Τετάρτη 6 Απριλίου 2022

Ενδημία και αποδημίες στην Wuhan της Ευρώπης

Σύγκριση: το εργαλείο που οδηγεί σε αλήθειες

Στον πίνακα: Αξιοσημείωτο "τοπίο" η Ελλαδίτσα μας που μαζί με κάποιες γειτονικές της χώρες 
σηκώνει ψηλά το λάβαρο της εμπορευματοποίησης της υγείας. Άραγε η μείωση του πληθυσμού (σε χώρες 
με κόκκινα στοιχεία) μήπως δεν είναι άσχετη με τις επιταγές της άκρας εμπορευματοποίησης της ζωής;

Στον παραπάνω πίνακα εικονίζεται η εξέλιξη της νόσου Covid_19 μεταξύ της περιόδου από 5.4.2021 έως τη 5.4.2022. Δύο ενδεικτικά μεγέθη: ο αριθμός κρουσμάτων και ο αριθμός θανάτων, μπορούν να περιγράψουν με ακρίβεια την εξέλιξη της νόσου σε μερικές χώρες της Ευρώπης αλλά και να μας φανερώσουν κάποιες από τις παραμέτρους-αιτίες της ενδημικότητας. Επικουρικά συνδράμει και η αυξομείωση του πληθυσμιακού μεγέθους στις ευρωπαϊκές χώρες. 

Οι αριθμοί των καθημερινών ειαγωγών/εξαγωγών από τα νοσοκομεία, των νοσηλευόμενων στις μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) συναρτώνται από τα δύο πρώτα μεγέθη (κρούσματα και θάνατοι) και είναι οι απόλυτοι δείκτες της ανθεκτικότητας των νοσοκομειακών μονάδων αφενός αλλά και των μηχανισμών ενημέρωσης, πρόληψης και διάγνωσης της νόσου στα πρώτα της στάδια.

Παρατηρώντας ο καθένας τον πίνακα μπορεί να εξάγει τα δικά του συμπεράσματα και να "καταχυρώσει" τις αιτίες που, κατά τη γνώμη του, η ενδημικότητα ευδοκιμεί σε κάθε χώρα. Όμως το φαινόμενο Covid_GR κανείς δεν μπορεί ούτε να το παραβλέψει, ούτε, πολύ περισσότερο, να το φέρει στα μέτρα του δικού του ιδεολογικού υποστρώματος.

Κάποτε οι ιστορικοί θα μνημονεύουν ένα χωριό των Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης (ΗΠΕ), αναφερόμενοι σε μια "σπάνια" νόσο που εμφανίσθηκε και πάραυτα εξαφανίσθηκε από την ήπειρο, όμως στο χωριό αυτό εξακολουθούσε να ενδημεί για χρόνια. Κάτι σαν την Υπερδνειστερία δηλαδή, όπου ενδημούν κοσμικά απολιθώματα άλλων εποχών.

Στις αναρίθμητές εξηγήσεις των μελετών για το δικό μας απολίθωμα θα μπορούσαν να περιλαμβάνονται όσα μας έχει υποσχεθεί η καλή μας κυβέρνηση αλλά διστάζει να τα υλοποιήσει για να μη θιγούν οι ιερές ύαινες του ΕΣΥ μας.

Η ελληνική εκδοχή της πανδημίας (Covid_GR) μπορεί κάλλιστα να αποκτήσει όνομα προέλευσης και να κατοχυρωθεί διεθνώς, όπως η φέτα Ανδραβίδας, η σαρδέλα της Καλλονής οι φακές της Εγκλουβής, κ.α.




  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για οποιαδήποτε πληροφορία ή ερώτηση στείλτε email στο dikaexarchion@gmail.com.