Κυριακή 17 Απριλίου 2022

Πλειστηριασμοί: Συνοπτικός και αναλυτικός πίνακας εκπλειστηριαζομένων ακινήτων Α! τριμήνου 2022

  ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ

Στην αριστερή πλευρά (γαλάζιο φόντο) του πίνακα περιλαμβάνονται όλα τα ακίνητα (και οι κατοικίες)


Διαπιστώνουμε ότι το ποσοστό γονιμότητας (που αποτυπώνει το μέγεθος του ενδιαφέροντος των "επενδυτών") είναι αρκετά πιο μεγάλο για την Αττική από αυτό για την υπόλοιπη χώρα. Π.χ. για κατοικίες η διαφορά των δύο ποσοστών είναι της τάξης του 10%. Το ίδιο συμβαίνει για όλες σχεδόν τις κατηγορίες ακινήτων. Στον επόμενο αναλυτικό πίνακα αυτή η διαπίστωση καθίσταται πιο ισχυρή.


Πρόσθετες διαπιστώσεις:

1. Μήνα με το μήνα βλέπουμε να εδραιώνεται μια δυστοπική "κανονικότητα" πλειστηριασμών πρώτων κατοικιών. Ολοένα και περισσότεροι πλειστηριασμοί κατοικιών ανακοινώνονται, ολοένα και περισσότεροι πραγματοποιούνται, ολοένα και περισσότερα σπίτια (πρώτες κατοικίες) χάνονται. Και μάλιστα οι περισσότερες από αυτές (σχεδόν το 80%) είναι χαμηλής αξίας. Για παράδειγμα το 2022 στο διάστημα από 1/1/2022 έως και 31.3.2022 ανακοινώθηκαν 3.611 πλειστηριασμοί, ενώ το αντίστοιχο διάστημα το 2021 ήταν 2.619, ήτοι μιλάμε για αύξηση 38%. Το ίδιο συμβαίνει και με τις άλλες κατηγορίες ακινήτων.

2. Στην Αττική περισσότερο "χτυπιούνται" τα φθηνά σπίτια και ειδικά σε λαϊκές συνοικίες. Οι τράπεζες και οι κάθε λογής μεσίτες ενθαρρύνουν με κάθε τρόπο νοικοκυριά να "χτυπήσουν" αυτά τα σπίτια, είτε χορηγώντας ένα δάνειο οι μεν, είτε κερδοσκοπώντας οι δε.

3. Η ALPHA BANK πρωταγωνιστεί στους πλειστηριασμούς κατοικιών όχι μόνο στην Αττική αλλά και σε όλη τη χώρα (δείτε στον πίνακα). Στην Αττική περίπου 12 συμβολαιογραφικά γραφεία βγάζουν όλη τη βρώμικη δουλειά.

4. Οι "επενδυτές" αποφεύγουν κάποιες κατηγορίες ακινήτων (βιομηχανικοί/βιοτεχνικοί/επαγγελματικοί χώροι, αγροί, οικόπεδα αλλά και ...ξενοδοχεία). Ειδικά για τα τελευταία θα περίμενε κανείς να έδειχναν κάποιο ενδιαφέρον. Μάλλον κάτι ξέρουν...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για οποιαδήποτε πληροφορία ή ερώτηση στείλτε email στο dikaexarchion@gmail.com.