Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013

Νύχτες Βαϊμάρης


Διαβάζαμε σήμερα στο http://mamoufi.blogspot.gr/ ένα κείμενο του 2009 σχετικό με τον φασισμό του μέλλοντός μας με τίτλο Μια σκέψη για τις μέρες μας. Και 
την ίδια στιγμή είχαμε στο νού μας ένα μήνυμα από την συναγωνίστρια Στ. που μας πληροφορούσε για την επίθεση των χρυσαβγιτών στον αδελφό της. 

Το κείμενο: 

Κάπου, θυμάμαι, είχα διαβάσει  στον Ουμπέρτο Έκο να προλέγει και να περιγράφει τις χούντες του μέλλοντος. Ενός μέλλοντος που αθόρυβα και δίχως να το πάρουμε πρέφα πατά σιγά σιγά το πόδι του στο παρόν.

Λέει αυτός λοιπόν πως στις χούντες αυτές τα όπλα δεν θα έχουν τίποτα να κάνουν με την επιβολή και επικράτησή τους. Άλλα θα είναι τα μέσα που θα επιστρατεύονται.

Πιο ύπουλα, πιο υπόγεια και σίγουρα πιο αποτελεσματικά.

Πιο αποτελεσματικά καθώς στόχος πια δεν είναι δια της βίας να επιβληθούν, αλλά με πλύση εγκεφάλου και ψυχής να ξεγελάσουν, να πείσουν σαν σωτήρια λύση.

Δεν είναι πια ο φόβος το κύριο εργαλείο. Είναι η χαύνωση, το «κοίμισμα». Και κυρίως ο εθισμός σ’ αυτό. Η τόσο μεγάλη εξάρτηση, ώστε το οτιδήποτε απειλήσει να μας βγάλει απ’ αυτή, σαν τον χειρότερο εχθρό να στήνεται, με μένος, στον τοίχο.

Η ανθρωπιά με ότι αυτή περιλαμβάνει – και περιλαμβάνει σχεδόν τα πάντα καθώς το ανθρώπινο ον είναι το μόνο που μπορεί συνειδητά να προσδιορίζει την ύπαρξή του – είναι ο βασικός στόχος .

Πειστήκαμε πως η ευαισθησία είναι αδυναμία όταν δεν κλείνεται στους τοίχους του σπιτιού μας. Πως η εγρήγορση και η εξυπνάδα είναι κούραση (και που να τρέχεις τώρα…) και, στο βαθμό που δεν απειλεί να μας ξυπνήσει, η ζωή των πλασμάτων γύρω μας, μας αφήνει παγερά αδιάφορους.

Άνθρωποι γύρω μας ταπεινώνονται με τον χειρότερο τρόπο, εξευτελίζονται ή ακόμα χειρότερα δολοφονούνται από την πολιτεία - η οποία δεν είναι παρά όλοι εμείς μαζί.

Ο στόχος όμως έχει σιγά σιγά επιτευχθεί. Αν δε βγει στο τηλεπαράθυρο ο τηλεαστέρας να μας το πιστοποιήσει , εμείς αδυνατούμε να πειστούμε ότι πράγματι δεν εξευτελίζεται , δεν πονάει κι ούτε πεθαίνει λιγότερο αυτός που δεν είναι κατ’ εικόνα και ομοίωσή μας.

Πως το ‘λεγε το παλιό τραγούδι;
«…Μπήκαν στην πόλη οι οχτροί.
Κρατούσαν δώρα οι οχτροί.
Κι εμείς γελούσαμε σαν κάθε μέρα…»

Έλα όμως που η χαύνωση δεν αποδείχθηκε "ανεπαρκής" γιατί πάντα θα υπάρχουν αυτοί που αντιστέκονται στην βαρβαρότητα...

Κι' ένας από μας, κάθε φορά, θα προκαλείται από την ανθρωπιά, να προσδιορίζει την ύπαρξή του...

Επίθεση με στιλέτο πεταλούδα από χρυσαυγίτη, δέχτηκε χτες ο αδελφός μου στο Παγκράτι. Οι ψυχοπαθείς παρήλαυναν με το γνωστό "χαριτωμένο" στυλ τους, ενώ ο αδελφός μου βρισκόταν με μια παρέα σε ένα μαγαζί. Τη στιγμή που περνούσαν μπροστά από το μαγαζί, βγήκε έξω και τους φώναξε "ντροπή σας φασίστες" ενώ από τα μπαλκόνια ακούστηκαν και μερικές –λιγοστές- γυναίκες κυρίως, να τους φωνάζουν "φύγετε φασίστες από εδώ, έξω οι φασίστες από την Καισαριανή" κλπ.


Η (π)ορδή πέρασε από μπροστά του αγριοκοιτάζοντάς τον, και αιφνιδιαστικά, ένας απ' αυτούς ξέκοψε, τον πλησίασε φωνάζοντας "κομμούνι θα πεθάνεις" και βγάζοντας από το μπατζάκι του ένα στιλέτο, τον στρίμωξε στον τοίχο. Οι θαμώνες άρχισαν να φωνάζουν (αλλά δεν πλησίασαν….) και την τελευταία στιγμή ένας άλλος χρυσαυγίτης, τον άρπαξε και τον απομάκρυνε.

Την παρέλαση ακολουθούσε ομάδα αστυνομικών. Όταν ο αδελφός μου απευθύνθηκε σ' αυτούς λέγοντάς τους "καλά, δεν είδατε ότι μου επιτέθηκε με στιλέτο; Τι τους ακολουθείτε, για τους προστατεύσετε;" τον αγνόησαν επιδεικτικά….
Αυτά, Στ.


και σήμερα μάθαμε και τα παραλειπόμενα...


έχει και συνέχεια η ιστορία...την επομένη δύο χρυσαυγίτες πηγαν στο μαγαζί και ζητουσαν πληροφορίες για τον αδελφό μου. Ο μαγαζάτορας είπε πως δεν τον είχε ξαναδεί, τυχαία βρέθηκε εκεί κλπ. Όμως έχει φοβηθεί πολύ, φοβάται πως θα του κάψουν το μαγαζί. 
Στ.


Συμπέρασμα:  Όπου δεν πίπτει χαύνωση, πίπτει τσεκούρι χρυσαυγίτικο.

Κι εμείς γελούσαμε σαν κάθε μέρα…


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για οποιαδήποτε πληροφορία ή ερώτηση στείλτε email στο dikaexarchion@gmail.com.