Δευτέρα 8 Απριλίου 2019

Κινητοποίηση ενάντια στις ανεξέλεγκτες βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων

Κινητοποίηση ενάντια στις ανεξέλεγκτες βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων


Κουκάκι..
μια από τις γειτονιές που πλήττονται περισσότερο...

Τα ταξίδια, η γνώση άλλων ανθρώπων και πολιτισμών και η χαρά της συνάντησης με άλλες κουλτούρες και τρόπους ζωής αποτελούν στοιχεία της ανθρώπινης εμπειρίας που όλες και όλοι εκτιμάμε. Αυτό που ζούμε όμως σήμερα είναι η ακραία κατανάλωση τόπου και χρόνου που σε κάποιες περιπτώσεις όπως και στην Αθήνα εξελίσσεται επιθετικά με τεράστιες επιπτώσεις στην καθημερινή ζωή των κατοίκων της πόλης, ιδιαίτερα όταν μια κοινωνία σε οικονομική κρίση απορρυθμίζει και καταργεί κάθε κανόνα προκειμένου να προσελκύσει «επενδυτές» και γενικότερα χρήμα. 

Η μονοκαλλιέργεια του τουρισμού που προωθείται στη χώρα μας κάνοντάς την δεύτερη σε ρυθμούς ανάπτυξης του τουρισμού στην Ευρώπη, βασίζεται μεταξύ άλλων στις φθηνές παροχές υπηρεσιών και αγαθών ανάμεσα στις όποιες σημαντική είναι η φθηνή διαμονή που εξασφαλίζεται μέσα από τις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης τύπου Αirbnb. 

Πολλές γειτονιές της Αθήνας βιώνουν ήδη τα αποτελέσματα της άκρατης εξάπλωσης του φαινομένου με αποτέλεσμα την κατακόρυφη αύξηση των ενοικίων που κάνουν πλέον την κατοικία απρόσιτη για μεγάλο αριθμό του ντόπιου πληθυσμού, αλλά και την αλλαγή του χαρακτήρα κάθε γειτονιάς με την στροφή όλων των λειτουργιών της προς την εξυπηρέτηση της τουριστικής κίνησης.

Οι περιπτώσεις των πολιτών που νοικιάζουν μέρος του σπιτιού τους ή ένα ακίνητο για να συμπληρώσουν το εισόδημά τους γίνονται ολοένα και μικρότερο ποσοστό επί του συνόλου, καθώς πλήθος ακινήτων συγκεντρώνονται για διαχείριση αλλά συχνά και ως ιδιοκτησία στα χέρια μεγάλων εταιριών.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο ήδη αναπτύσσονται κινήματα που διεκδικούν τις πόλεις για τους κατοίκους τους και το δικαίωμά τους στη στέγη. Κάτω από αυτή την πίεση σε κάποιες πόλεις όπως στη Βαρκελώνη, τη Μαδρίτη, το Βερολίνο κ.λπ. ήδη έχουν ληφθεί μέριμνες ελέγχου του φαινομένου.

Στην Ελλάδα πλην της φορολόγησης που εφαρμόστηκε από το 2017 και που για μια ακόμα φορά αποτελεί μέτρο που βάλει κατά των μικρών ενοικιαστών και όχι κατά των εταιρειών και της συγκεντροποίησης κανένα άλλο μέτρο δεν έχει θεσμοθετηθεί.

Σήμερα είναι πλέον επείγον:
• Να θεσμοθετηθούν περιορισμοί ποσοστού διαμερισμάτων για βραχυχρόνια μίσθωση και να κηρυχθούν οι ήδη επιβαρυμένες περιοχές κεκορεσμένες ώστε να απαγορευτεί η περαιτέρω ανάπτυξη της.
• Να αποτραπεί η συγκεντροποίηση ακινήτων σε μεγάλες εταιρείες με σοβαρή αύξηση της φορολογικής κλίμακας σε αυτές τις περιπτώσεις. 
• Να θεσμοθετηθεί προστασία «ενοικιοστασίου» για τους κατοίκους των τουριστικών περιοχών ώστε να μην απειλούνται με έξωση.
• Να ληφθούν μέριμνες σε κεκορεσμένες τουριστικές περιοχές (νησιά κ.λπ.) για κοινωνική κατοικία για φοιτητές και περιστασιακά εργαζόμενους οι οποίοι/ες αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στέγης.

Δεν χαρίζουμε τις Πόλεις μας! Καλοδεχόμαστε τους τουρίστες σε πόλεις γεμάτες από τους κατοίκους τους και όχι σε άδεια σκηνικά. 

Ενωτική Πρωτοβουλία κατά των Πλειστηριασμών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για οποιαδήποτε πληροφορία ή ερώτηση στείλτε email στο dikaexarchion@gmail.com.