Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2018

Το ...ανέκδοτο του ελληνικού χρέους

Το ...ανέκδοτο του ελληνικού χρέους

Το διαβάσαμε στον "τοίχο" της Πολιτιστικής εταιρείας "Πανόραμα" με ημερομηνία ανάρτησης 20 Αυγούστου 2018.

Ένα κράτος που «προικοδοτήθηκε» από τη σύστασή του με δάνεια, συνέχισε να δανείζεται για να ξεπληρώσει εν μέρει τα προηγούμενα δάνεια και θα συνεχίσει να δανείζεται, όχι μόνο για να αποπληρώνει εν μέρει τα νέα δάνεια, αλλά και να τρέφει το υπερτροφικό κράτος που εξακολουθεί να είναι αναποτελεσματικό 190 χρόνια μετά την ίδρυσή του. Κι εμείς θυμηθήκαμε μερικές σχετικές γελοιογραφίες από την εποχή του Χαρίλαου Τρικούπη. 

ΠΡΩΤΗ, γλέντια και χαρές: «Η Ελλάς εν τη ακμή της προόδου και του μεγαλίον της» χορεύει στον ρυθμό που παίζουν ο διάδοχος Κωνσταντίνος (αριστερά), ο πρίγκιπας Γεώργιος και ο μικρούλης πρίγκιπας Ανδρέας, ενώ ο παρασημοφορημένος Τρικούπης χτυπάει παλαμάκια και η υπερμεγέθης φιγούρα του βασιλιά Γεωργίου στέκει μπροστά και μοιάζει να στηρίζει την ελιά, το σύμβολο του τρικουπικού κόμματος. Η πιο ενδιαφέρουσα μορφή είναι βέβαια η σχεδόν ξέστηθη Ελλάς με το ξελιγωμένο ύφος και την ευφάνταστη ενδυματολογική ανάμειξη. Γελοιογραφία από τον «Νέο Αριστοφάνη», δεκαετία του 1880, αναδημοσιευμένη στην «Ιστορία του Ελληνικού Έθνους» (Εκδοτική Αθηνών, 1978). 


ΔΕΥΤΕΡΗ γελοιογρ. από το ίδιο έντυπο: Απελπισμένος ψαράς «Ο Τρικούπης αγωνιζόμενος προς εύρεσιν δανείου», ενώ ο βασιλιάς Γεώργιος πανηγυρίζει κραδαίνοντας μια κουρελιασμένη σημαία. 


Και ΤΡΙΤΗ γελοιογρ. 1893: Ο Τρικούπης σε τρικυμισμένη θάλασσα, προσπαθεί να κρατηθεί από τους σπα του σμένους κορμούς μιας διαλυμένης σχεδίας, που γράφουν «Φορολογικόν Νομοσχέδιον», «Πολιτική Προδοσιών», «Μωραί Ιδέαι». Λεζάντα: «ΤΡΙΚΟΥΠΗΣ ‘Απελπισμένος βρίσκομαι σε κύματα αγριεμένα κι αν δεν αλλάξουν οι καιροί αλοίμονον σ’ εμένα’». 


Διατηρήσαμε την ορθογραφία και, ξεφυλλίζοντας τις πίσω μας σελίδες, διατηρούμε πάντα την ψυχραιμία μας, διότι αυτά συνέβαιναν τον προπερασμένο αιώνα --ανήκουν δηλαδή στο απώωωωωτατο παρελθόν. 

Αλλά εκτός από την οικονομική πλευρά της ιστορίας (οι τρικουπικές γελιοιγραφίες είναι για να διασκεδάσουμε λίγο τις δυσκολίες που αρχίζουν από αύριο), υπάρχει και η κοινωνική πλευρά: υπολογίζεται ότι τα εννέα μνημονιακά χρόνια περισσότεροι από 600.000 ενεργοί Έλληνες πολίτες μετανάστευσαν στα πέρατα της οικουμένης. Βγαίνοντας από τη μνημονιακή περίοδο, ελπίζουμε τουλάχιστον να τους δοθεί η δυνατότητα να ψηφίζουν στις εκλογές, να ασκήσουν δηλαδή το δικαίωμα και την υποχρέωση που έχει κάθε Έλληνας πολίτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για οποιαδήποτε πληροφορία ή ερώτηση στείλτε email στο dikaexarchion@gmail.com.