Τρίτη 18 Ιουνίου 2013

Αφού μας φτώχυναν, τώρα αρπάζουν και τα σπίτια μας...


Θέσεις του Δι.Κ.Α. Εξαρχείων για το θέμα των κατασχέσεων και των πλειστηριασμών

Η μεθοδευμένη εδώ και χρόνια φτωχοποίηση του λαού είτε μέσω της αρπαγής του εισοδήματός του είτε μέσω της αποδόμησης του κοινωνικού κράτους έφερε εκατομμύρια πολιτών στα όρια της ανέχειας. 

Η τοκογλυφική πολιτική των τραπεζών και η φοροληστεία του κράτους των μνημονιακών καιρών οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια πολύ σύντομα στο να ολοκληρωθεί ο οικονομικός και κοινωνικός αφανισμός εκατομμυρίων οικογενειών, να χαθεί και το τελευταίο τους αποκούμπι, το σπίτι τους. 

Η λαίλαπα των επερχόμενων κατασχέσεων μισθών, συντάξεων, μικροκαταθέσεων, σπιτιών και οποιασδήποτε άλλης περιουσίας έρχεται να λύσει το λεγόμενο πρόβλημα του χρέους, το πρόβλημα των τραπεζών, το πρόβλημα κάθε επενδυτή που συσώρευσε κέρδη από τη λεγόμενη κρίση και ψάχνει εναγωνίως τρόπους να τα επενδύσει σε εμπράγματες αξίες, να δώσει σάρκα και οστά στα κέρδη κάθε φούσκας που ευδοκίμησε τις τελευταίες δεκαετίες στο παγκόσμιο οικονομικό γίγνεσθαι. 

Είπαν ότι η κρίση ξεκίνησε από τη φούσκα των ακινήτων, δεν είπαν μόνο ότι αυτή η φούσκα της κρίσης δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα εργαλείο υπερσυσώρευσης κερδών σε εγχρήματες μορφές αλλά και άυλους τίτλους. Αυτά θα είναι τα κεφάλαια που ευελπιστεί η εγχώρια κλίκα της ανάπτυξης ότι θα εισρεύσουν στην ντόπια οικονομία. Αυτά είναι τα κεφάλαια που θα μας πάρουν τα κεφάλια μας. 

Οι τράπεζες και το κράτος μαζί, χέρι-χέρι χάραξαν ένα μέλλον για μας χωρίς στέγη, χωρίς ουρανό. Μαζί θα αρπάξουν ότι μας έχει απομείνει για να εξυπηρετήσουν το λεγόμενο χρέος μας, μετατρέποντας μας σε άστεγους ή στην καλύτερη περίπτωση σε ενοικιαστές των σπιτιών μας. 

Χιλιάδες δάνεια είναι ήδη στο κόκκινο, εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες κινδυνεύουν στο πολύ άμεσο μέλλον να χάσουν το σπίτι τους. Τα σενάρια μη ανανέωσης των λιγοστών προστατευτικών διατάξεων του νόμου Κατσέλη κάνουν διαρκώς την εμφάνισή τους. Στις επόμενες μέρες θα γίνουν νομικό μόρφωμα, που θα αποτελέσει ένα πανίσχυρο όπλο των τραπεζών για την άμεση αρπαγή των σπιτιών μας. Γίνεται σαφές ότι η λύση του προβλήματος αλα ισπανικά (δηλαδή μαζικές και με συνοπτικές διαδικασίες κατασχέσεις και πλειστηριασμοί ακινήτων) είναι πολύ κοντά, εντάσοντας στο διευρυμένο πλιάτσικο του εγχώριου πλούτου ακόμη και τις πρώτες κατοικίες. 

Ήδη τα δύο τελευταία χρόνια (2011-2012) έχουν επιδικασθεί 117.000 παριπτώσεις κατασχέσεων ακινήτων (το 80% από τράπεζες), ενώ συνολικά τα δύο αυτά χρόνια έχουν κατατεθεί περίπου 230.000 αιτήσεις επιδίκασης σε ειρηνοδικεία και πρωτοδικεία. Το πρώτο 15νθήμερο του Γενάρη του 2013 κατατέθηκαν 2.500 αιτήσεις. Και όσο ο νόμος Κατσέλη απαγορεύει τους πλειστηριασμούς κύριας κατοικίας, μπορούμε ακόμη να έχουμε ένα κεραμίδι στο κεφάλι μας. Πολύ σύντομα και πριν καν την 31η Δεκέμβρη ο νόμος αυτός θα έχει περάσει στην ιστορία όπως και οι όποιες χαριστικέα διατάξεις του που εμπόδιζαν καθώς παραπονούνται οι τροϊκανοί τις τράπεζες να κάνουν τη δουλειά τους. 

Για να γίνει η κατάσταση ακόμη πιο ζοφερή, για να μας αναγκάσουν να παραιτηθούμε από το όνειρο νάχουμε ένα σπίτι, έρχεται να προστεθεί και να μονιμοποιηθεί η φορομπηξία μέσω της μονιμοποίησης όλων των προσωρινών μέτρων και των ειδικών τελών για τα ακίνητα που θεσπίστηκαν τα τελευταία χρόνια, μέτρο που θα έχει ως άμεση συνέπεια όχι μόνο την οικονομική ασφυξία χιλιάδων οικογενειών οι οποίες ήδη τα βγάζουν πέρα μόλις και μετά βίας, αλλά και η μετατροπή της μικροιδιοκτησίας σε ασήκωτο φορολογικό βάρος, σε αντίθεση με τις φοροαπαλλαγές των εχόντων και κατεχόντων. Οι άνεργοι, οι επισφαλώς απασχολούμενοι, οι αμειβόμενοι με ψίχουλα, όλοι εμείς είμαστε υποψήφιοι άστεγοι, είτε χρωστάμε σε τράπεζα είτε όχι. 

Η ένταση λοιπόν της επίθεσης στα λαϊκά εισοδήματα αλλά και οι μεθοδεύσεις τις κυβέρνησης στα ζητήματα της ακίνητης περιουσίας, της προστασίας της πρώτης κατοικίας και της προνοιακής πολιτικής όσον αφορά τη στέγαση (κατάργηση Ο.Ε.Κ. κλπ) δέν αφήνουν καμία αμφιβολία για το τί μέλλει γενέσθαι. Η διεθνής άλλωστε εμπειρία τόσο στην Ισπανία όσο και στην Αμερική είναι αποκαλυπτική. Το μόνο ερώτημα λοιπόν που μένει να απαντηθεί, είναι το ποιά θα είναι η δική μας απάντηση απέναντι στον εξανδραποδισμό και την ακραία υποβάθμιση των ζωών μας. 

Οργανώνοντας την ενημέρωσή μας και την αντίστασή μας σας καλούμε στην ανοιχτή εκδήλωση με θέμα Μπροστά στη λαίλαπα των κατασχέσεων και των πλειστηριασμών ποιά είναι η απάντησή μας ; 

Η οργάνωση πλατειών δικτύων αλληλεγγύης με στόχο την αποτροπή των εξώσεων, των κατασχέσεων και των πλειστηριασμών. Κανένα ευνοϊκό μέτρο δεν πρόκειται να νομοθετηθεί εαν οι συλλογικοί φορείς, οι οργανώσεις, ο καθένας και η καθεμία απο εμάς δεν κινητοποιηθεί έμπρακτα απέναντι στον κοινωνικό οδοστρωτήρα της κυβέρνησης και της τρόικας, αν δεν δώσουμε αποφασιστικά τη μάχη για αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης, για να κατοχυρωθεί το καθολικό δικαίωμα στη στέγαση, να αποκτήσει νόημα η συνταγματική εντολή…"H απόκτηση κατοικίας από αυτούς που την στερούνται ή που στεγάζονται ανεπαρκώς αποτελεί αντικείμενο ειδικής φροντίδας του Kράτους." 

Κανένας άνθρωπος χωρίς σπίτι, κανένα σπίτι χωρίς άνθρωπο. 
Καμία έξωση-Κανένας πλειστηριασμός-Κανένας συμπολίτης μας στο δρόμο. 
Κάθε απόπειρα κατάσχεσης, κάθε πλειστηριασμός σε εισοδήματα, σπίτια και περιουσίες των λαϊκών στρωμάτων θα μας βρεί αντιμέτωπους. 
Κάθε εφορία και κάθε στέλεχός της, κάθε τράπεζα και κάθε μηχανισμός της, κάθε ΔΕΚΟ, που θα οδηγούν πολίτες στο δρόμο θα έχουν τη συλλογική μας απάντηση. 

Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Εξαρχείων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για οποιαδήποτε πληροφορία ή ερώτηση στείλτε email στο dikaexarchion@gmail.com.