Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2012

Η ...δόση


Τώρα που οι σωτήρες της χώρας επετέλεσαν το καθήκον τους ήλθε η ώρα της αλήθειας. Το ψέμα της δόσης των 34 δις και βάλε είχε πολύ κοντά ποδάρια. Γι' αυτό φροντίζει καθημερινά ο Σόϊμπλε και η ΕΚΤ να μας το υπενθυμίζουν. Να μας λένε κατάμουτρα δηλαδή πως οι κυβερνώντες μας και οι υποστηρικτές τους δεν είναι τίποτ' άλλο παρά μηχανάκια αφοσιωμένα στο καθήκον της υποταγής και της παραπλάνησης. Αναλώσιμοι υπαλληλίσκοι.

Τις τελευταίες μέρες πέφτουν βροχή τα δημοσιεύματα και οι φήμες για το πότε, που και πως θα διατεθούν τα λύτρα του ξεπουλήματος της χώρας. Από δημοσιεύματα σε οικονομικές σελίδες (sofokleous.gr, έκθεση Eurobank μετά τη σύνοδο του Eurogroup) διαβάζουμε ότι το ποσό που προορίζεται για την ανάπτυξη μόλις που αγγίζει το 1,6 δις (ακούγεται και το νούμερο 1,3 δις) και αυτό θα οδεύσει φυσικά στους λεγόμενους μεγάλους πιστωτές του δημοσίου (εργολάβους ως επί το πλείστον). Ούτε σεντς για τα νοσοκομεία, την πρόνοια, τους φαρμακοποιούς, τους απλήρωτους εργαζόμενους του δημοσίου, τους φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης, κ.λπ.

Για όλους αυτούς τους ...παρακατιανούς πιστωτές η τρόϊκα εμήνυσε "κόψτε το κεφάλι σας", "τα λεφτά της δόσης θα πάνε στις τράπεζες και στην εξόφληση των δανειστών του εξωτερικού".

Φυσικά είναι απορίας άξιο πως ενώ από καιρό είμασταν πολλοί που λέγαμε πως κάπως έτσι θα τελειώσει και αυτό το παραμύθι, υπήρξαν πολλοί αυτοί που για μια ακόμη φορά μαγεύτηκαν από τις υποσχέσεις των ντήλερ της ευφορίας και της αποβλάκωσης.  
 
Το πιο κωμικό όμως της υπόθεσης είναι ότι τα ποσά αυτά θα εκταμειευθούν εφ' όσον:
-προχωρήσουν στην υλοποίησή τους τα μέτρα του Μνημονίου ΙΙΙ.
-ληφθούν πρόσθετα μέτρα για την τρύπα των 5,3 δις που διαφαίνεται ήδη στον προϋπολογισμό του 2012.
- ψηφισθεί το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.
- προχωρήσει η αναδιάρθρωση (ξεπούλημα) της ΔΕΗ.
- ολοκληρωθεί η απελευθέρωση της αγοράς καυσίμων.
- προχωρήσει η ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών.

Έτσι το τίμημα της δόσης για τους φορολογούμενους θα ανέλθει στο ποσό των 24,3 δις (19 δις από τα μέτρα που ψηφίστηκαν και 5,3 για τα νέα μέτρα που μας περιμένουν πολύ σύντομα. Σε αυτό το ποσό θα πρέπει μέχρι τον Μάρτιο να συνυπολογισθεί και ο μποναμάς στις τράπεζες για τη λεγόμενη ανακεφαλαιοποίηση. Σύμφωνα με τις τώρα εκθέσεις για την οικονομική θέση των τραπεζών θα χρειασθούν πάνω από 52 δις, ποσό που θα καλυφθεί από εξωτερικό δανεισμό (του δημοσίου, δηλαδή των φορολογουμένων) και απ' ευθείας από τον προϋπολογισμό του 2013-2014. 

Το Χρέος είναι βιώσιμο, εμείς είμαστε ;
Από τότε που σήμανε η έναρξη του πολέμου των δημοσιονομικών ελειμμάτων το λεγόμενο χρέος δεν έχει παύσει να αυξάνεται αλματωδώς, σπάζοντας κάθε ρεκόρ ανόδου ως προς το ΑΕΠ. Υπολογίζεται ότι πολύ σύντομα θα ξεπεράσει το 200%, διαψεύδοντας κάθε εξαγγελία και υπόσχεση μείωσής του. Άλλωστε στόχος δεν ήταν το χρέος, ήταν το μέσο υποταγής της χώρας. Ένα μέσο που, συμπληρωματικά ως προς τα οφέλη της χώρας προτεκτοράτου των δανειστών της, θα απέφερε και ένα χαρτζηλίκι σε όλο το μηχανισμό που κινητοποιήθηκε και συστρατεύθηκε μαζί τους (εγχώριοι θεσμικοί δανειστές, τράπεζες, ΜΜΕ, δημοσιογράφοι, οίκοι αξιολόγησης και μελετών, δικηγορικά γραφεία, τοκογλύφοι κάθε χροιάς). Και το χαρτζηλίκι αυτό (οι τόκοι δηλαδή) πολύ σύντομα θα ξεπεράσει κάθε άλλη δαπάνη του δημοσίου, διευρύνοντας συνεχώς τα ελείμματα και αυξάνοντας το χρέος.

Έως πού ;
Διεθνείς οίκοι μελετών έχουν αποτιμήσει προ καιρού την αξία της περιουσίας της χώρας στα 500 δις. Ας θυμόμαστε αυτό το νούμερο. Όταν λοιπόν το συνολικό χρέος αγγίξει αυτό το ποσό, τότε η χώρα θα αποτελεί μια αποικία μ' ένα νόμισμα που θα είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα μιας υπόδουλης χώρας και ενός χρεωκοπημένου λαού. Τότε θάναι που όλοι οι σωτήρες μας θα μεταμορφωθούν σε τέρατα και η χώρα σ' ένα ζόμπι για νάναι το παράδειγμα προς συμμόρφωση και υποταγή στα κελεύσματα του νεοφιλελευθερισμού.
θαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για οποιαδήποτε πληροφορία ή ερώτηση στείλτε email στο dikaexarchion@gmail.com.