δήλωση λύτρωσης ή δήλωση νομιμοφροσύνης και υποταγής ;
εισαγωγικά
Όπως είναι πια γνωστό σε όλους μας με το νέο νόμο για τους πλειστηριασμούς ακινήτων (4224/2013) επέρχεται πλήρης ανατροπή όσων ίσχυαν τα τελευταία χρόνια για τους αναγκαστικούς πλειστηριασμούς. Η τελευταία νομική θέσπιση που έδινε ζωή έως την 31/12/2013 στο προηγούμενο καθεστώς ήταν ο νόμος Νόμος 4128-2013/ΦΕΚ Α (ΦΕΚ 51-2013) και η οποία έδοσε το τελευταίο φιλί ζωής στην προστασία των δανειοληπτών, παρέτεινε δηλαδή την απαγόρευση των πλειστηριασμών έως την 31/12/2013 με τους όρους και τις προϋποθέσεις των νόμων που ίσχυαν έως τότε
Αν ρίξουμε μια ματιά στο νομικό οπλοστάσιο που διέθετε κάθε οφειλέτης σε τρίτους (τράπεζες-ιδιώτες) προκειμένου να προστατεύσει την ακίνητη περιουσία του και συγκρίνουμε με όσα ο νέος αυτός νόμος θέσπισε, θα διαπιστώσουμε απλά ότι στόχος της νομοθετικής αυτής θέσπισης είναι η αρπαγή της ακίνητης περιουσίας των πολιτών. Μια αρπαγή που μεθοδεύτηκε εδώ και χρόνια με τρόπο δόλιο (μεθοδευμένη φτωχοποίηση, τοκογλυφία, κ.λπ.). πράγματα που έχουμε τονίσει κατ' επανάληψη σαν Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Εξαρχείων. Για την ιστορία και μόνο παραθέτουμε ορισμένα κείμενά μας που σε "ανύποπτους" καιρούς προφήτευαν αυτό που επήλθε. Ας μην γελιόμαστε, ας μην παρηγοριόμαστε με τα περί δήθεν προστασίας της λαϊκής στέγης που διαλαλεί η κυβέρνηση.
Για την ιστορία και μόνο δείτε τις ακόλουθες αναρτήσεις μας προκειμένου να παρακολουθήσετε ιστορικά την εξέλιξη του θέματος:
Μάϊος 2012: Διακήρυξη του Δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης Εξαρχείων-Νεάπολης-Μουσείου (http://dikaex.blogspot.gr/2012/05/blog-post_29.html)
Νοέμβρης 2012: Κατασχέσεις σπιτιών: Στη θύελα που έρχεται μόνο ανάχωμα ο αγώνας μας.(http://dikaex.blogspot.gr/2012/11/blog-post_11.html)
Νοέμβρης 2012:Υπερχρεωμένα νοικοκυριά: Οι εξαγγελίες του Χατζηδάκη παγίδα αλλά και ταφόπλακα στο νόμο Κατσέλη.(http://dikaex.blogspot.gr/2012/11/blog-post_441.html)
Αλλά και επισημάνσεις από άλλους παρατηρητές και δημοσιογράφους που δημοσιεύθηκαν στο blog μας προμήνυαν όσα επρόκειτο να συμβούν:
Ιούλιος 2013:Έλληνες μόλις χάσατε τα σπίτια σας! Ήρθαν ξένα funds να αγοράσουν τα δάνειά σας! (http://dikaex.blogspot.gr/2013/07/funds.html)
Ιούνιος 2013:Κατασχέσεις ακινήτων: Εταιρείες-κοράκια και funds πήραν θέση (http://dikaex.blogspot.gr/2013/06/funds.html)
Σε αυτά δε μπορώ να μην προσθέσω και την απογοήτευσή που εισέπραξα τη μέρα ψήφισης του νόμου 4224/2013.
*****
Ιστορική αναδρομή
Ο πρώτος και ως τότε ο πιο φιλολαϊκός νόμος (Ν. 3714/2008) για την προστασία των δανειοληπτών από τους αναγκαστικούς πλειστηριασμούς ψηφίσθηκε το 2008 και δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 231/7.11.2008 φέρων την υπογραφή των τότε υπουργών της Νέας Δημοκρατίας:
Π. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ, ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
Γ. ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Χ. ΦΩΛΙΑΣ, ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Φ. ΠΑΛΛΗ−ΠΕΤΡΑΛΙΑ, ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
Σ. ΧΑΤΖΗΓΑΚΗΣ, ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ.
Ο νόμος αυτός προβλέποντας όσα θα επακολουθήσουν λόγω της διεθνούς "κρίσης" περιείχε διατάξεις-ανάχωμα τόσο στις αρπαχτικές ορέξεις των τραπεζών αλλά και όσων "επενδυτών" του real estate περίμεναν στη γωνία τη "μεγάλη ευκαιρία". Κυρίως περιείχε διατάξεις που κατοχύρωναν τον δανειολήπτη κατά τη διαδικασία του πλειστηριασμού (διεξαγωγή του πλειστηριασμού αποκλειστικά στα ειρηνοδικεία συγκεκριμένες μέρες και ώρες (κάθε Τετάρτη 15.00 έως 17.00 (δείτε εδώ) και απαγόρευση διεξαγωγής πλειστηριασμών με τιμή εκκίνησης κάτω από την αντικειμενική αξία.
Το επόμενο βήμα ήταν ο Νόμος Παπαθανασίου το 2009 που κατοχύρωνε την απαγόρευση διεξαγωγής του πλειστηριασμού για οφειλές κάτω από 200.000 ευρώ καλύπτοντας έτσι όλη την ακίνητη περιουσία του δανειολήπτη. Βέβαια αυτή η πρωτοβουλία Παπαθανασίου είχε έντονο προεκλογικό χρώμα και κυρίως ήταν μια παροχή προς τη μεσαία τάξη των εμπορο-βιοτεχνών. Κάλυψε όμως επαρκώς τη λαϊκή περιουσία από τις αρπαχτικές διαθέσεις των τραπεζών. Στην ουσία ήταν Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου την οποία οι τότε 4 μεγαλύτερες τράπεζες απεδέχθησαν χωρίς επυφυλλάξεις. Αυτά τα πλεονεκτήματα υπέρ των δανειοληπτών καταργήθηκαν σε μια νύχτα με τον τελευταίο νόμο.
Τώρα η προστασία της δικαστικής εξουσίας ενώπιον της οποίας πρέπει να γίνεται ο πλειστηριασμός υπάρχουν πιέσεις από την τρόϊκα να καταργηθεί τόσο για απαιτήσεις του δημοσίου όσο και για απαιτήσεις τρίτων (τράπεζες, ιδιώτες, κ.λπ.) με την τηλεγραφική διαταγή της τρόΙκας ΝΑ ΑΠΛΟΥΣΤΕΥΘΟΎΝ ΟΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ των ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΩΝ, διαταγή που περιλαμβάνει και το αίτημα να ξεινούν οι πλειστηριασμοί χωρίς τη δέσμευση της τιμής της αντικειμενικής αξίας. Μάλιστα κυκλοφορεί σαν φήμη ότι το δημόσιο θα διεξάγει τους πλειστηριασμούς διαδικτυακά!!!
Το 2010 ψηφίσθηκε ο νόμος 3869/2010 γνωστός και ως νόμος Κατσέλη, που σαφώς έβαζε μερική ταφόπλακα στο νόμο Χατζηγάκη (του 2008), περιορίζοντας την προστασία σε όσους ήθελαν να ενταχθούν στον νόμο αυτό, μόνο στην κύρια κατοικία με τους γνωστούς κι' εδώ όρους όσον αφορά το ύψος της οφειλής και την αξία του ακινήτου.
Μέχρι και την 31/12/2013 αυτοί οι νόμοι λειτούργησαν συμπληρωματικά προστατεύοντας την πλειοψηφία των δανειοληπτών και ειδικά τη λαϊκή στέγη. Το φθινόπωρο του 2012 ο υπουργός ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης άρχισε να ψελλίζει, "ανώδυνα" για πολλά αυτιά τότε (καθότι περί άλλων τύρβαζε σύμπασα η αριστερά), κηρύγματα "περί ανάγκης μερικής απελευθέρωσης των πλειστηριασμών χάριν της "ανάπτυξης, της αναζωογόνησης του κατασκευαστικού τομέα της οικονομίας και της προστασίας των τραπεζών-δανειστών έναντι των κακοπληρωτών και των μπαταχτσήδων" (όλη η φράση σε εισαγωγικά). Έκτοτε πήραν το μήνυμα τα παπαγαλάκια και άρχισε η σχετική πλύση εγκεφάλου (θυμηθείτε τον γραμματέα-λαγό του υπουργείου του Χατζηδάκη, κ. Σκορδά) ώσπου φθάσαμε τον Ιούνιο του 2013 στην ψήφιση του νόμου 4161/2013. Ο νόμος 4161/2013 τροποποιούσε προς το χειρότερο το νόμο Κατσέλη και το κυριώτερο έστηνε μια μεγάλη παγίδα στους δανειολήπτες της στεγαστικής πίστης. Ήδη από το Νοέμβρη του 2012 είχαμε επισημάνει την εξέλιξη (http://dikaex.blogspot.gr/2012/11/blog-post_441.html) αυτή αλλά και τις παγίδες που έστηνε ο νόμος Χατζηδάκη, ο οποίος, ας το πούμε με την ευκαιρία, προετοίμαζε το επόμενο στάδιο, αυτό που τώρα βιώνουμε.
Βλέπουμε λοιπόν ότι ο σχεδιασμός που άρχισε να υλοποιείται από τις πρώτες μέρες του μνημονίου, ήταν η αρπαγή της στέγης, η αρπαγή κάθε ακίνητης περιουσίας η οποία αντικατοπτρίζει συσσωρευμένη εργασία χρόνων και αποτελεί μνήμη ιστορική για κάθε πολίτη.
Τί ισχύει τώρα
Με το νέο καθεστώς η προστασία που παρέχει η κυβέρνηση στην ακίνητη περιουσία των πολιτών εκμηδενίζεται, για να μην πώ ότι αποτελεί μια τελευταία και μεγάλη παγίδα. Και αυτό σε σύγκριση με το νομικό καθεστώς του 2008 (δεν είχε φθάσει ακόμη το μνημόνιο) και με το νόμο Κατσέλη, οι συνθήκες της οικονομίας χειροτέρευσαν κατά πολύ αλλά και οι αντοχές των πολιτών έχουν εξαντληθεί. Πράγμα που μαρτυρεί με τον καλύτερο τρόπο την ύπαρξη προμελετημένου σχεδίου.
Η "προστασία" του νόμου 4224/2013 οι προϋποθέσεις και οι όροι που θέτει στον δανειολήπτη (πιο περιληπτικά δείτε εδώ) είναι έως σαδιστικές και μάλιστα η προστασία αυτή δεν είναι σίγουρο ότι θα παραταθεί μετά την 31/12/2014 όπως ο νόμος αυτός προβλέπει. Δηλαδή σε βάζουν να ενταχθείς στο νόμο (αν έχεις τις προϋποθέσεις) και αφού σου αρπάξουν μερικά από τα ελάχιστα χρηματικά ποσά που διαθέτεις (για να διατηρείται η "προστασία" πρέπει και να πληρώνεις κάθε μήνα τουλάχιστον το 10% των αποδοχών σου), τότε με ένα νέο νόμο ή μια υπουργική απόφαση θα αποσύρουν την προστασία που σου παρείχαν με κάποια πρόφαση ή και χωρίς αυτήν.
Αποτελεί εμπαιγμό, αποτελεί βάναυση προσπάθεια τρομοκράτησης, αποτελεί δουλική υποταγή το να αποδεχθεί κανείς τον νόμο αυτό και να υποβάλλει την λεγόμενη υπεύθυνη δήλωση. Συν τοις άλλοις θα αποτελεί και εγνωσμένη εξαπάτηση γιατί είναι δεδομένες οι προθέσεις των δανειστών. Όσα έχουμε γράψει στο παρελθόν αλλά και πρόσφατα για το θέμα νομίζω ότι διαφωτίζουν πλήρως το σκηνικό. Το οποίο σκηνικό θα έπρεπε να το συνεκτιμήσει συνολικά η αριστερά, να ερμηνεύσει τα τεκταινόμενα και νάχει πάρει ξεκάθαρη θέση στο θέμα και όχι να τρέχει πίσω από τις εκάστοτε εξαγγελίες της κυβέρνησης.
Θα έπρεπε η αριστερά στο σύνολό της ακαι ενωτικά να διατυπώσει μια ξεκάθαρη, ριζοσπαστική και φιλολαϊκή θέση για το θέμα των χρεών και των επαπειλούμενων κατασχέσεων-πλειστηριασμών αλλά και να να καταγγέλνει κάθε διατυπούμενη θέση και πρόθεση της κυβέρνησης στην ώρα της. Θα έπρεπε να μη συμβιβαστεί καθόλου με το πνεύμα και το γράμμα του νόμου Κατσέλη και των επόμενων νόμων, να διακηρύξει την απόλυτη αντίθεσή της σε κάθε πλειστηριασμό, αν πρώτα δεν θεσπιστεί η απομείωση (σεισάχθεια) των χρεών των πολιτών (τα οποία είναι δημιούργημα της κυβερνητικής πολιτικής και των τραπεζών).
Όταν μάλιστα η ίδια η κυβέρνηση, διαφημίζοντας το psi plus και το κούρεμα του χρέους της άρπαξε με ληστρικό τρόπο τα αποθεματικά των ταμείων, τις καταθέσεις ΝΠΙΔ, ΝΠΔΔ, ιδρυμάτων κ.α., όταν η ίδια η κυβέρνηση κουρεύει τα χρέη της προς τους ιδιώτες (προμηθευτές, κ.λπ.) ή προς τους εργαζόμενούς της, η αριστερά θα έπρεπε να προβάλλει και να στηρίξει με όλες της τις δυνάμεις το δικαίωμα κάθε πολίτη να απαιτήσει κούρεμα των χρεών του τόσο προς το δημόσιο, όσο και προς τις τράπεζες.
Το αίτημα της Σεισάχθειας (μερικής ή ολικής για κατηγορίες πολιτών) θα έπρεπε νάχει γίνει σημαία για την Αριστερά. Έγινε ; και αφού δεν έγινε γιατί δεν γίνεται σημαία η ανυπακοή στις βουλές του κράτους και των τραπεζών, γιατί δεν προβάλλεται έστω και τώρα το σύνθημα ΚΑΜΜΙΑ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΗ, ΚΑΜΜΙΑ ΡΥΘΜΙΣΗ ΧΡΕΩΝ ΣΤΟ ΚΡΑΤΟΣ. Και στον αγώνα που προϋποθέτει το σύνθημα η αριστερά θα πρέπει να είναι στην πρώτη γραμμή, όχι απλά συμπαθούσα και κρυπτόμενη.
Δεν θα γίνουμε "συνεργάσιμοι δανειολήπτες".
Δεν θα περάσουμε από την τραπεζική κρισάρα της "οικονομικής αξιολόγησης".
Δεν θέλουμε την "προστασία" των νόμων της τραπεζικής κυβέρνησης.
Μόνη προστασία είναι ο αγώνας μας.
Δεν υπογράφουμε καμμία υπεύθυνη δήλωση προς τις τράπεζες.
Δεν υπογράφουμε καμμία ρύθμιση χρεών στο κράτος κάτω από καθεστώς βίας και τρομοκρατίας.
Δεν υπογράφουμε καμμία δήλωση νομιμοφροσύνης στο τραπεζικό παρακράτος.
Θ.Α
μέλος του Δι.Κ.Α.Εξαρχείων και της Πρωτοβουλίας Πλειστηριασμοί-Stop
(το παρόν κείμενο εκφράζει και προσωπικές απόψεις μου που έχουν εκτεθεί πολλές φορές τόσο δημόσια -γραπτώς και προφορικώς - όσο και στις συλλογικότητες που μετέχω). Ακόμη πολλά κείμενα θέσεών μου συνδιαμορφώθηκαν μέσα στις συλλογικότητες αυτές με τη βοήθεια συναγωνιστών, ιδέες και σκέψεις των οποίων έχω υιοθετήσει. Κάτι που ισχύει και για πολλά κείμενα αναρτήσεων στο παρόν blog.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για οποιαδήποτε πληροφορία ή ερώτηση στείλτε email στο dikaexarchion@gmail.com.