χρωστούν 200 δισ. ευρώ και τους πάνε για συνέχιση της χαριστικής αντιμετώπισης, «εμείς» -το 90%- χρωστάμε μόλις 50 δισ. και δεν έχουμε καμιά ελπίδα! Ενώ, λοιπόν, μια σεισάχθεια για «εμάς» θα είχε πολύ μικρότερο κόστος για το κράτος και άμεση συνέπεια την τόνωση της ζήτησης και της οικονομικής δραστηριότητας, η σεισάχθεια γι’ «αυτούς» είναι μόνο γι’ «αυτούς», μήπως και δεήσουν να κάνουν … επενδύσεις.

Μετά από αυτά, νομίζω, είναι κατανοητή, ανάγλυφη καλύτερα, η διαρκώς μεγαλύτερη ευστοχία του συνθήματος «ή εμείς ή αυτοί».

***
Βέβαια, το πρόβλημα του ιδιωτικού χρέους και της διαχείρισής του δεν είναι ελληνικό. Σε άλλες χώρες, μάλιστα, αυτό είναι το βασικό πρόβλημα. Στις ΗΠΑ βρίσκεται περίπου στο 180% του ΑΕΠ, στη Βρετανία στο 210%, στην Κίνα στο 200%, οι τέσσερις μεγάλοι της ΕΕ (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία) στο 150%, η Πορτογαλία στο 250% και η Ιρλανδία στο 300%. Η Ελλάδα, λοιπόν, με 135% περίπου, είναι μια χαρά, ως προς τους αριθμούς! Οι βασικοί παγκόσμιοι παίκτες είναι σε χειρότερη, έως πολύ χειρότερη, θέση.

Πρόσφατα, έχει εκδοθεί στα ελληνικά το βιβλίο του Richard Vague “Η επόμενη οικονομική καταστροφή –Γιατί επέρχεται και πώς να την αποφύγουμε” (εκδόσεις Angelus Novus, 2016). Ο συγγραφέας, όχι κανένας «περιθωριακός μαρξιστής», αλλά κατεξοχήν άνθρωπος της αγοράς, τραπεζίτης για δεκαετίες, σήμερα διευθύνων σύμβουλος της Gabriel Investments, ισχυρίζεται πως η τεράστια κρίση του 2008 οφείλονταν στην εξέλιξη του ιδιωτικού –και καθόλου του δημόσιου- χρέους στις ανεπτυγμένες καπιταλιστικές οικονομίες και, επιπλέον, πως σήμερα τα σχετικά στοιχεία όχι μόνο δεν έχουν βελτιωθεί, αλλά πάνε όλο και χειρότερα. Η πρόγνωσή του, λοιπόν, είναι πως πάμε για μια μεγαλύτερη κρίση σύντομα, αν δεν υπάρξουν δραστικές παρεμβάσεις στο σύστημα.

Η ανάλυσή του, με όλες τις επιφυλάξεις που αναγκαστικά έχει ένας μαρξιστής για το αιτιολογικό σχήμα, είναι εξαιρετική και πολύ πειστική σε ό,τι αφορά τις προβλέψεις του. Και το καλύτερο: κόντρα στις εδώδιμες πρακτικές, αυτός ένας άνθρωπος των τραπεζών, κατανοώντας το συστημικό αδιέξοδο, προτείνει μια πολιτική «φιλική προς τους δανειολήπτες», προκειμένου να αποσοβηθεί η «επόμενη οικονομική καταστροφή». Είναι, από αυτήν την άποψη, πολύ περισσότερο με «εμάς» από ό,τι πολλοί που μιλούν ακόμη στο όνομά μας. Αλλά σε αυτό θα επανέλθω.

παραπομπές
(1)Τα αίσχη και τα χρέη, alterthess, 22 Οκτωβρίου 2016
(2) Φουσκώνει το ιδιωτικό χρέος, ΕφΣυν, 1 Νοεμβρίου 2016

Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2017

χτυπάει η καμπάνα για τους μεγαλο-ο-φιλέτας: Από τον Σεπτέμβρη 2000 πλειστηριασμοί "συστημικών" μεγαλοοφειλετών.

πηγή: Καθημερινή
ΕΥΓΕΝΙΑ ΤΖΩΡΤΖΗ (Αύγουστος 2016)

Σύμφωνα με τα στοιχεία:το 2009 που είχαν γίνει 52.000 πλειστηριασμοί, το 2010 ορίστηκαν 48.000 πλειστηριασμοί, το 2011 44.000, το 2012 25.900, το 2013 19.200, το 2014 16.000, το πρώτο 7μηνο το 2015 7.000 και το πρώτο 7μηνο το 2016 ορίστηκαν 2.700 πλειστηριασμοί*.

Ραντεβού στα δικαστήρια για τους πρώτους πλειστηριασμούς ακινήτων δίνουν οι μη συνεργάσιμοι δανειολήπτες από τις 15 Σεπτεμβρίου**, ημέρα κατά την οποία ανοίγουν τα δικαστήρια, σηματοδοτώντας την έναρξη των πλειστηριασμών έπειτα από μια μακρά περίοδο απραξίας, που κορυφώθηκε το 2016, λόγω της αποχής των δικηγόρων, αλλά και της απεργίας των συμβολαιογράφων.

Οι τράπεζες έχουν έτοιμους ήδη τους φακέλους με τα πρώτα 2.000 ακίνητα που θα βγουν άμεσα στο σφυρί, με προοπτική ο αριθμός τους να φθάσει τα 5.000 τους αμέσως επόμενους μήνες. Στόχος των πρώτων πλειστηριασμών, όπως εξηγούν αρμόδια στελέχη, είναι να σταλεί μήνυμα προς δανειολήπτες που συστηματικά αποφεύγουν να συνεργαστούν με την τράπεζα ότι τα περιθώρια ανοχής έχουν εξαντληθεί και ότι η περίοδος χάριτος έχει παρέλθει. 
Οι πρώτοι πλειστηριασμοί, όπως εξηγούν, θα αφορούν μεγάλα ακίνητα αξίας άνω των 300.000 ή 400.000 ευρώ, που βαρύνονται με δάνεια τα οποία έχουν βρεθεί στο «κόκκινο» εδώ και πάνω από δύο χρόνια. Πρόκειται για 2.000 περίπου κατοικίες, οι κάτοχοι των οποίων, παρά το γεγονός ότι σε αρκετές περιπτώσεις έχουν αποδεδειγμένα καταθέσεις σε άλλη τράπεζα, αρνούνται να συναινέσουν σε ρύθμιση της οφειλής τους ή ακόμη και να συνομιλήσουν με την τράπεζα. Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι ορισμένοι εξ αυτών, όπως υποστηρίζουν οι τράπεζες, δηλώνουν με προκλητικό τρόπο την άρνησή τους να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, εκμεταλλευόμενοι το καθεστώς «παγώματος» των πλειστηριασμών από τις τράπεζες που ίσχυσε επί πολλά χρόνια και ήρθη μόλις πρόσφατα.

Οι τράπεζες επιμένουν ότι δεν πρόκειται να μπουν στο στόχαστρο ευπαθείς ομάδες που βρίσκονται σε πραγματική αδυναμία να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους ή τα μικρά ακίνητα οικογενειών που δεν έχουν μεγάλη ή άλλη περιουσία. Σε καμία περίπτωση, όπως εξηγούν, δεν πρόκειται να σημειωθούν φαινόμενα όπως αυτά που συνέβησαν π.χ. στην Ισπανία, όπου μικροϊδιοκτήτες υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους έπειτα από τους μαζικούς πλειστηριασμούς που πραγματοποίησαν οι τράπεζες. 
Στόχος είναι να σταλεί το μήνυμα σε όσους είναι σε θέση να συναινέσουν σε μια λύση ρύθμισης και παρ’ όλα αυτά έκαναν κατάχρηση της παρατεταμένης περιόδου «παγώματος» των πλειστηριασμών και όχι να θιγούν εκείνοι που αδυνατούν να αποπληρώσουν την οφειλή τους. Ενα μαζικό άλλωστε κύμα πλειστηριασμών δεν εξυπηρετεί ούτε τις τράπεζες, οι οποίες πρέπει να εγγράφουν μεγάλες ζημίες λόγω της πτώσης των εμπορικών αξιών.

Το «πάγωμα» των πλειστηριασμών αποτυπώνεται στα στοιχεία από τα δικαστήρια της χώρας, με βάση τα οποία το πρώτο επτάμηνο το 2016 ορίστηκαν μόλις 2.700 πλειστηριασμοί έναντι 7.000 το αντίστοιχο περυσινό επτάμηνο. Ο αριθμός τους παρουσιάζει σταθερή μείωση κάθε χρόνο και είναι χαρακτηριστικό ότι μετά το 2009 που είχαν γίνει 52.000 πλειστηριασμοί, ο αριθμός τους βαίνει συνεχώς μειούμενος. Ετσι, το 2010 ορίστηκαν 48.000 πλειστηριασμοί, το 2011 ορίστηκαν 44.000, το 2012 ορίστηκαν 25.900, το 2013 ορίστηκαν 19.200, το 2014 ορίστηκαν 16.000 και όλο το 2015 μόλις 8.700.

Πρέπει να σημειωθεί ότι τα νούμερα αυτά περιλαμβάνουν τους πλειστηριασμούς του Δημοσίου και των ιδιωτών, ενώ αφορούν και σε επαναληπτικούς πλειστηριασμούς με συνέπεια τα ακίνητα τελικώς που εκπλειστηριάζονται κάθε χρόνο να είναι στην πραγματικότητα πολύ λιγότερα. Οι πλειστηριασμοί που έγιναν από τράπεζες είναι ουσιαστικά ελάχιστοι, αφού ακόμη και όταν έληξε η επίσημη προστασία, που είχε δοθεί με διαδοχικούς νόμους από το 2009, για μεγάλο χρονικό διάστημα ίσχυσε το άτυπο μορατόριουμ από τις τράπεζες, με συνέπεια η πλειονότητα των πλειστηριασμών που εκτελέστηκαν να είναι τελικά για λογαριασμό του Δημοσίου ή ιδιωτών.

Συμπληρωματικά: τα όσα αναφέρονται στο άρθρο συμφωνούν και με τα δικά μας συμπεράσματα. Παρακολουθώντας 5 χρόνια τα στατιστικά στοιχεία είχαμε καταλήξει ότι για τις τράπεζες άμεσος και πρωταρχικός στόχος ήταν τα ακίνητα "φιλέτα" και το κυνήγι όσων εκμεταλλεύονταν την συγκυρία.
Είναι εντυπωσιακό ότι για τα έτη 2014 και μετά οι πλειστηριασμοί που ορίζονταν ήταν υποπολλαπλάσιοι αυτών των προηγούμενων ετών (δείτε πιο πάνω). Είναι εντυπωσιακό γιατί από 1/1/2014 έπαυε η οριζόντια προστασία κάθε ακινήτου για οφειλές ανά περίπτωση έως 200.000 (νόμος Χατζηγάκη του 2008 που καταργήθηκε την 31/12/2013).
Μην ξεχνάμε ότι η κυβέρνηση Σαμαρά, μετρώντας το πολιτικό κόστος εν όψει εκλογών είχε παρέμβει για το "μάζεμα" του αριθμού των πλειστηριασμών. Όμως από το 2015 βλέπουμε ότι οι εξαγγελθέντες πλειστηριασμοί είναι κατά 84% μειωμένοι σε σχέση με το 2009 παρόλο που είχε καταργηθεί η οριζόντια προστασία και είχε "λοβοτομηθεί" ο νόμος Κατσέλη, ενώ παράλληλα αύξαναν με γεωμετρική πρόοδο τα "κόκκινα" δάνεια.
Παρακολουθώντας τους μέχρι σήμερα εξαγγελθέντες πλειστηριασμούς βλέπουμε ότι κατά κανόνα σε πρώτο πλάνο μπαίνουν μεγαλοοφειλέτες και φιλέτα. Εξ αυτού του γεγονότας εμπνευσθήκαμε τον τίτλο της ανάρτησης.

*Εχει αξία να δούμε πόσοι έγιναν από αυτούς που ορίστηκαν στα χρόνια 2010-2014. Από το 2015 παρακολουθώντας συστηματικά τη διαξαγωγή στα ειρηνοδικεία ο αριθμός των πλειστηριασμών που έγιναν θα πρέπει να είναι πολύ μικρός.

** To κείμενο της Καθημερινής δημοσιεύθηκε τον Αύγουστο του 2016. Το επικαλούμεθα μόνο για τη χρησιμότητα των στοιχείων του. Ο τίτλος της ανάρτησης της Καθημερινής είναι: Έτοιμοι 2000 πλειστηριασμοί.

Ακαρπες οι ρυθμίσεις πολλών «κόκκινων» δανείων

πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών
Συντάκτης: Αρτεμις Σπηλιώτη
 
Την αναποτελεσματικότητα των ρυθμίσεων στις οποίες έχουν προβεί οι τράπεζες ώστε να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων σε συνδυασμό με την επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης καταδεικνύει η Τράπεζα της Ελλάδος.

Οπως προκύπτει από την επισκόπηση του χρηματοπιστωτικού τομέα, περίπου 4 στα 10 δάνεια που είναι ήδη ρυθμισμένα απαιτούν πλέον νέο διακανονισμό. Η κατάσταση θα μπορούσε να είναι χειρότερη αν οι τράπεζες δεν είχαν προχωρήσει σε «προληπτικές ρυθμίσεις» δανείων που δεν έχουν μπει επίσημα σε καθυστέρηση, όμως υπάρχει αβεβαιότητα είσπραξής τους. Τα δάνεια αυτά ανέρχονται σε 30 δισ. ευρώ και έχουν ρυθμιστεί σε ποσοστό 72,4%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, τα δάνεια που δεν εξυπηρετούνται και αυτά που είναι αβέβαιης είσπραξης, δηλαδή τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα, ήταν στο τέλος Σεπτεμβρίου 2016 ύψους 108 δισ. ευρώ, δηλαδή 45,2% του συνολικού δανειακού χαρτοφυλακίου των τραπεζών.

Ρυθμισμένα δάνεια είναι 46,7 δισ. ευρώ, αλλά το 37,5% θα πρέπει να μπουν σε νέο διακανονισμό.

Το πρώτο εξάμηνο του 2016 οι ρυθμίσεις εξυπηρετούμενων δανείων αυξήθηκαν κατά 12,1%, ενώ οι ρυθμίσεις για τα μη εξυπηρετούμενα αυξήθηκαν κατά 7,2%.

Πρωταθλητές ρυθμίσεων είναι τα στεγαστικά δάνεια και ακολουθούν τα καταναλωτικά και τα επιχειρηματικά.

Από τα δάνεια που χρήζουν νέας ρύθμισης το 44% είχε διακανονιστεί με βραχυπρόθεσμες λύσεις (π.χ. περίοδο χάριτος, καταβολή μόνο τόκων για μια συγκεκριμένη περίοδο). Με μακροπρόθεσμες λύσεις (επιμήκυνση δανείου, μείωση επιτοκίου) είχε ρυθμιστεί το 35%. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, με λύσεις οριστικής διευθέτησης (π.χ. διαγραφή οφειλής) ρυθμίστηκε μόλις το 2% των δανείων.

Οι προβλέψεις
Οι τράπεζες έχουν πραγματοποιήσει προβλέψεις που ανέρχονται στο 49,5% των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, δηλαδή σε 53 δισ. ευρώ περίπου.

Οπως αναλύει η ΤτΕ σε ειδικό κεφάλαιο, η διενέργεια υψηλών προβλέψεων επιτρέπει στις τράπεζες να προχωρήσουν σε πωλήσεις χαρτοφυλακίου, χωρίς να επηρεαστεί η κεφαλαιακή τους επάρκεια.

Οι πωλήσεις θα μπορούσαν να ξεκινήσουν από τα δάνεια που έχουν καταγγελθεί, τα οποία ανέρχονται σε 48 δισ. ευρώ και θα μπορούσαν να μεταβιβαστούν, π.χ. στο 30% της αξίας τους, δηλαδή έναντι 14 δισ. ευρώ, χωρίς να υπάρχει κεφαλαιακή επίπτωση για τις τράπεζες.

Τα επιχειρηματικά και καταναλωτικά δάνεια που έχουν καταγγελθεί είναι τα πρώτα που θα μεταβιβαστούν σε funds, υπό τον όρο ότι θα απαλειφθούν τα εμπόδια στη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων και θα δημιουργηθεί μια αποτελεσματική δευτερογενής αγορά τραπεζικών δανείων στη Ελλάδα.

Η Τράπεζα της Ελλάδος στην επισκόπηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος ζητά από την κυβέρνηση να υπάρξουν επιπλέον νομοθετικές ή ρυθμιστικές παρεμβάσεις «όπου κριθεί απαραίτητο».

Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2017

Πλειστηριασμοί: "δυναμικό" γιουρούσι της Eurobank για τη λεία των ακινήτων


Ρίχνοντας μια ματιά στα στατιστικά στοιχεία των πράξεων πλειστηριασμών που επίκεινται για τη νέα χρονιά (βλέπετε http://dikaex.blogspot.gr/2017/01/2017.html) παρατηρούμε ότι τα πρωτεία στη λεία των υποθηκευμένων σε τράπεζες ακινήτων των πολιτών τα διεκδικεί η Eurobank, τράπεζα συμφερόντων της οικογένειας Λάτση.

Μοιραία ανακαλούνται από τη μνήμη μας κάποια άλλα γιουρούσια, σε αποθήκες καλλιεργητών μαύρης σταφίδας της Δυτικής Πελοποννήσου στην περίοδο της κατοχής. Επίλεκτοι λόχοι γερμανοτσολιάδων με την επιστασία κάποιου γερμανού αξιωματικού ορμούσαν στις αποθήκες όπου φυλάσονταν η σοδειά της σταφίδας και άρπαζαν το βιός των ταλαίπωρων καλλιεργητών. Στη συνέχεια τη χρυσοπουλούσαν σε άγγλους εμπόρους, μιας και όλη η παραγωγή εκείνα τα χρόνια διοχετεύονταν στην αγγλική αγορά. Ποιοί, από παληάτσοι των λιμανιών του Κατακώλου Ηλείας και των Πατρών, γίνανε πάμπλουτοι καπετάνιοι από αυτή τη λεηλασία είναι γνωστό.

Τα γιουρούσια είναι μια παμπάλαιη ιστορία. Και όσο και αν κλωτσάμε την μπάλλα της ιστορίας στην εξέδρα αυτή, κατά ένα όχι μαγικό αλλά διαλεκτικά ερμηνεύσιμο τρόπο, επανέρχεται στο τεραίν για να μας "σφυρίξει" ότι η συσώρευση πλούτου δια της αρπαγής ήταν η πλέον, από κάθε άλλη δραστηριότητα, προσοδοφόρος σε αυτή τη ρημαγμένη χώρα. Πάντα βέβαια υπό την υψηλή επιστασία των κυρίαρχων ξένων δυνάμεων και τις ευλογίες των εγχώριων κυβερνήσεων.

Άλλωστε έχουμε επισημάνει και σε παληότερες αναρτήσεις ότι παγκοσμίως ο καπιταλισμός δεν γλυκοκοιτάζει πια προς την υπεραξία της εργατικής δύναμης αλλά εδώ και λίγες δεκαετίες λιγουρεύεται τα συσσωρευμένα της εργατικής δύναμης. Και αφού με χίλιους δυό τρόπους άρπαξε από τα σεντούκια τις σε ρευστό αποταμιεύσεις των υποτελών, στράφηκε στην ακίνητη περιουσία που από όνειρο κάθε μεροκαματιάρη κατάντησε ο εφιάλτης του.
στο θέμα μας...
Ξεκίνησα μια ανάλυση των διαθεσίμων μέχρι στιγμής στοιχείων για τους πλειστριασμούς ακινήτων από τράπεζες που έχουν αναγγελθεί για το πρώτο επτάμηνο του 2017. Παρατήρησα ότι σε πανελλαδική κλίμακα και σε ένα ποσοστό της τάξης του 75% οι επικείμενοι πλειστηριασμοί επισπεύδονται από τράπεζες. 
Στα ειρηνοδικεία του νομού Αττικής συγκεκριμένα επίκεινται 767 πλειστηριασμοί εκ των οποίων οι 297 στο ειρηνοδικείο Αθήνας. Εξ' αυτών από τράπεζες επισπεύδονται οι 240 εκ των οποίων οι 117 από την Eurobank (σχεδόν οι μισοί).

Το μέγεθος είναι εντυπωσιακό και δείχνει τις ορέξεις της εν λόγω τράπεζας. Αναδεικνύεται όμως και μια άλλη πλευρά, η πλέον σκοτεινή, του προβλήματος: τα "χέρια" της εν λόγω τράπεζας έχουν λυθεί για να επουλωθεί το "τραύμα" της αλόγιστης επεκτατικής της πολιτικής.

Το πρόβλημα έχει καθαρά κοινωνική και πολιτική διάσταση, όποιο και αν είναι το ακίνητο που κινδυνεύει να γίνει λεία στα στόματα των λύκων που θέλει η τράπεζα να ταϊσει, όποιας κοινωνικής και οικονομικής ομοταξίας και αν είναι οι οφειλέτες, όποιου μεγέθους και αν είναι η οφειλή.

Ξαναδιατυπώνεται λοιπόν το ερώτημα: το ουρλιαχτό των λύκων θα αφεθεί να τρομοκρατήσει την κοινωνία; Θα γίνει ο εφιάλτης του ξεσπιτώματος εκατομμυριών οφειλετών; Ας απαντήσει η κυβέρνηση, πετώντας την καυτή πατάτα όχι εδώ κι εκεί, αλλά σε αυτούς που δημιούργησαν την λεγόμενη "κρίση", σε αυτούς που λήστεψαν τη χώρα και τους πολίτες της. 
Τh.Al

Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2017

13+1 Σίγουροι τρόποι για να διαλύσεις μια συλλογικότητα (αναδημοσίευση)

Πηγή: ThePressProject
Αντώνης Ανδρουλιδάκης

 
Εκτός των τόσων δεινών που επισώρευσε η τρέχουσα Κρίση, παρήγαγε και πολυάριθμα κοινωνικά αντισώματα αλληλεγγύης και ανθρωπιάς. Διαφόρων ειδών και τύπων συλλογικά εγχειρήματα, από παρέες, συντροφιές και εκδηλώσεις, μέχρι και κοινωνικές επιχειρήσεις και κολεκτίβες ή δημιουργικές κοινότητες.

Ατυχώς, όμως, τα πιο πολλά από τα εγχειρήματα αυτά καταλήγουν, το πιο συχνά, σε απογοητευτική ματαίωση των προσδοκιών που είχαν καλλιεργήσει και μάλιστα για λόγους που μοιάζει να μην συναρτώνται άμεσα με την ίδια την αποτυχία της συλλογικότητας και την αστοχία των σκοπών της, όσο με δυσλειτουργικά στοιχεία που ανακύπτουν από την ατομική στάση ενός εκάστου των συστατικών της μελών. Λες και είναι αδύνατο να οικοδομηθούν οάσεις μέσα στην καπιταλιστική έρημο. Λες και είναι αδύνατον να απαλλαγεί κανείς από το ατομοκεντρικό-καπιταλιστικό μπόλιασμα και τις ψυχικές συνέπειες του, παρά την όποια θεωρητική-διανοητική μαρξιστική του κατάρτιση.

Ίσως γιατί μπορεί να το έχουμε ξεχάσει, αλλά οι άνθρωποι έχουμε ανάγκες. Όχι επιθυμίες, αυτές συνήθως τις θυμόμαστε εύκολα και άλλο τόσο εύκολα τις ξεχνάμε. Ανάγκες! Συχνά άρρητες, ανομολόγητες, ανεπεξέργαστες. Ανάγκες απ’ αυτές που, όπως λέει ο Rycroft, αν ματαιωθούν είναι πιθανόν και να αποδεχτούμε την πραγματικότητα, αλλά που μόνο η ικανοποίηση τους μπορεί να μας οδηγήσει στο να την αγαπήσουμε. Κι όπως καίρια το ορίζει ο Παύλος, «η απελπισία περίστροφο και σφαίρες της οι ανάγκες».

Ανάγκες να νιώσουμε σωματικά και συναισθηματικά ασφαλείς. Να έρθουμε σε επαφή με τους Άλλους. Να πιστοποιήσουμε την υπαρξιακή μας αυτονομία. Να επιβεβαιώσουμε την αυτοεκτίμηση μας, αλλά και να εκφράσουμε τον Εαυτό μας.

Αν γυρεύουμε λοιπόν, πραγματικά, να αγαπήσουμε τη συλλογική πραγματικότητα που φτιάχνουμε κάθε φορά, αν ζητούμενο είναι να εκπληρώσουμε μέσα απ’ αυτήν και τις υποκειμενικές μας ανάγκες, τότε είναι βέβαιο πως οι ανάγκες αυτές, οι βαθιές υπαρξιακές μας ανάγκες, οφείλουν να κατατίθενται με σαφήνεια. Γιατί οι συλλογικότητες, οι πάσης φύσεως συλλογικότητες, από την ερωτική-φιλική σχέση και την οικογένεια, μέχρι το κόμμα ή την κοινωνία, είναι δυναμικά πεδία σχέσεων. Και καθώς οι ανάγκες υπεισέρχονται σ’ αυτές, μπορούν ανά πάσα στιγμή να εκπέσουν από Σχέσεις σε απλές συσχετίσεις ή χρήσεις.

Να λοιπόν 13+1σίγουροι τρόποι όπου οι ανάγκες δεν κατατίθενται, αλλά στρεβλώνονται και υποθηκεύουν τη συλλογική πραγματικότητα, για την οποία -κατά τα λοιπά- τόσο νοιαζόμαστε. Κι’ αυτό δεν είναι καθόλου μια «αμερικανιά», ούτε μια συνταγή…

1. ΟΦΕΙΛΕΙ ΝΑ ΜΑΝΤΕΨΕΙ Ο ΑΛΛΟΣ
Συχνά, αρνιόμαστε να ομολογήσουμε ξεκάθαρα τι είναι αυτό που πραγματικά μας πείραξε στη συμπεριφορά του Άλλου. Είναι το αυτονόητο δικαίωμα μας, ότι ο Άλλος -επειδή είναι σύντροφος, επειδή έχουμε «φάει μαζί ψωμί κι αλάτι»- οφείλει με κάποιο μαγικό τρόπο να ξέρει τι μας ζορίζει και τι μας ενοχλεί, χωρίς να χρειάζεται να μιλήσουμε εμείς γι’ αυτό. Λες και η συντροφικότητα δεν προϋποθέτει το ψυχικό άνοιγμα. Λες και η συντροφικότητα συναρτάται και μόνον με την κοινή μας στόχευση αλλαγής των υλικών όρων της ζωής.

2. ΔΕΝ ΕΧΩ ΧΡΟΝΟ ΝΑ Σ’ ΑΚΟΥΣΩ
Όταν ο Άλλος δυσκολεύεται, κατά κάποιο τρόπο, να εκφραστεί εμείς δεν έχουμε χρόνο να τον ακούσουμε ενεργητικά. Είναι και οι ριμάδες οι διαδικασίες που πρέπει να προχωρήσουν. Κι ίσως δεν είναι και πολύ κοντά στον διαλεκτικό υλισμό να ρωτήσουμε τον Άλλο πώς νιώθει γι’ αυτό. Άσε που τις περισσότερες φορές εμείς, που «πιάνουμε πουλιά στον αέρα», καθώς έχουμε εμπειρία απ’ αυτές τις διαδικασίες, ξέρουμε τι συμβαίνει πριν ακόμη και από τον σύντροφο που τον αφορά. Η ολόπλευρη αποδοχή του Άλλου και του δικού του τρόπου έκφρασης, της εκφραστικής του διαφορετικότητας, «κουράζει».

3. Ο ΘΥΜΟΣ ΤΟΥ ΑΛΛΟΥ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΟ ΤΟΥ ΘΕΜΑ
Όταν ο Άλλος είναι θυμωμένος ή κάτι τον έχει στεναχωρήσει ή κάτι μέσα του τον «ζόρισε» σ’ αυτή τη διαδικασία, δεν είναι ποτέ δική μας ευθύνη. Ας πάει στον ψυχαναλυτή του! Από πότε οι επαναστατικές πρωτοπορίες έχουν ευθύνη και χρόνο για τέτοια θέματα; Και στο φινάλε, αν θέλει να μιλήσει όταν ηρεμήσει, έχει καλώς. Αλλιώς, σκασίλα μας. Εμείς δεν οφείλουμε να ριψοκινδυνεύσουμε να συναντήσουμε τον πόνο του Άλλου. Αυτό, δεν είναι δουλειά της Συλλογικότητας μας. Το πολύ-πολύ να εισπράξουμε προσωπικά το θυμό του Άλλου και να αντεπιτεθούμε με απαξίωση, επικρίνοντας το πρόσωπο και όχι τις απόψεις του κλπ.

4. Η ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΕΠΙΚΡΙΣΗ
Όταν δε θα «αφήσουμε τίποτα να πέσει κάτω». Είναι δικαίωμα μας, αναφαίρετο μάλιστα, να κρίνουμε τον άλλο, όχι μόνο για τις πράξεις ή τις παραλείψεις του, αλλά γι’ αυτό που είναι ο ίδιος. Άλλωστε, η προηγούμενη εμπειρία μας από ανάλογες συλλογικότητες μας έχει δείξει, ότι πάντα κάπου από πίσω υπάρχουν κακοπροαίρετα κίνητρα. Ανυποψίαστοι ότι αυτός ο παρανοειδής τρόπος του σχετίζεσθαι, σχεδόν πάντα λειτουργεί σαν αυτοεκπληρούμενη προφητεία, βγάζοντας αληθινά τα χειρότερα σενάρια μας.

5. ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΛΑΘΗ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΙΩΤΙΚΑ 
Όταν τα δικά μας λάθη δεν έχουν ποτέ την ίδια βαρύτητα με τα λάθη των Άλλων. Στο κάτω-κάτω, για μας πάντα υπάρχει μια σοβαρή δικαιολογία, που, βέβαια, ποτέ δεν ισχύει για τους Άλλους.

6. «ΕΧΟΥΜΕ ΤΗ ΜΥΓΑ»
Όταν μια συζήτηση αποτυγχάνει ή η σχέση μας με τον Άλλο δεν πάει στη «σωστή» κατεύθυνση, εμείς θα έχουμε στο νου μας πως να το πάρουμε προσωπικά. Πως να προσβληθούμε ή πως να αποτινάξουμε άμεσα από πάνω μας την «προσβολή». Να αμυνθούμε επιθετικά. Αδυνατώντας να δούμε πίσω από τις λέξεις του Άλλου, τι πραγματικά μπορεί να τον επηρέασε. Πού και ο Άλλος ζορίστηκε.

7. ΑΓΝΟΩΝΤΑΣ ΤΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΘΥΜΟΥ
Όταν αγνοούμε ότι πίσω από το θυμό του Άλλου, υπάρχει πάντα μια μετάφραση. Μια μετάφραση που συνήθως λέει, «χρειάζομαι περισσότερο χρόνο, προσοχή και νοιάξιμο -γιατί όχι- ρε συ. Ο θυμός είναι σαν την κόκκινη ένδειξη στο ταμπλό ενός αυτοκινήτου. Σημαίνει κάποια «βλάβη». Κάποια ανάγκη που «κοκκίνισε» ανεκπλήρωτη.

8. ΤΟ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΟ ΚΡΥΦΤΟ
Όταν αποφεύγουμε, προσεκτικά, να μιλήσουμε για τις σκέψεις και κυρίως, για τα όποια συναισθήματα μας για τον Άλλο. Κυρίως αν είναι θετικά, δεν τολμάμε να μιλήσουμε γι’ αυτά μην τυχόν μας «πάρει τον αέρα», μην τυχόν και μας κυριαρχήσει εμάς τους σούπερ αυτόνομους. Αν πάλι πρόκειται για αρνητικά συναισθήματα, αντί να μπούμε στη δύσκολη θέση να πούμε πώς αισθανθήκαμε γι’ αυτό, προτιμάμε να μιλήσουμε χαρακτηρίζοντας τον Άλλο. Λες και, είναι ο Μαρξισμός που απαγορεύει την επαφή με το συναίσθημα μας και τη γνήσια έκφραση του, και όχι η χυδαία και περίκλειστη αυτοαναφορικότητα του καπιταλισμού.

9. ΦΤΑΙΝΕ «ΑΥΤΟΙ» ΠΟΥ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΝ
Όταν ο Άλλος δεν φαίνεται να καταλαβαίνει άμεσα το ζήτημα, η λύση είναι να ανέβουν οι τόνοι, να τα «χώσουμε» ή να το κάνουμε πιο κομψά, με την απαραίτητη «ελιτίστικη» ειρωνεία και υποτίμηση. Στο τέλος-τέλος, μπορεί να ρίξουμε και καμιά απειλή που πάντα «βοηθάει», ώστε να χτίζεται μια συναισθηματική απόσταση ασφαλείας για μας και ανασφάλειας για τον Άλλο. Βλέπεις, η Αριστερά μπορεί να «πεθαίνει από συναίσθημα», δεν είναι όμως «πολιτικό» να μιλάει για τα συναισθήματα της. Υπάρχει βέβαια και η περίπτωση που μπορούμε να εξωτερικεύσουμε τα συναισθήματα μας, αρκεί να είναι όσο πιο κοντά γίνεται στη «σκοτεινή μας όψη». Η «αυθεντικότητα» μας επιτρέπει να είμαστε ο χειρότερος δυνατός εαυτός μας, «ξερνώντας» στα μούτρα του Άλλου ό,τι «θηρίο» κουβαλάμε μέσα μας, αδιαφορώντας, όχι μόνο για το πως μπορεί να νιώσει εκείνος, αλλά και την εξέλιξη της διαπροσωπικής μας σχέσης, ή την προοπτική του ίδιου του συλλογικού εγχειρήματος.

10. ΣΕ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ
Καθώς συζητάμε ένα ζήτημα μπορούμε να «κατεβάσουμε» μια ολόκληρη λίστα με παρεμφερή ζητήματα που ανάγονται στο πρόσφατο ή μακρινό ή και «αρχαίο» παρελθόν. Τα προβλήματα για την Αριστερά δεν είναι ποτέ, ούτε και συζητιούνται, μεμονωμένα. Είναι πάντα σε «συνάρτηση με» κομμάτια από το παρελθόν. Έτσι κι αλλιώς,το να τίθεται η λίστα και να εκτονώνεται ο ψυχισμός, είναι σημαντικότερο από το να βρίσκεται μια λύση για το, κάθε φορά, συγκεκριμένο ζήτημα, στο εδώ και τώρα.

11. ΕΝΤΟΠΙΖΟΝΤΑΣ ΜΕ ΑΠΟΛΥΤΟΤΗΤΑ ΤΑ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΛΛΟΥ
Όταν εντοπίζουμε στα λάθη του Άλλου και μάλιστα με τρόπο, που δεν του αφήνει κανένα άλλο τρόπο διαφυγής, παρά μονάχα την αντεπίθεση. Γιατί, τα δικά του λάθη είναι «επαναλαμβανόμενα πάντα». Αυτός, κάνει «πάντα το ίδιο πράγμα». Κι εμείς, «του το έχουμε πει εκατό φορές». «Αλλά αυτός ποτέ δεν ακούει». «Κάνει πάλι τα ίδια». Αντίθετα, εμείς, «μερικές φορές μπορεί να κάνουμε λάθος». Δηλαδή, η σχετικότητα του «μερικές φορές», του «μπορεί», ισχύει μόνο για μας. Για τον Άλλο, ισχύει η απολυτότητα του «πάντα», του «ποτέ» και του «πάλι». Μονάχα, που αυτή η απολυτότητα στην έκφραση μας, γίνεται ωτοασπίδα στα αυτιά του συντρόφου, που δεν θέλει πλέον να ακούσει.

12. ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ ΠΟΤΕ ΤΑ ΑΡΝΗΤΙΚΑ
Όταν θυμόμαστε πάντοτε με θαυμαστή ενάργεια και με λογιστική τακτοποίηση τα αρνητικά στη σχέση μας με τον Άλλο. Ίσως, γιατί πάντα θυμόμαστε την καλή μανούλα μας, που δεν εντόπιζε τα θετικά γιατί μετά «θα έπαιρναν τα μυαλά μας αέρα και δεν βελτιωνόμαστε». Ίσως, γιατί μόνο οι δυσκολίες και τα αρνητικά μας «ατσαλώνουν». Ίσως, γιατί η «μίρλα» είναι συστατικό στοιχείο της «αδικημένης ταξικής μας υπαγωγής».

13. ΟΠΟΥ ΑΓΑΠΑΣ… ΝΑ ΦΕΥΓΕΙΣ!
Όταν η κατάσταση σε μια συλλογικότητα μας δημιουργεί πρόβλημα κι έχουμε μια δυσκολία να μιλήσουμε γι’ αυτό, είναι πιο βολικό να ενδώσουμε στο θυμό ή στο φόβο και, ή να κλειστούμε στο ασφαλές ατομικό καβούκι μας, ή να την «κάνουμε» με ελαφρά πηδηματάκια από τη συλλογικότητα που μας «κουράζει». «Άσε με ρε με τους μαλάκες!». Εκείνο που μετράει, είναι εμείς να νιώσουμε ανακούφιση. Γιατί όποιος φοβάται να μιλήσει, δεν φοβάται να τσακωθεί...

14. Η ΑΡΝΗΣΗ ΝΑ ΜΑΘΟΥΜΕ ΤΟΝ «ΑΛΛΟ»
Καθώς έχουμε συστηματικά «εκπαιδευτεί» να επιδιώκουμε μια καλή «εξωτερική εμφάνιση» των σχέσεων μας με τους Άλλους, προτιμάμε να μην ριψοκινδυνεύσουμε στο να γνωρίσουμε τον άλλο πραγματικά. Να μην μάθουμε, έστω κάποιες πτυχές του εαυτού του, να μην γνωρίσουμε τις ανάγκες του, τα συναισθήματα και τα «θέλω» του. Κι εκείνος το ίδιο. Λες και η Αριστερά δεν χρειάζεται αυτό το βάθος.

Αυτή η Αριστερά που κάποτε τολμούσε να «είναι πάντα με τους Άλλους», ξέμαθε να είναι και με τον Εαυτό της. Αλλά μερικές φορές, καλή ώρα, οι ανθρώπινες ανάγκες μας στέλνουν, με τον τρόπο τους, ραβασάκια. Μας λένε τον πόνο τους. Βγάζουνε στην επιφάνεια το ακόρεστο, το πονετικό ανεκπλήρωτο τους. Και χρειαζόμαστε, σήμερα περισσότερο παρά ποτέ, τις συλλογικότητες, και μόνο αυτές, που θα μπορούν να αρθρώσουν μια λέξη γι’ αυτόν τον πόνο, αν όχι να τον γειάνουν.

Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2017

Πλειστηριασμοί- ένας οδικός χάρτης για το 2017.

Παραθέτουμε ορισμένα στατιστικά στοιχεία τα οποία αντλήσαμε από την ιστοσελίδα των ηλεκτρονικών δημοσιεύσεων των πλειστηριασμών*. Τα στατιστικά στοιχεία αφορούν και νομούς στους οποίους τα οικεία Ταμεία Νομικών δημοσιεύουν σε άλλη ιστοσελίδα τους πλειστηριασμούς. Δεν γνωρίζουμε για ποιό λόγο συμβαίνει σε ένα νομό (π.χ. Νομός Αττικής) να υπάρχουν δύο παράλληλες δημοσιεύσεις πλειστηριασμών σε δύο διαφορετικές ιστοσελίδες.
Επομένως τα στοιχεία που επικαλούμεθα είναι ελλιπή ως προς τον αριθμό των πλειστηριασμών. Σκοπός μας όμως δεν είναι να αποτυπώσουμε με ακρίβεια τον αριθμό των πλειστηριασμών αλλά να εκτιμήσουμε, με βάση τα στοιχεία (ελλιπή κατά τα άλλα-πλην όμως ενδεικτικά) που έχουμε στη διάθεσή μας, το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση στο πρώτο επτάμηνο του 2017 (σημειώνουμε ότι τον Αύγουστο δεν γίνονται πλειστηριασμοί ακινήτων).

-Το σύνολο των ειρηνοδικείων της χώρας είναι 154. 
-Οι εβδομάδες για την περίοδο από 1/1/2017 έως την 31/7/2017 είναι 30 (δλδ. τόσες είναι οι Τετάρτες-μέρες κατά τις οποίες γίνονται πλειστηριασμοί ακινήτων).

Βλέπουμε λοιπόν ότι:
Πίνακας Α. Αριθμός πράξεων πλειστηριασμών ανά μήνα (πανελλαδικά).
01/01/2017-31/01/2017 Βρέθηκαν 45 πλειστηριασμοί
01/02/2017-28/02/2017 Βρέθηκαν 60 πλειστηριασμοί
01/03/2017-31/03/2017 Βρέθηκαν 279 πλειστηριασμοί
01/04/2017-30/04/2017 Βρέθηκαν 166 πλειστηριασμοί
01/05/2017-31/05/2017 Βρέθηκαν 365 πλειστηριασμοί
01/06/2017- 30/06/2017 Βρέθηκαν 442 πλειστηριασμοί
01/07/2017-31/07/2017 Βρέθηκαν 566 πλειστηριασμοί
ΣΥΝΟΛΟ 1923 Πλειστηριασμοί

ΜΕΣΟΣ ΟΡΟΣ ΠΡΑΞΕΩΝ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΩΝ ΑΝΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ = 64 (πανελλαδικά).

Πίνακας Β Αριθμός πράξεων πλειστηριασμών ανά ειρηνοδικείο
Β1: ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΑΘΗΝΩΝ Βρέθηκαν 297 πλειστηριασμοί
ΑΙΓΙΝΗΣ Βρέθηκαν 2 πλειστηριασμοί
ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ Βρέθηκαν 86 πλειστηριασμοί
ΑΧΑΡΝΩΝ Βρέθηκαν 31 πλειστηριασμοί
ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ Βρέθηκαν 13 πλειστηριασμοί
ΙΛΙΟΥ Βρέθηκαν 13 πλειστηριασμοί
ΚΑΛΑΥΡΙΑΣ Δεν βρέθηκε πλειστηριασμός
ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ Βρέθηκαν 31 πλειστηριασμοί
ΚΡΩΠΙΑΣ Βρέθηκαν 64 πλειστηριασμοί
ΚΥΘΗΡΩΝ Βρέθηκε 1 πλειστηριασμός
ΛΑΥΡΙΟΥ Βρέθηκαν 21 πλειστηριασμοί
ΜΑΡΑΘΩΝΟΣ Βρέθηκαν 36 πλειστηριασμοί
ΜΕΓΑΡΩΝ Βρέθηκαν 12 πλειστηριασμοί
Ν. ΙΩΝΙΑΣ Βρέθηκαν 27 πλειστηριασμοί
ΝΙΚΑΙΑΣ Βρέθηκαν 16 πλειστηριασμοί
ΠΕΙΡΑΙΩΣ Βρέθηκαν 44 πλειστηριασμοί
ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ Βρέθηκαν 13 πλειστηριασμοί
ΣΑΛΑΜΙΝΟΣ Βρέθηκαν 18 πλειστηριασμοί
ΣΠΕΤΣΩΝ Δεν βρέθηκε πλειστηριασμός
ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ Βρέθηκαν 42 πλειστηριασμοί
ΣΥΝΟΛΟ ΑΤΤΙΚΗΣ: 767 πλειστηριασμοί (39,89%)

Β2: ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΝΟΜΟΙ
ΑΓΡΙΝΙΟΥ Βρέθηκαν 18 πλειστηριασμοί
ΑΙΓΙΟΥ Βρέθηκαν 9 πλειστηριασμοί
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ Βρέθηκαν 12 πλειστηριασμοί
ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ Βρέθηκαν 8 πλειστηριασμοί
ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ Βρέθηκαν 2 πλειστηριασμοί
ΑΡΓΟΥΣ Βρέθηκαν 7 πλειστηριασμοί
ΒΕΡΟΙΑΣ Βρέθηκαν 27 πλειστηριασμοί
ΒΟΛΟΥ Βρέθηκαν 30 πλειστηριασμοί
ΔΡΑΜΑΣ Βρέθηκαν 4 πλειστηριασμοί
ΕΡΜΟΥΠΟΛΗΣ Βρέθηκαν 5 πλειστηριασμοί
ΘΗΒΩΝ Βρέθηκαν 8 πλειστηριασμοί
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Βρέθηκαν 205 πλειστηριασμοί (10,66%)
ΘΗΡΑΣ Βρέθηκαν 4 πλειστηριασμοί
ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ (ΚΡΗΤΗΣ) Βρέθηκαν 29 πλειστηριασμοί (1,5%)
ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ Βρέθηκαν 205 πλειστηριασμοί
ΚΑΒΑΛΑΣ Βρέθηκαν 24 πλειστηριασμοί
ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ Βρέθηκαν 21 πλειστηριασμοί
ΚΑΛΥΜΝΟΥ Βρέθηκαν 5 πλειστηριασμοί
ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ Βρέθηκαν 16 πλειστηριασμοί
ΚΕΡΚΥΡΑΣ Βρέθηκαν 15 πλειστηριασμοί
ΚΟΖΑΝΗΣ Βρέθηκαν 4 πλειστηριασμοί
ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ Βρέθηκαν 10 πλειστηριασμοί
ΚΟΡΙΝΘΟΥ Βρέθηκαν 24 πλειστηριασμοί
ΚΩ Βρέθηκαν 2 πλειστηριασμοί
ΛΑΓΚΑΔΑ Βρέθηκαν 9 πλειστηριασμοί
ΛΑΜΙΑΣ Βρέθηκαν 15 πλειστηριασμοί
ΛΑΡΙΣΑΣ Βρέθηκαν 36 πλειστηριασμοί
ΛΕΙΒΑΔΙΑΣ Βρέθηκαν 20 πλειστηριασμοί
ΜΕΣΣΟΛΟΓΓΙΟΥ Βρέθηκαν 3 πλειστηριασμοί
ΜΥΚΟΝΟΥ Βρέθηκαν 3 πλειστηριασμοί
ΜΥΤΙΛΗΝΗ Βρέθηκαν 5 πλειστηριασμοί
ΝΑΞΟΥ Βρέθηκαν 8 πλειστηριασμοί
ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ Βρέθηκε 1 πλειστηριασμός
ΝΑΥΠΛΙΟΥ Βρέθηκαν 8 πλειστηριασμοί
ΞΑΝΘΗΣ Βρέθηκαν 13 πλειστηριασμοί
ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟΥ Βρέθηκαν 9 πλειστηριασμοί
ΠΑΡΟΥ Βρέθηκαν 4 πλειστηριασμοί
ΠΑΤΡΩΝ Βρέθηκαν 41 πλειστηριασμοί (2,1%)
ΠΥΡΓΟΥ Βρέθηκε 1 πλειστηριασμός
ΡΕΘΥΜΝΟΥ Βρέθηκαν 4 πλειστηριασμοί
ΡΟΔΟΥ Βρέθηκαν 44 πλειστηριασμοί
ΣΕΡΡΩΝ Βρέθηκαν 16 πλειστηριασμοί
ΤΡΙΚΑΛΩΝ Βρέθηκαν 9 πλειστηριασμοί
ΤΡΙΠΟΛΕΩΣ Βρέθηκαν 9 πλειστηριασμοί
ΧΑΛΚΙΔΟΣ Βρέθηκαν 27 πλειστηριασμοί
ΧΑΝΙΩΝ Βρέθηκαν 18 πλειστηριασμοί

Από τον πίνακα Α βλέπουμε ότι με την πάροδο των μηνών το πρόβλημα οξύνεται με αιχμή τον μήνα Ιούλιο κατά τον οποίο ανά εβδομάδα γίνονται 141 πράξεις πλειστηριασμών (δεν υπολογίζονται αυτοί που τυχόν αναγγέλονται σε άλλη ιστοσελίδα).

Από τον πίνακα Β1 παρατηρούμε (με βάση το πληθυσμιακό μέγεθος κάθε περιοχής) ότι πλήττονται κυρίως οι νεόδμητες κυρίως περιοχές (π.χ. Μεσόγεια) και δευτερευόντως μεσοαστικές περιοχές που υπάγονται στην αρμοδιόητητα των ειρηνοδικείων Χαλανδρίου και Αμαρουσίου (Χαλάνδρι, Ψυχικό, Αγ. Παρασκευή, Κηφισιά, Ερυθραία, Εκάλη, κ.α.)

Μια πιο ενδελεχής εξέταση των στοιχείων θα μπορούσε να μας δώσει μια εικόνα για:
-τί είδους ακίνητα εκπλειστηριάζονται (διαμερίσματα, μονοκατοικίες, οικόπεδα, αγροί, επαγγελματικές εγκαταστάσεις, κ.λπ.).
-Είδος κατοικίας (πρώτη κατοικία, δευτερεύουσα κατοικία, κ.λπ.).
-Ποιά κοινωνικά στρώματα πλήττονται (εργαζόμενοι, επαγγελματίες, κ.λπ).
-Ποιό το μέγεθος της οφειλής στο σύνολο των περιπτώσεων.
-Ποιοί είναι οι επισπεύδοντες (τράπεζες, Δημόσιο, Εταιρείες, Ιδιώτες).

Μια τέτοια μελέτη θα μας έδινε την πλήρη εικόνα για την πολιτική τόσο του Δημοσίου όσο και των Τραπαζών που πρόκειται να ακολουθήσουν εντός του 2017 και θα μπορούσε να αναπροσαρμόσει την τακτική των κινημάτων κατά των πλειστηριασμών.

MIA ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΗ EIKONA
Από τις 297 πράξεις πλειστηριασμών που θα γίνουν στο ειρηνοδικείο Αθήνας οι 240 διενεργούνται από τις τράπεζες, με την Eurobank να έχει την ...πρωτοκαθεδρία.
Συγκεκριμένα: Eurobank 117, ALPHA BANK 52, ΠΕΙΡΑΙΩΣ 59 και HSBC BANK 12. Δεν αναφέρονται στοιχεία για την ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ή την ATTICA BANK.

* Η περισυλλογή των στοιχείων έγινε από 7.1.2017 έως την 10.1.2017. Είναι λογικό στη συνέχεια να προστίθενται και άλλοι πλειστηριασμοί για την περίοδο που εξετάζουμε (1.1.2017-31.7.2017). Να προσθέσουμε επίσης ότι πολλοί από τους πλειστηριασμούς που δεν θα τελεσφορήσουν θα αναρτηθούν εκ νέου αλλοιώνοντας έτσι τα πραγματικά νούμερα μιας και θα εμφανισθούν 3-6 φορές μέσα στον ίδιο χρόνο.