Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012

Υπερχρεωμένα νοικοκυριά: Οι εξαγγελίες του Χατζηδάκη παγίδα αλλά και ταφόπλακα στο νόμο Κατσέλη.



Προ ημερών ο υπουργός "ανάπτυξης" Κ. Χατζηδάκης ανακοίνωσε μέτρα δήθεν διευκόλυνσης των δανειοληπτών. Στην ουσία οι εξαγγελίες του προετοιμάζουν το έδαφος για την ολική κατάργηση του νόμου Κατσέλη μέσω της υποκατάστασής του από το σχέδιο νόμου που ετοίμασαν οι τράπεζες και χαιρέτισε (εξαγγέλοντάς το σαν δικό του) ο Χατζηδάκης και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Οι εξαγγελίες που δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια καλοστημένη παγίδα για τους δανειολήπτες. Οι τραπεζίτες με το δόλωμα της τετραετούς περιόδου χάριτος με ισόχρονη μείωση του επιτοκίου στο 1,5% προσπαθούν να παγιδεύσουν τους δανειολήπτες και ειδικά αυτούς που έχουν ακίνητη περιουσία στο όνομά τους. Διότι πολλά δάνεια (εμπορικά, προσωπικά) δεν έχουν συνοδευθεί από εγγύηση ακινήτου ή ο δανειολήπτης δεν διαθέτει ακίνητο. Με την προσφυγή στην "παγίδα" θα του ζητηθεί να διασφαλισθεί το δάνειο και ο νέος διακανονισμός με ακίνητο, είτε δικό του είτε τρίτου (που θα μπεί εγγυητής). 

Κοροϊδία επίσης αποτελεί η εξαγγελία για το ύψος της μηνιαίας δόσης η οποία -λέει- θα περιορίζεται στο 30% του εισοδήματος. Όμως αυτό πολλοί δανειολήπτες μέσω προσφυγής στα δικαστήρια το έχουν ήδη πετύχει.

Στις σκέψεις των τραπεζών εδώ και καιρό ωρίμαζε η ιδέα της απαγκίστρωσής των και της παράκαμψης του νόμου Κατσέλη. Ήδη όσοι κατέφυγαν στο νόμο έχουν κερδίσει και διαγραφή χρέους (σε μεγάλο ποσό) και παράλληλα διακανονισμό σύμφωνα με τις δυνατότητές των. Μιλάμε βέβαια για κάθε είδους δάνειο (όχι μόνο στεγαστικό). Ο νόμος Κατσέλη προστάτευε σε μεγάλο βαθμό την πρώτη κατοικία, αυτό βέβαια για μας δεν είναι αρκετό (άλλωστε έχουν διατυπωθεί οι προατάσεις μας). Οι εξαγγελίες Χατζηδάκη στοχεύουν ακριβώς σε αυτό: στην αρπαγή και αυτής της πρώτης κατοικίας χωρίς καμμία νομική δυνατότητα προστασίας της. Διότι από τη στιγμή που θα "προσέλθουμε" στο διακανονισμό που θέλουν οι τράπεζες και εξήγγειλε ο κ.Χατζηδάκης, παραιτούμαστε από την προστασία του νόμου Κατσέλη.

Ήδη τις εξαγγελίες χαιρέτησε η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, και η ΕΚΤ. Παράλληλα όλα τα μέσα διαπλοκο-ενημέρωσης επιδόθηκαν σε μια άνευ προηγουμένου προβολή του σχεδίου των τραπεζών, αποσιωπώντας την παραμικρή αναφορά στο ότι ισχύει ο νόμος Κατσέλη.

Παίζεται δηλαδή ένα παιγνίδι παραπλάνησης και παγίδευσης. Αλλοίμονό μας αν αν δεν το αποκαλύψουμε και δεν το πολεμήσουμε.

Θαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για οποιαδήποτε πληροφορία ή ερώτηση στείλτε email στο dikaexarchion@gmail.com.