Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013

Φορο-Τρομοκρατία !



 Περάστε από την εφορία δια ...υπόθεσίν σας

Ειδοποιητήρια-τελεσίγραφα για να προσέλθουν στο ταμείο της εφορίας στέλνει έως τις 10 Μάρτη σε 2,5 εκατομμύρια οφειλέτες του Δημοσίου το υπουργείο Οικονομικών με ξεκάθαρο μήνυμα: Εξοφλείστε ή ρυθμίστε γιατί θα σας πάρουμε και τα "σώβρακα" θα είναι το μήνυμα που θα αποπνέουν τα τελεσίγραφα.

Οι κατασχέσεις θα αφορούν αρχικά μισθούς, συντάξεις, καταθέσεις, απαιτήσεις εις χείρας τρίτων όπως για παράδειγμα ενοίκια και στη συνέχεια κάθε περιουσιακό στοιχείο (σπίτι, αυτοκίνητο, οικόπεδο, χωράφι). Μάλιστα πέρα από τα τελεσίγραφα η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών «επιστρατεύει» το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο αλλά και τηλεφωνικές οχλήσεις προς τους οφειλέτες. Αναλυτικές οδηγίες έδωσε χθες ο Γενικός γραμματέας Δημόσιων Εσόδων κατά την διάρκεια σύσκεψης με τους επικεφαλής των μεγαλυτέρων ΔΟΥ της χώρας με στόχο να αυξηθούν τα δημόσια έσοδα που έχουν πάρει την κατιούσα. Επιπλέον τόνισε στους εφόρους ότι θα ελέγχονται και οι ίδιοι κάθε τρίμηνο για την πορεία των εσόδων αλλά και την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Οι περισσότεροι από τους 2,5 εκατ. οφειλέτες χρωστούν στην Εφορία ποσά μέχρι 3.000 ευρώ. Σύμφωνα με την «Ημερησία», στα ειδοποιητήρια αυτά θα ζητείται από τους οφειλέτες να προσέλθουν εντός 20 ημερών στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ. για τη διευθέτηση των οφειλών τους είτε με την εφάπαξ εξόφλησή τους είτε με την υπαγωγή τους σε ρυθμίσεις τμηματικής καταβολής σε μηνιαίες δόσεις. Στην πρώτη αυτή ειδοποίηση θα αναγράφεται το οφειλόμενο ποσό, καθώς και ένας 30ψήφιος, μοναδικός για κάθε φορολογούμενο κωδικός, με τον οποίο θα έχει τη δυνατότητα να πληρώσει τα χρέη του μέσω τράπεζας. 

Στη συνέχεια και σε όσους οφειλέτες δεν ανταποκριθούν στο κάλεσμα του υπουργείου Οικονομικών, θα σταλεί μία δεύτερη ειδοποίηση, που θα έχει πιο ...αυστηρό ύφος. Σε αυτήν θα αναφέρεται ότι θα ξεκινήσει η διαδικασία της επιβολής μέτρων αναγκαστικής είσπραξης δηλαδή κατασχέσεις εισοδημάτων, καταθέσεων και περιουσιακών στοιχείων. Σε περίπτωση που και πάλι δεν υπάρξει ανταπόκριση τότε οι εφορίες θα προχωρούν άμεσα στις κατασχέσεις.

Xθες κυκλοφόρησαν πληροφορίες πως μετά από εισηγήσεις της τρόϊκα εξετάζεται το ενδεχόμενο να μειωθεί το όριο των 1.000 ευρώ σε 600 ευρώ, το όριο πάνω από το οποίο ο Κώδικας Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων επιτρέπει στην Εφορία να βάζει χέρι σε μισθούς, συντάξεις και ασφαλιστικά βοηθήματα.Το ενδεχόμενο μείωσης του ορίου κατασχέσεων διαψεύστηκε από το υπουργείο Οικονομικών.

Τώρα όσον αφορά αυτούς που θα προσέλθουν για ρύθμιση τους περιμένει η …έκπληξη. Σύμφωνα με εισηγήσεις της τρόϊκα όσοι εφεξής φορολογούμενοι (είτε φυσικά πρόσωπα, είτε εταιρείες) θέλουν να πετύχουν ρύθμιση των χρεών τους πρέπει να πάνε στην εφορία "με καλή θέληση και φερεγγυότητα". Θα τους ζητηθεί κατ' αρχήν να προτείνουν τον διακανονισμό που θέλουν, που θα γίνεται αποδεκτός από την εφορία εάν και εφ' όσον ο οφειλέτης μπορεί να αποδείξει την αδυναμία καταβολής μεγαλύτερων ποσών. Ο οφειλέτης θα είναι αναγκασμένος δηλαδή να προσκομίσει την καρτέλα εσόδων-εξόδων του (κάθε είδους έσοδα, κάθε είδους πάγιες δαπάνες). Αυτή είναι η …χάρη που θα κάνουν στους οφειλέτης

Στην ουσία πρόκειται για δόλωμα. Διότι στη συνέχεια ο έφορος θα ζητήσει την καρτέλα περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτης. Δηλαδή ο κάθε φορολογούμενος που θα απαιτήσει ρύθμιση στην ουσία δηλώνει και παραδίδει τα περιουσιακά του στοιχεία στο έλεος της εφορίας. Η οποία και θα έχει το δικαίωμα-σύμφωνα με όσα συμφωνηθούν και υπογραφούν- να προχωρήσει άμεσα σε αναγκαστικά μέτρα είσπραξης (κατασχέσεις) εάν ο οφειλέτης αθετήσει τα συμφωνηθέντα, δηλαδή ακόμη και αν καθυστερήσει μια ημέρα την καταβολή μιας δόσης. Και σε αυτή την περίπτωση δεν μπορεί να ανακοπεί η διαδικασία κατάσχεσης παρά μόνον εφ' όσον εξοφληθεί όλο το ποσό που οφείλεται.

Σύμφωνα με τις εισηγήσεις της τρόϊκα οι ρυθμίσεις χρεών εφεξής θα είναι έντοκες και θα επιβαρύνονται με τόκους υπερημερίας 1 έως 1,5% για κάθε μήνα. Ακόμη θα τηρείται ο Μαύρος Τειρεσίας για όσους φανούν ασυνεπείς και μελλοντικά θα αντιμετωπίζονται …ανάλογα (δεν θα γίνονται δεκτές αιτήσεις τους για ρύθμιση, δεν θα παίρνουν εύκολα φορολογική ενημερότητα).

Προφανώς περνάμε σε μια άλλη εποχή! Η βαρβαρότητα της εφορίας παίρνει σάρκα και οστά  στο όνομα ενός αντικειμενικοποιημένου συστήματος εισπράξεων τροϊκανής εμπνεύσεως. Αποκαλύπτεται έτσι πως η μεθοδευμένη φτωχοποίηση και μέσω της φοροληστείας έχει στόχο την ακίνητη περιουσία των ιδιωτών, η οποία θα "γεμίσει" το Ταμείο εξυπηρέτησησς του "χρέους".

Παγίδες, τρομοκρατία, εκβιασμοί, φόβος. Η νέα οικονομική πολιτική στο σουλτανάτο που λέγεται Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για οποιαδήποτε πληροφορία ή ερώτηση στείλτε email στο dikaexarchion@gmail.com.