επικοινωνία: e-Mail DiKAExarchion@gmail.com


**** ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥΣ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΥΣ ****

Ενωτική Πρωτοβουλία κατά των Πλειστηριασμών

Κυριακή, 11 Νοεμβρίου 2012

Κατασχέσεις σπιτιών: Στη θύελα που έρχεται μόνο ανάχωμα ο αγώνας μας.

λίγο πριν την έξωση λόγω κατάσχεσης
Στην Ισπανία, μια οικογένεια περιμένει τον δικαστικό κλητήρα
φωτογραφία του Samuel Aranda για τους New York Times. 

Στις 31 Δεκέμβρη λήγει η αναστολή πλειστηριασμών ακινήτων λόγω χρεών προς τις τράπεζες. Υπενθυμίζουμε ότι η αναστολή αφορά μόνο πρώτη κατοικία αξίας έως 200.000 ευρώ. Σε κάθε άλλο ακίνητο τόσο οι κατασχέσεις όσο και οι πλειστηριαμοί συνεχίζονται "κανονικά", μιας και τα εν λόγω ακίνητα (οικίες, οικόπεδα, χωράφια) δεν προστατεύονται από το νόμο Κατσέλη. Ο οποίος νόμος αφού ήλθε προσαρμοσμένος στις απαιτήσεις των τραπεζιτών, τροποποιήθηκε και όπου εφαρμόσθηκε λειτούργησε υπέρ αυτών.

Σε όσες περιπτώσεις οφειλετών υπήρχε το ενδεχόμενο ο νόμος να ευνοήσει τον δανειζόμενο, οι τράπεζες κωλυσιεργούσαν την διαδικασία που προβλέπει ο νόμος ή παρότρυναν εκβιάζοντας τον οφειλέτη σε εξωδικαστικό συμβιβασμό, πάντα εις βάρος του. Ένα χαρακτηριστικό τέχνασμα των τραπεζών ήταν να προχωρούν στην κατάσχεση ακινήτων (πρώτης κατοικίας) και στη συνέχεια στον πλειστηριαμό ανεβάζοντας (υπερτιμώντας) την αξία του ακινήτου πέραν του ορίου των 200.000 ευρώ, αξία εξωπραγματική για τα σημερινά δεδομένα αλλά και μεγαλύτερη από αυτήν με την οποία είχαν εκτιμήσει το ακίνητο κατά τη σύναψη του δανείου.

Στην παρούσα φάση επέλασης της βαρβαρότητας, όπου η κυβέρνηση δίνει γή και ύδωρ σε κάθε τραπεζίτη, σε κάθε δανειστή, αλλά και στα εντεταλμένα όργανά τους (τρόϊκα, ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα, ΔΝΤ) δεν θα χαριστεί σε κάθε οικογένεια που οφείλει έστω και χίλια ευρώ σε κάποιον τραπεζίτη. Ταυτόχρονα η κυβέρνηση από τη μια με τους φόρους ή τα χαράτσια και από την άλλη με την επιβαλλόμενη από τις πολιτικές της ανεργία και φτώχεια φορτώνει σε κάθε οικογένεια χρέη προς εαυτήν (το κράτος δηλαδή) έτσι ώστε αν δεν πάρει το σπίτι της η τράπεζα να το πάρει η εφορία.

Είναι γνωστό ότι οι κατασχέσεις ακινήτων από το Δημόσιο λόγω χρεών προβλέπεται από το δεύτερο μνημόνιο ότι θα τροφοδοτούν το ταμείο των δανειστών.

Στην παρούσα φάση επικρατεί μία "βουβαμάρα" για το θέμα των πλειστηριασμών. Η κυβέρνηση πριν ένα μήνα διακήρυξε δια στόματος υφυπουργού της ότι το ζήτημα θα αντιμετωπισθεί με κοινωνικά κριτήρια. Τίποτα δεν είναι δεδομένο και ειδικά ότι ο ίδιος υφυπουργός θα είναι αύριο στη θέση του. Από την μεριά των τραπεζιτών τηρείται σιγή ιχθύος και αυτό δηλώνει πολλά. Οι τραπεζίτες προφανώς περιμένουν την εξέλιξη της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών τους, ανακεφαλαιοποίηση που θα βαρύνει το ελληνικό δημόσιο, δηλαδή εμάς. Σε 20 δις υπολογίζεται το ποσό που θα χρεωθούμε όλοι για να καλύψουμε τις δήθεν ζημιές των τραπεζών από το PSI αλλά και από τα επισφαλή δάνεια, συν τουλάχιστον 10 δίς ακόμη που θα λάβουν από τη δόση των 31 δις. Και βέβαια δεν ξεχνάμε ότι μέχρι στιγμής έχουν εισπράξει από τους προϋπολογισμούς του κράτους τα 4 τελευταία χρόνια το ποσό των 110 δις.

Το όποιο ποσό θα αρπάξουν ακόμη οι τραπεζίτες δεν θα σημάνει την ελάφρυνση του χρέους των νοικοκυριών (στεγαστικά, καταναλωτικά δάνεια) αλλά θα "καλυφθεί" με τη διαγραφή χρεών μεγαλοεπιχειρηματιών, καναλιών και εφημερίδων, επισφαλών από χρόνια δανείων και θαλασσοδανείων. Δηλαδή οι τράπεζες θα διαγράψουν στην ουσία εικονικές απαιτήσεις προκειμένου να ισοφαρισθεί αλλά και να δικαιολογηθεί το ποσό που θα τους χαρίσει το δημόσιο. Σε όσες πάντως περιπτώσεις υπάρχει προς κατάσχεση ακίνητο του οφειλέτη οι τράπεζες με "κοινωνικά κριτήρια" δεν θα διστάσουν να προχωρήσουν στην αρπαγή του. 

Όσον αφορά τις κατασχέσεις ή τις απειλές κατασχέσεων εκ μέρους του δημοσίου για χρέη ας σημειωθεί ότι ναι μεν δεν μπορεί το δημόσιο ή η όποια τράπεζα να προχωρήσει στην κατάσχεση αξίας δυσανάλογα μεγαλύτερης της οφειλής, η απόκρουση όμως μιας τέτοιας διαδικασίας συνεπάγεται σημαντικά έξοδα για την οφειλέτη. Σε πολλές δε περιπτώσεις μεγαλύτερα και αυτής της οφειλής.

Επομένως μόνον ο αποφασιστικός μας αγώνας, παράλληλα με την αξιοποίηση όσων νομικών διαδικασιών είναι στη διάθεσή μας και στις δυνατότητές μας, μπορεί να σταθεί ανάχωμα στις ορέξεις των τραπεζών ή του κράτους.

Σαν Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης έχουμε από καιρό διατυπώσει τις θέσεις μας σε ένα συλλογικό ψήφισμα που κοινοποιήθηκε στη γειτονιά και θα κοινοποιηθεί εκ νέου. Το σχετικό κείμενο το παραθέτουμε στη συνέχεια.

Κρίνουμε ότι τώρα είμαστε σε μια κρίσιμη φάση αγώνα ενάντια στις κατασχέσεις. Για το σκοπό αυτό προγραμματίζουμε μια εκδήλωση για τα υπερχρεωμένα προς τις τράπεζες νοικοκυριά και πολίτες. Η εκδήλωση θα είναι ανοικτή και θα παρουσιασθούν οι θέσεις μας αλλά και θα αναλυθούν οι όποιες νομικές δυνατότητες υπάρχουν. Για το σκοπό αυτό στην εκδήλωση θα κληθούν να μιλήσουν και να απαντήσουν στις ερωτήσεις του κοινού εκπρόσωποι από την ΕΚΠΟΙΖΩ.

Η εκδήλωση θα προγραμματισθεί και θα οργανωθεί σε μια επόμενη γενική μας συνέλευση.
Θαν.Ψήφισμα: Για το Θέμα της Στέγης
(Κατασχέσεις σπιτιών, Εξώσεις, Άστεγοι) 

"H απόκτηση κατοικίας από αυτούς που την στερούνται ή που στεγάζονται 
ανεπαρκώς αποτελεί αντικείμενο ειδικής φροντίδας του Kράτους."
Αυτά προβλέπει το ελληνικό Σύνταγμα. Όμως το πρόβλημα της Στέγης τα τελευταία χρόνια απετέλεσε το αντικείμενο αισχροκέρδειας, εκμετάλλευσης και αφαίμαξης του εισοδήματος από εργολάβους, κτηματομεσίτες και τράπεζες. Το "όνειρο ενός κεραμιδιού πάνω από το κεφάλι μας" κατέληξε να γίνει ο εφιάλτης για εκατομμύρια έλληνες και μετανάστες, ειδικά για αυτούς που κατέφυγαν στις τράπεζες για να τους βοηθήσουν να πάρουν ένα σπίτι. Του οποίου, αφού "φούσκωσαν" την αξία απόκτησης, αφού ο ιδιοκτήτης του κατέβαλε ένα σημαντικό ποσό από το εισόδημά του, τώρα απαξιώνεται από το σκάσιμο της φούσκας που δημιούργησε ο ίδιος κερδοσκοπικός μηχανισμός των κάθε είδους εμπλεκομένων (εργολάβοι, μεσίτες, τράπεζες). Παράλληλα, η μείωση των εισοδημάτων των δανειοληπτών στο όνομα της Ανάπτυξης και των Ελλειμμάτων, τους αφήνει στο έλεος των τραπεζιτών και της πρόνοιας των νόμων τύπου Κατσέλη.

Είναι ξεκάθαρο ότι η φούσκα των ακινήτων αποτέλεσε μοχλό συσσώρευσης πλούτου για ολίγους σε παγκόσμια κλίμακα. Αφού πριν όλοι οι εμπλεκόμενοι κερδοσκόπησαν μέσω των δανείων των τραπεζών, αφού πριν πούλησαν στους διψώντες για ένα κεραμίδι φύκια για μεταξωτές κορδέλες. Τώρα όλοι αυτοί απαιτούν την κατάσχεση των σπιτιών μας αφού πρώτα φρόντισαν να τα υποθηκεύσουν με τα "ψιλά γράμματα" των δανειακών συμβάσεων. Η πολιτεία κάνοντας πλάτες στα συμφέροντα αυτά, απέφυγε να αποτρέψει και αυτό το σκάνδαλο. Αντίθετα το εξέθρεψε για δικούς της λόγους, αγνοώντας την προτροπή του Συντάγματος που η ίδια θέσπισε. Και δεν είναι μόνον αυτό. Με κατασχέσεις μας απειλούν θεοί και δαίμονες. Από την εφορία μέχρι κάθε νταβατζή-έμπορο των κοινωνικών αγαθών.
Στη σύγχρονη εποχή, μιλάμε για τη χώρα μας, είναι παράνομη κάθε κατάσχεση λαϊκής κατοικίας, κάθε επιβουλή δανειστών ή νταβατζή ενάντια στο πατρικό μας σπίτι. 

Για τις εξώσεις
Οι ενοικιαστές δεν θα μπορούσαν να ξεφύγουν από τον ιστό του εμπορίου στέγης που ανθεί τα τελευταία πενήντα χρόνια στη χώρα μας. Εμπόριο που μέχρι πρότινος διπλασίαζε την περιουσία κάθε ιδιοκτήτη μέσα σε λίγα χρόνια. Το είδαμε και αυτό. Διαμερίσματα κλουβιά να αποτελούν χρυσωρυχείο για τους ιδιοκτήτες τους. Και μόνο τώρα, με τη λεγόμενη κρίση, να βλέπουν και αυτοί να κινδυνεύουν οι προσδοκίες τους, μιας και η συσσώρευση πλούτου παίρνει μπάλα και αυτούς. Επί δεκαετίες το νομικό και θεσμικό πλαίσιο, η πολιτεία, τα κάθε είδους συμφέροντα προστάτευαν τους ιδιοκτήτες. Ειδικά η πολιτεία με τη σκόπιμη απουσία πρόνοιας για στέγη για όλο το λαό, οικοδόμησε το τέρας των πόλεων, επιτρέποντας σε κάθε εργολάβο την αισθητική υποβάθμιση, την λεηλασία του περιβάλλοντος στο όνομα μιας ανάπτυξης, στην οποία για χρόνια στρατεύθηκαν κάθε είδους παράσιτα και κερδοσκόποι. Αλλά και λόμπις του υποκόσμου (εμπρηστές, καταπατητές, εκβιαστές, κοράκια).

Ο κάθε ενοικιαστής είναι φανερό ότι αδυνατεί να έχει δική του στέγη. Είτε αυτός είναι ενοικιαστής κατοικίας, είτε μιας μικρής επαγγελματικής στέγης. Και αυτό ισχύει για τη συντριπτική πλειοψηφία των ενοικιαστών. Στον τομέα της κατοικίας το κράτος θα έπρεπε από  χρόνια να έχει επέμβει, εκπληρώνοντας αυτά που το Σύνταγμα ορίζει, θεσμοθετώντας είτε τη γενναία επιδότηση του ενοικίου για αυτούς που έχουν χαμηλά εισοδήματα, είτε την παραχώρηση δικών του κενών κατοικιών (χιλιάδες είναι τα άδεια ακίνητα δήμων, εκκλησιών, φορέων του δημοσίου), είτε τη δήμευση κατοικιών που χτίσθηκαν πάνω σε καταπατημένες δημόσιες εκτάσεις και μένουν στα χέρια των καταπατητών. Τέλος, θα έπρεπε νάχει θεσμοθετήσει ένα γενναίο πρόγραμμα εργατικής κατοικίας, ένα πρόγραμμα δηλαδή δωρεάν παραχώρησης στέγης στα λαϊκά στρώματα του πληθυσμού. Αντί αυτού είδαμε την κατάργηση όλων των προγραμμάτων και των φορέων για την εργατική κατοικία, τον περιορισμό και την αναμενόμενη οριστική κατάργηση της επιδότησης ενοικίου.

Διεκδικούμε από το κράτος το κοινωνικό ενοίκιο για διαμερίσματα μικροϊδιοκτητών προκειμένου να στεγασθούν άστεγοι ή οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα που δεν μπορούν να πληρώσουν ενοίκιο. Οι μικροϊδιοκτήτες αυτοί έχουν μπεί στο στόχαστρο της πολιτικής των κατασχέσεων μέσω των φόρων, των χαρατσιών, της τοκογλυφίας των τραπεζών και της παράλληλης μείωσης των εισοδημάτων τους (σύνταξη-μισθός) λόγω του ότι θεωρούνται ..εισοδηματίες. Είναι σίγουρο ότι αργά ή γρήγορα τόσο τα προγράμματα κατασχέσεων όσο και αυτά των εξώσεων θα μπούν σε πλήρη εφαρμογή από τους τραπεζίτες, το ίδιο το κράτος για "οφειλόμενα" στις ΔΟΥ, από το λόμπυ των ιδιοκτητών με τη σύμπραξη των νόμων τους και της δικαιοσύνης τους. Το νομικό πλαίσιο έχει στηθεί και δεν θα αργήσει να αποδίδει αν δεν αντισταθούμε.

Μπροστά σε αυτή την εξέλιξη στεκόμαστε ενάντια στις εξώσεις οικογενειών που αδυνατούν να πληρώσουν το ενοίκιο, στεκόμαστε ενάντια σε κάθε κατάσχεση σπιτιού λαϊκής οικογένειας. Σε κάθε γειτονιά, πόλη, χωριό θα πρέπει να υπάρξουν οργανωμένες αντιστάσεις, δίκτυα πολιτών που θα αποτρέπουν κάθε κατάσχεση, κάθε έξωση. Η πείρα παρόμοιων κινημάτων στην Ευρώπη και αλλού μας έχει διδάξει ότι μόνο ένας οργανωμένος και αποφασιστικός αγώνας μπορεί να έχει αποτελέσματα. Από το να αποτρέψει μια έξωση ή μια κατάσχεση μέχρι στο να εξαναγκάσει το κράτος να συμμορφωθεί στο ελάχιστο των υποχρεώσεών του που προβλέπονται στο Σύνταγμα.

Δίκτυα αντίστασης που θα στέκονται απέναντι και στους σύγχρονους μαυραγορίτες, τους μεγαλοϊδιοκτήτες και εργολάβους ακινήτων, που προτιμούν να κρατούν κλειστά τα κτήρια και διαμερίσματα που έχουν, «για να μην πέσουν οι τιμές», ενώ την ίδια ώρα άστεγοι υποφέρουν και πεθαίνουν λίγο λίγο κάθε μέρα στους δρόμους. 

Δίπλα μας βρίσκονται οι άστεγοι, δίπλα μας βρίσκονται και τα άδεια κτήρια και τα διαμερίσματά τους. Δεν μπορούμε να κλείνουμε άλλο τα μάτια μας σ΄ αυτή την αδικία, δε μπορούμε να αποδεχόμαστε πια αυτή τη βαρβαρότητα. Είμαστε αλληλέγγυοι και στηρίζουμε έμπρακτα όσους αστέγους/ες επιλέξουν αυτοοργανωμένα να καταλάβουν, να επισκευάσουν και να κατοικήσουν σε οποιοδήποτε άδειο κτήριο που σήμερα ρημάζει αναξιοποίητο (πολλά αποτελούν πλέον και πηγές κινδύνων και εστίες μόλυνσης, λόγω της σκόπιμης εγκατάλειψης). Πάνω από τις προσδοκίες μεγαλύτερων κερδών για τους μεγαλοϊδιοκτήτες, βάζουμε την επιβίωση των αστέγων με αξιοπρέπεια και όχι με ψίχουλα φιλανθρωπίας. 

Αν δεν οργανωθούμε και δεν αντισταθούμε ένα σημαντικό μερίδιο πληθυσμού θα μετατραπεί σε νεο-άστεγους, σε ένοικο και "πολίτη" παραγκών και παραγκουπόλεων στο περιθώριο των πόλεων, έξω από τα "τείχη".

"Υποψήφιοι" άστεγοι είμαστε όλοι μας

Η φιλευσπλαχνία, μέσω εκτόνωσης του θυμικού, ανάχωμα στις λαϊκές αντιδράσεις, κύτταρο παραπληροφόρησης και αποπροσανατολισμού δεν αποτελεί παρά έναν ακόμη σύμμαχο των συμφερόντων, ένα άλλοθι της πολιτείας, έναν εχθρό του κινήματος για αξιοπρεπή στέγαση για όλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για οποιαδήποτε πληροφορία ή ερώτηση στείλτε email στο dikaexarchion@gmail.com.