Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2012

όνειρα δίχως στέγη

Με αφορμή τη συνέντευξη τύπου της Κλίμακας για τους άστεγους (πληρ. εδώ)

αφίσα από την εκδήλωση της Κλίμακας για τους άστεγους, 18 Μάρτη 2011

To 67,5% τους προσπερνά αδιάφορα ή και εχθρικά. Ίσως γιατί νομίζει πως οι περισσότεροι από αυτούς είναι θύματα του εαυτού τους. Έστω και μια κλεφτή ματιά πάνω τους τους γεμίζει τρόμο, τους θυμίζει κατά βάθος την κοινή τους μοίρα*. Οι αδιάφοροι, αδιάφθοροι καθώς νομίζουν πως θα τη βγάλουν, τους κοιτούν περιφρονητικά. Στην κοινωνία της ελεύθερης αγοράς ο οικονομικά looser είναι ένα σκουπίδι.

Υπάρχει και ένα 24% που δείχνει να συμμερίζεται και να μοιράζεται μαζί τους τις περιστάσεις. Παληότερα, πριν το 2005, αυτοί ήσαν περισσότεροι, πάνω από 44%. Ίσως γιατί τότε ήταν τα δικά τους παιδιά, οι ξεστρατημένοι, οι παραδοσιακοί άστεγοι.

Οι άστεγοι της κρίσης είναι οι νεοάστεγοι, πλειοψηφία συντριπτική έναντι των άλλων. Ξεστρατημένοι από τις οικονομικές νόρμες της ανάπτυξης, προδομένοι από τα δανεικά τους όνειρα, βρέθηκαν στο έσχατο σκαλί της φτωχοποίησης. Τους περισσότερους τους πήραν το πολυπόθητο κεραμίδι, κεραμίδα στο κεφάλι το αμερικάνικο όνειρο, η φούσκα έσκασε, τα σάλια του καπιταλισμού έγιναν βροχή και τους έπνιξαν.

Όλοι τους είναι νεόφερτοι στη γειτονιά των αγγέλων, οι περισσότεροι-δύο στους τρείς-νεοφώτιστοι. Γενήματα των μνημονίων και των μηδενικών ελειμμάτων. 82% άνδρες, 18% γυναίκες. Όλοι τους σχεδόν μεταξύ 26 και 55 ετών, πλεονάζον παραγωγικό δυναμικό, εγχώριο πλεόνασμα κατά 90% και ανώτατης και ανώτερης εκπαίδευσης κατά 20%. Κανενός δεν λείπουν, ούτε καν στα παιδιά τους ή στην οικογένειά τους. Το γκρίζο αντέχεται, το μαύρο όχι. Ο/η σύζυγος (κυρίως η δεύτερη) τους δείχνουν την έξοδο, ένα στόμα λιγώτερο. Και μαζί εξαφανίσθηκαν οι φίλοι τους.

Το ένα τρίτο από αυτούς έχει κάνει φυλακή, κυρίως για οικονομικούς λόγους (οφειλές). Ούτε και εκεί δεν βρήκαν στέγη.  Και τις δύσκολες μέρες του χειμώνα πολλοί καταφεύγουν στα έκτακτα περιστατικά των νοσοκομείων για να ξεγελάσουν έστω και μια νύχτα. Και είναι και αυτοί που έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας. Μα οι εντολές του υπουργείου προς τους γιατρούς είναι πετάξτε τους έξω, μη δέχεστε κανέναν. Γιατί σχεδόν το 60% δεν έχει κανένα δικαίωμα πρόσβασης σε δωρεάν υγεία και περίθαλψη.

Και αυτό είναι το κύριο τους πρόβλημα. Μαζί με την έλειψη συνθηκών υγιεινής. Σε όλη την Αθήνα μόνο στις εγκαταστάσεις της Κλίμακας μπορούν να βρούν νερό και σαπούνι.

Εκεί, που ο κάθε υπεύθυνος κρατικός φορέας ξαποστέλνει όποιον θέλει να ξεφορτωθεί, ξεπλένοντας τις δικές του αμαρτίες. Όπως τα ψυχιατρικά ιδρύματα λόγω οικονομικής αδυναμίας. Και είναι πολλοί αυτοί, ένας στους πέντε που  κάποιαν ώρα σκέφτηκε να βάλει τέρμα στη ζωή του.

Το 47,2% έχουν (;) παιδιά, ένας στους τρείς είναι χωρισμένος. Ευτυχώς τους ενώνει η κοινή τους μοίρα. Η ουρά στο συσίτιο, η απαντοχή στο κρύο,  η κοινή άμυνα στους λύκους.

Αναφέρθηκαν και άλλα στοιχεία. Που εικονίζουν τον καθημερινό ζόφο των αστέγων. Δεν προσφέρονται για συγκίνηση, για κλάμα, για δημοσιογραφική εκμετάλλευση. Αν και από χθές όλα τα ΜΜΕ και τα sites αφιέρωσαν τη μέρα τους στο θέμα των αστέγων, για την ακρίβεια στο γεγονός της συνέντευξης.

10.000 άστεγοι δίπλα μας, στην πόλη της Αθήνας. Ας ψάξουμε να τους βρούμε. Όχι μ' ένα πιάτο φαϊ ή ένα μπουφάν στα χέρια. Δεν αρκεί, οι ανάγκες είναι πιο σημαντικές.
Μπορούμε να ανακαλύψουμε τον Άνθρωπο που κρύβουμε μέσα μας ;

*Γιατί καθώς λένε τα στοιχεία της Eurostat 3,4 εκ. συνάνθρωποί μας είναι στο όριο της φτώχειας.

υγ1. αν δείτε τις επόμενες μέρες κάποιον άστεγο να πουλάει την εφημερίδα του (Ο Τύπος του Δρόμου) μη διστάσετε. Αγοράστε τη.

υγ2. Παρακολούθησα τη συνέντευξη. Παραφωνία η παρουσία του ...σπόνσορα ΙΚΕΑ (ναι, αυτού που αφήνει απλήρωτους και απολύει τους εργαζόμενους) που του αφιερώθηκε το ένα τρίτο του χρόνου της παρουσίασης. Εξοργιστική η υποκρισία και η αυθάδεια των υπευθύνων του ΙΚΕΑ να επιβάλλουν την προπαγάνδα τους, μοιράζοντάς μας το PressKit. Το "θετικό" όμως που προέκυψε, και το μεταφέρω στους απολυμένους του ΙΚΕΑ, είναι η υπόσχεση του πρώην εργοδότη τους πως όταν βρούν να νοικιάσουν ένα παγκάκι, το ΙΚΕΑ θα τους το εξοπλίσει δωρεάν.



Σημείωση: Τα στοιχεία με τους έντονους κόκκινους χαρακτήρες ανακοινώθηκαν χθές από την Κλίμακα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για οποιαδήποτε πληροφορία ή ερώτηση στείλτε email στο dikaexarchion@gmail.com.