Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2012

Κυβέρνηση -Τρόϊκα-Τραπεζίτες: Συμφωνία για άρση των πλειστηριασμών-Στόχος η αρπαγή των σπιτιών

Βελτιώσεις στο νόμο Κατσέλη: Αρχίζουν οι πλειστηριασμοί

"Για ρύθμιση βλέπουμε, για διαγραφή ξεχάστε το !"

Αυτή είναι η δήλωση κυβερνητικού παράγοντα σχετικά με τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

Βελτιώσεις στον νόμο Κατσέλη (Ν. 3869/2010) για τη ρύθμιση των οφειλών υπερχρεωμένων νοικοκυριών προωθεί ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, με το σχετικό σχέδιο να εστιάζει στην ενίσχυση του εξωδικαστικού συμβιβασμού, αλλά και στη ρύθμιση των χρεών φυσικών προσώπων που ασκούν εμπορική δραστηριότητα με προσωπική ιδιωτική εργασία.

Παράλληλα, τα υπουργεία Ανάπτυξης και Οικονομικών εξετάζουν την άρση της αναστολής των πλειστηριασμών ακινήτων και την αλλαγή του πλαισίου, ώστε η αναστολή να γίνεται ανά περίπτωση και με ....κοινωνικά και εισοδηματικά κριτήρια.

Ήδη η διαβούλευση για τις αλλαγές στον Ν. 3869/2010 έχει ξεκινήσει. Αυτές τις μέρες η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών θα στείλει στο υπουργείο Ανάπτυξης τις θέσεις της αναφορικά με τις προσαρμογές στον νόμο Κατσέλη.

Το υπουργείο Ανάπτυξης έχει ενημερώσει ήδη την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την πρόθεσή του να παρέμβει εκ νέου στο θεσμικό πλαίσιο που διέπει την «προσωπική πτώχευση», ωστόσο η κοινοποίηση του σχετικού σχεδίου νόμου – προς γνωμοδότηση – στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα καθυστερήσει έως τα τέλη του έτους και θα εξαρτηθεί από την έκθεση προόδου της τρόικας και τον χρόνο εκταμίευσης της επόμενης δόσης των 31 δισ. ευρώ. Αρμόδια στελέχη ξεκαθαρί ζουν πως στις κυβερνητικές προθέσεις δεν περιλαμβάνεται η διαγραφή χρεών ή η επέκταση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων των οφειλετών στα 40 έτη ή στα 99 έτη.

Όπως ξεκαθαρίζουν, δεν θα υπάρξει ρύθμιση που θα επιτρέπει τη μείωση του ποσού της δόσης μέσω της επιμήκυνσης της διάρκειας των δανείων. Κάτι που ουσιαστικά συνιστά υπαναχώρηση έναντι των αρχικών προεκλογικών δεσμεύσεων. «Η ρύθμιση στεγαστικών δανείων με επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής από 40 έως 99 έτη κινείται στο όριο της φαντασίας κάποιων», τονίζουν χαρακτηριστικά.

Η κυβέρνηση εξετάζει την άρση της αναστολής των πλειστηριασμών ακινήτων και την αλλαγή της διαδικασίας, ώστε η αναστολή να γίνεται ανά περίπτωση και με κοινωνικά και εισοδηματικά κριτήρια.

Σύμφωνα με στελέχη, η αναστολή πλειστηριασμών όπως έχει λειτουργήσει έως σήμερα έχει τελματώσει την αγορά real estate και έχει δημιουργήσει προβλήματα (!!!). Έτσι τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης εξετάζουν την ανά πε ρίπτωση αναστολή των πλειστηριασμών ακινήτων, κάτι που φαίνεται πως βρίσκει σύμφωνη και την τρόικα.

Βάσει των κυβερνητικών σχεδίων η αναστολή πλειστηριασμών θα εξακολουθήσει να ισχύει το 2013 για κοινωνικές ομάδες όπως πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, άνεργοι, μονογονεϊκές οικογένειες, άτομα με αναπηρία και υπερήλικοι, αλλά και οικογένειες με χαμηλό εισόδημα.
Πηγή-εικόνα:Από το ΠΟΝΤΙΚΙ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για οποιαδήποτε πληροφορία ή ερώτηση στείλτε email στο dikaexarchion@gmail.com.