Πέμπτη 13 Μαΐου 2021

Κάλεσμα για κοινή δράση κατά των πλειστηριασμών.

  

Κάλεσμα για κοινή δράση κατά των πλειστηριασμών.

Από την 1η Ιούνη αρχίζουν ξανά οι πλειστηριασμοί. Κάτω από δυσμενέστερο νομικό πλαίσιο για την προστασία του δικαιώματος στη στέγη και της γενίκευσης της επερχόμενης οικονομικής εξαθλίωσης, η κυβέρνηση ικανοποιώντας τις απαιτήσεις των τραπεζών και των funds, θα πετάξει στο δρόμο, διαρκούσης της πανδημίας, χιλιάδες μικροιδιοκτήτες κατοικιών.
Ενώ θα αρκούσε, εισπράττοντας μόλις το 10% των υποχρεώσεων των μεγαλο-οφειλετών προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία, να διαγραφούν τα χρέη δεκάδων χιλιάδων μικροοφειλετών τραπεζών.

Να σημειώσουμε ότι με βάση τα στοιχεία ΑΑΔΕ (τα οποία έχουν παύσει από τον Δεκέμβρη του 2019) 10.000 μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου χρωστούν πάνω από 90 δις. Επίσης η παρούσα κυβέρνηση μόλις ανέλαβε την εξουσία έπαυσε κάθε πράξη καταναγκαστικής εκτέλεσης (π.χ. πλειστηριασμούς) εις βάρος των.

Μπορούμε να το αποτρέψουμε. Με την οργανωμένη και δυναμική μας συμμετοχή στις δράσεις ενάντια στους πλειστηριασμούς και τις εξώσεις.

Ενωτική Πρωτοβουλία κατά των Πλειστηριασμών
Αθήνα 13.5.2021




Παρασκευή 7 Μαΐου 2021

ΜΕΤΡΟ Στα Εξάρχεια ; OXI στην καταστροφή της Πλατείας Εξαρχείων

 ΜΕΤΡΟ Στα Εξάρχεια ;  OXI στην καταστροφή της Πλατείας Εξαρχείων


«… Αν οι πολίτες έχουν δικαίωμα στην ανάπτυξη, η Πολιτεία έχει υποχρέωση να μην αφήσει οποιαδήποτε περιοχή στο ημίφως της γκετοποίησης, και στο σκοτάδι κάποιων ιδεολογικών εμμονών. Το επόμενο τρίμηνο θα στηθούν τα πρώτα συνεργεία σε διάφορες περιοχές της Αθήνας και μια από αυτές είναι η πλατεία Εξαρχείων. Θέλουμε τη συμπαράσταση όλων των κομμάτων ώστε να ξεπεράσουμε τις όποιες αντιδράσεις μπορεί να εκδηλωθούν», υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Φεβρουάριος 2021


Ο λόγος για τη νέα γραμμή 4 του μετρό, «Γουδί- Άλσος Βεΐκου» και τον σταθμό που προβλέπεται στην πλατεία Εξαρχείων. Για 8 χρόνια τουλάχιστον ο θόρυβος, η σκόνη, η κυκλοφοριακή επιβάρυνση, η δυσλειτουργία και το πιθανό κλείσιμο των μικρών μαγαζιών της περιοχής είναι δεδομένα. Η μοναδική μας πλατεία μετατρέπεται από δημόσιος χώρος συνάντησης αποκλειστικά σε χώρο κίνησης. Τα δέντρα κόβονται, ο ελεύθερος χώρος καταλαμβάνεται από εισόδους/εξόδους, σκάλες, εξαερισμούς, ανελκυστήρες. Επιπλέον, η επιλογή δημιουργίας σταθμού σε σημείο με στενούς δρόμους, έλλειψη ουσιαστικής σύνδεσης με υπέργεια συγκοινωνία, ανύπαρκτο χώρο πάρκινγκ θα δημιουργήσει κυκλοφοριακό χάος και θα κάνει τη ζωή μας αβίωτη.

Η δήλωση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών είναι η πιο τρανταχτή απόδειξη για τον λόγο κατασκευής του σταθμού στην πλατεία Εξαρχείων. Δε στοχεύει στη δημιουργία ενός συγκοινωνιακού κόμβου που θα ενώνει περιοχές και θα ελαχιστοποιεί χρόνους μετακίνησης, διευκολύνοντας την καθημερινότητά μας, ενώ οι διαδικασίες και οι επιλογές του σχεδιασμού δεν τέθηκαν σε διαβούλευση με τους κατοίκους και τους εργαζόμενους της γειτονιάς, όπως προβλέπεται, αλλά επιβάλλονται ως εθνικό σχέδιο ανάπτυξης και αναβάθμισης που συνεπάγεται:
Αύξηση ενοικίων και αντικειμενικών αξιών προς όφελος των κτηματομεσιτικών εταιριών, αλλαγή χαρακτήρα των εμπορικών καταστημάτων και των χώρων διασκέδασης (αλυσίδες καφέ που μπορούν να ανταποκριθούν σε υψηλό λειτουργικό κόστος, επαγγελματικοί χώροι και όχι χώροι κατοικίας), ανεξέλεγκτη τουριστικοποίηση με επέκταση των χώρων βραχυχρόνιας μίσθωσης, Απομάκρυνση, διάλυση, καταστολή των χώρων εκείνων που σήμερα αποτελούν χώρους κοινωνικής έκφρασης αλληλεγγύης και πολιτικής έκφρασης

Η πλατεία Εξαρχείων είναι ένας από τους ελάχιστους ελεύθερους δημόσιους χώρους της περιοχής. Ταυτόχρονα, είναι ο κοινωνικός πυρήνας μιας ιστορικής γειτονιάς παρά την εγκατάλειψή της από τον Δήμο και την συγκυριακή εξάπλωση αντικοινωνικών πρακτικών.

Η δημιουργία του σταθμού στον πεζόδρομο της οδού Τοσίτσα, πάνω σε δύο μεγάλες λεωφόρους, την Πατησίων και την Αλεξάνδρας, ανάμεσα στο ΕΜΠ και στο Αρχαιολογικό Μουσείο, γειτνιάζοντας και με άλλους σταθμούς, παλαιότερους και της νέας γραμμής, θα ήταν μία λειτουργική επιλογή, αν ενδιαφερόμασταν όντως για τη δημιουργία ενός σταθμού που θα εξυπηρετεί τον κόσμο. Εναλλακτική λύση υπάρχει, η άρνησή της είναι σκόπιμη.

Θέλουμε δημόσιες συγκοινωνίες που διευκολύνουν και δεν καταστρέφουν 
γειτονιές και ελεύθερους χώρους

Τετάρτη 5 Μαΐου 2021

Χάδια στους μπαταχτσήδες-, θηλειά στους μικρο-οφειλέτες

 Χάδια στους μπαταχτσήδες, θηλειά στους μικρο-οφειλέτες

 Η παρούσα κυβέρνηση από τα πρώτα της βήματα έδειξε καθαρά τις προθέσεις της: χάδια στους θεσμικούς και ημετέρους (μπαταχτσήδες), θηλιά στους μικροοφειλέτες. Και το έδειξε με έργα. Έπαυσε να ενημερώνει τη λίστα των μεγαλο-οφειλετών της ΑΑΔΕ, ακύρωσε με το "καλημέρα" όλους τους προγραμματισμένους εις βάρος των πλειστηριασμούς και έκτοτε τα πάντα έχουν "παγώσει". Η λίστα έπαυσε να ενημερώνεται λίγο μετά την ανάληψη της κυβέρνησης και οι προγραμματισμένοι πλειστηριασμοί μεγαλοοφειλετών εξαφανίσθηκαν από την πλατφόρμα της ΑΑΔΕ. Κανείς δεν ενοχλεί πλέον τους 9.753 "στρατηγικούς κακοπληρωτές" όπως ευφυώς τους αποκαλούσε ο κ. Στουρνάρας όταν στην κυβέρνηση ήταν οι ...Μαδούροι, χρεώνοντάς τους στο κίνημα κατά των πλειστηριασμών και θέλοντας να τους διαχωρίσει από τους δικούς της "αναπτυξιακούς" μπαταχτσήδες που παραδοσιακά λυμαίνονται από γενιά σε γενιά το Δημόσιο χρήμα και περιουσία.

Για αυτούς δηλαδή που μπορούν και παραμπορούν να πληρώσουν τις δόσεις των δανείων τους, προτιμούν όμως να λουφάρουν. Και να ποντάρουν τα χρήματά τους σε «επενδύσεις» (για τις οποίες παίρνουν άλλα δάνεια, επίσης κόκκινα) ή να τα εξασφαλίσουν σε τράπεζες του εξωτερικού όπως πολύ εύστοχα έγραφε ο Παντελής Μπουκάλας τρία χρόνια πριν.

Τον Νοέμβριο του 2017 τα μισά ρεπορτάζ πληροφορούσαν ότι ο σκληρός πυρήνας των στρατηγικών κακοπληρωτών κυμαίνεται περί το 11%. Τον ίδιο καιρό ο κ. Στουρνάρας δήλωνε ότι η μία στις έξι επιχειρήσεις με δάνεια άνω του ενός εκατ. ευρώ «εμφανίζει χαρακτηριστικά στρατηγικού κακοπληρωτή». Sicάτη η διαπίστωση, πίστωση για όσα θα ακολουθούσαν.

Τελικά και το ρεπορτάζ και ο κ. Στουρνάρας είχαν δίκηο. Μόνο που αυτές οι διαπιστώσεις ξεχάστηκαν ή θάφτηκαν με το που έφυγαν οι Μαδούροι από την κυβέρνηση. Και έρχεται η ΑΑΔΕ να μας το θυμίζει διαρκώς,  ο κ. Στουρνάρας να ποιεί την νήσσαν και η κυβέρνηση να αποκαθιστά την πληγωμένη αξιοπρέπεια των ...εντιμότατων ευπατριδών.  

Κανείς πλέον δεν βρίσκεται να ταράξει την ευδαιμονία των 9.753 "στρατηγικών κακοπληρωτών" του Δημοσίου, που υπέκλεψαν  από τα Δημόσια ταμεία και τον ΕΦΚΑ ο καθείς τους, κατά μέσο όρο, από ΄ένα εκατομμύριο ευρώ.  Δεν συνυπολογίζονται τα δανεικά κι' αγύριστα θαλασσοδάνεια από τις τράπεζες. 

Σύνολο κλοπιμαίων 90.910.068.000 δις ευρώ.
Καμμία ιχνηλάτηση κατά που πήγαν τα χρήματα και που οι χρυσοδάκτυλοι. Κανένα μέτρο (συντηρητικής κατάσχεσης ή ποινικής δίωξης), κανένας πλειστηριασμός. Αντίθετα διατίθεται στο ακέραιο το ενισχυμένο οπλοστάσιο για τη δίωξη, ποινική και αστική, των χιλιάδων μικροοφειλετών όπως μαρτυρούν τσ στοιχεία, τόσο της ΑΑΔΕ όσο και των χιλιάδων πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης, δημοσιευμένων στα Δελτία Δικαστικών Δημοσιεύσεων. Και οι επόμενοι μήνες είναι αφιερωμένοι εξαιρετικά στη δίωξη των  μικρο-οφειλετών (του Δημοσίου και των τραπεζών). 

Γράφει ο Παντελής Μπουκάλας Με τον "τίτλο" του μεγαλοοφειλέτηαντί να σε κυνηγούν, εξασφαλίζεις αμέσως το δικαίωμα να πίνεις καφέ με τα τραπεζικά στελέχη. Να συζητάς μαζί τους όλο αγωνία για το μέλλον της χώρας. Και να ελεεινολογείτε από κοινού τον «λαουτζίκο» για τη φοροδοτική ασυνέπειά του.

Κάθε αξιοπρεπής "ευπατρίδης" δικαιούται να τα παίρνει από παντού. Είτε από το Δημόσιο (με τη μορφή επιδοτήσεων, θεσμοθετημένης φοροδιαφυγής, και νομοθετημένου ακαταδίωκτου), είτε από τις τράπεζες με τη συνέργεια κυβερνητικών και τραπεζικών μηχανισμών. Σε κάθε περίπτωση το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Τα κλεμμένα θα τα πληρώσει ο λαουτζίκος. Τις τρύπες στα ταμεία των τραπεζών αργά ή γρήγορα, έμμεσα ή άμεσα θα τις καλύψει το Δημόσιο, στην ουσία τα φορολογικά υποζύγια.  Τους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, επίσης. 

Σε ένα στοιχειωδώς ευνομούμενο κράτος η διοίκηση θα φρόντιζε να εισπράξει ένα μέρος από τα 90 δις και παράλληλα να διαγράψει χρέη μικροοφειλετών.  Για παράδειγμα με τα 10,5 δις που οφείλει η Ακρόπολις Χρηματιστηριακή στο `δημόσιο, θα μπορούσαν διαγραφούν ολότελα τα χρέη 6.949 οφειλετών-φυσικών προσώπων με ύψος χρέους ανά περίπτωση από 150.000 ευρώ έως ένα εκατομμύριο και συνολική οφειλή 9.721.273.000 δις. ή να διαγραφούν τα χρέη εκατοντάδων χιλιάδων οφειλετών με οφειλή ανά περίπτωση κάτω από 150.000 ευρώ.
Εναλλακτικά, αυτά τα ποσά θα μπορούσαν να κλείσουν κατά ένα μεγάλο μέρος την τρύπα του ασφαλιστικού συστήματος.

Τί μαρτυρούν τα στοιχεία της ΑΑΔΕ

Πίνακες: 
Παραθέτουμε δύο πίνακες από τα δημοσιευμένα στοιχεία της ΑΑΔΕ. Απεικονίζουν τους οφειλέτες (Νομικά Πρόσωπα και Φυσικά Πρόσωπα) με οφειλές άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ ανά περίπτωση. 

7.090 εταιρείες (Νομικά Πρόσωπα) από το σύνολο των 15.060 οφείλουν συνολικά 82.528.117.000 ευρώ ήτοι το 95% του συνόλου των οφειλών νομικών προσώπων (86.625.208.000) άνω των 150.000 ευρώ. Ήτοι το 47,1% του συνόλου των μεγαλοοφειλετών  οφείλει το 95% του συνόλου των οφειλών.  Εαν περιορίσουμε το εύρος της έρευνας τα στοιχεία είναι πιο κραυγαλέα. Βλέπετε μεθεπόμενο πίνακα.

2.663 Φυσικά Πρόσωπα από το σύνολο των 9.612 οφείλουν συνολικά 8.381.951.000 ευρώ ήτοι το 46,3% του συνόλου των οφειλών  φυσικών προσώπων (18.103.224.000) άνω των 150.000 ευρώ. Ήτοι το 27,7% του συνόλου των μεγαλοοφειλετών  οφείλει το 46,3% του συνόλου των οφειλών. Εδώ τα μεγέθη είναι πιο εξισορροπημένα. 

29 εταιρείες (Νομικά Πρόσωπα) από το σύνολο των 15.060 οφείλουν συνολικά 37.850.579.000 ευρώ.Ήτοι το 0,002% του συνόλου των μεγαλοοφειλετών  οφείλει το 43,7% του συνόλου των οφειλών. 

Κάθε περίπτωση μεγαλοοφειλέτη είναι μια μαύρη τρύπα την καρδιά του οικονομικού συστήματος. Και κάθε περίπτωση άφεσης των χρεών του μικροοφειλέτη είναι ένας σπινθήρας για την οικονομική επανεκκίννηση δεκάδων χιλιάδων δεσμωτών του χρέους.