Τρίτη 12 Ιουνίου 2012

Υγεία: Επιδημία λουκέτων στα νοσοκομεία



Στη λίστα των νοσοκομείων που προχωρούν σε αναστολή λειτουργίας κλινικών, ιατρείων, ματαίωση προγραμματισμένων χειρουργείων και εξετάσεων προστίθεται και το ΑΧΕΠΑ. Η νοσοκομειακή επιτροπή ιατρών καταγγέλλει ότι το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ εδώ και 1,5 χρόνο λειτουργεί με ζωτικές ελλείψεις υλικών στις κλινικές. Λειτουργεί ανάλογα με τα υλικά που διαθέτει, όταν τα διαθέτει.

Ο προϋπολογισμός του νοσοκομείου έχει μειωθεί περίπου κατά 60%. Το 2009 ο προϋπολογισμός του ήταν 110 εκατ. ευρώ και το 2012 μειώθηκε στα 40 εκατ. ευρώ. Αυτή τη στιγμή το ταμείο του νοσοκομείου δεν έχει χρήματα και περιμένει την έκτακτη επιχορήγηση ύψους 1,9 εκατ. ευρώ, όταν μόνο για τη λειτουργία του φαρμακείου απαιτούνται 15 εκατ. ευρώ. Τα χρέη του νοσοκομείου υπολογίζονται σε 20 εκατ. ευρώ.

Τις προηγούμενες μέρες, η διοίκηση του νοσοκομείου επί της ουσίας ανέστειλε τη λειτουργία του εξωτερικού Καρδιολογικού Ιατρείου και του αιμοδυναμικού εργαστηρίου της Καρδιολογικής Κλινικής, καθώς υπάρχει έλλειψη σε υλικά πρώτης ανάγκης για στεφανιογραφίες, αγγειογραφίες κλπ. Ανέβαλε όλα τα προγραμματισμένα ραντεβού για βηματοδότες, μπαλονάκια κλπ. και εξυπηρετεί μόνο τα επείγοντα περιστατικά, όπου κρίνεται ότι απειλείται η ζωή των ασθενών.

Πρόβλημα υπάρχει και στη λειτουργία της Αιματολογικής Κλινικής, λόγω έλλειψης ασκών για συλλογή αίματος, σετ συλλογής αιμοπεταλίων που είναι απαραίτητα για τη ζωή ασθενών όπως καταγγέλλουν οι γιατροί του νοσοκομείου.

Το μικροβιολογικό εργαστήριο ζητά από τις κλινικές να μη στέλνουν δείγματα για εργαστηριακές εξετάσεις καθώς δεν υπάρχουν αντιδραστήρια για να τις πραγματοποιήσουν. Για μεγάλο διάστημα δεν γίνονταν καλλιέργειες, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να δοθούν στοχευμένες αγωγές στους ασθενείς. Τώρα γίνονται μόνο σε εξαιρετικά επείγοντα περιστατικά.

Ταυτόχρονα υπάρχει έλλειψη σε ουροσυλλέκτες, γάντια, σύριγγες (χτες είχαν απομείνει 2). Και όταν έρχονται τα αναλώσιμα υγειονομικά υλικά είναι ευτελή (λευκοπλάστ που δεν κολλάνε, σύριγγες προβληματικές κλπ.), καθώς η προμήθειά τους γίνεται με μοναδικό κριτήριο το χαμηλότερο κόστος.

Το αναγκαίο υγειονομικό υλικό λείπει, με αποτέλεσμα σήμερα  το ΑΧΕΠΑ που ήδη το έχει ανακοινώσει, να κλείνουν τα χειρουργεία γιατί δεν έχουν τα υλικά για τα χειρουργεία.

Επείγουσα προκαταρκτική εξέταση για τις ελλείψεις  σε φάρμακα και αναλώσιμα διέταξε ο εισαγγελέας.

Εντωμεταξύ μηνυτήρια αναφορά κατέθεσε η διοίκηση του νοσοκομείου στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης για την έλλειψη αναλώσιμων και φαρμάκων αποτέλεσμα της απόφασης των εταιριών να σταματήσουν τις προμήθειες προς το ίδρυμα λόγω των συσσωρευμένων χρεών.

Η έρευνα θα διαπιστώσει αν οι ελλείψεις στοιχειοθετούν το αδίκημα της έκθεσης σε κίνδυνο της ζωής των ασθενών.

Σε αυτή την κατάσταση όπως και στην μη πληρωμή των εφημεριών τους αντιδρούν οι νοσοκομειακοί γιατροί και σήμερα, Σάββατο, θα απέχουν από τα καθηκοντά τους κατά την γενική εφημερία ενώ πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 08.00 στην είσοδο του ΑΧΕΠΑ.

Οι γιατροί διεκδικούν να μην γίνει καμιά αναστολή λειτουργίας κλινικών, τμημάτων και ιατρείων του νοσοκομείου, την άμεση καταβολή όλων των εφημεριών χωρίς την μείωση κατά 18% από τον φετινό Ιανουάριο και να μη γίνει καμία παραπέρα αποδυνάμωση της στελέχωσης των εφημεριών.

ΠΗΓΗ: alterthess

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για οποιαδήποτε πληροφορία ή ερώτηση στείλτε email στο dikaexarchion@gmail.com.