Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2021

Να μην περάσει η κρατική σκευωρία: Αλληλεγγύη στους αγωνιστές Γιώργο Καλαϊτζίδη και Νίκο Ματαράγκα


Στις 13 Οκτώβρη δικάζονται στο Εφετείο Αθηνών οι αγωνιστές και μέλη της αναρχικής συλλογικότητας «Ρουβίκωνας», Νίκος Ματαράγκας και Γιώργος Καλαϊτζίδης, με την κατηγορία της φυσικής και ηθικής αυτουργίας αντίστοιχα στην ανθρωποκτονία ενός εμπόρου ναρκωτικών τον Ιούνη του 2016 στα Εξάρχεια. Σε μια πρωτοφανή προσπάθεια στοχοποίησης τους από το κράτος και τους δικαστικούς μηχανισμούς, κλήθηκαν από τον ανακριτή τον Ιούνη του 2020, τέσσερα ολόκληρα χρόνια μετά τη δολοφονία, και ελλείψει οποιουδήποτε επιβαρυντικού στοιχείου εκτός από κάποιες κατευθυνόμενες καταθέσεις εμπόρων ναρκωτικών, αφέθηκαν ελεύθεροι.

Η περιοχή των Εξαρχείων βρίσκεται διαρκώς στο στόχαστρο της κρατικής καταστολής καθώς αποτελεί ιστορικά ένα διαρκές αγκάθι στη γενικευμένη επιχείρηση καθυπόταξης των κοινωνικών και ταξικών αντιστάσεων. Μια επιχείρηση που η παρούσα πολιτική διαχείριση έχει τοποθετήσει στην προμετωπίδα των πολιτικών της διακηρύξεων. Σε αυτό το πλαίσιο, η καταστολή που ξεδιπλώθηκε όλο το προηγούμενο διάστημα ως κεντρική στρατηγική του κράτους και έγινε ορατή μέσα από τις διαρκείς επιθέσεις σε κοινωνικούς χώρους, καταλήψεις και σε αγωνιστές του κινήματος, καθώς και μέσα από την αστυνομική κατοχή της περιοχής, ήρθε δήθεν να απαντήσει στην μετατροπή της πλατείας και των γύρω στενών σε μια απέραντη πιάτσα ναρκωτικών, μια συνθήκη που είχε αρχίσει να εμφανίζεται αρκετά χρόνια πριν, εντός της οποίας ξεδιπλώνονται κάθε είδους επικίνδυνες και αντικοινωνικές συμπεριφορές. Στην ουσία όμως, λειτούργησε συμπληρωματικά και συντονισμένα, εξυπηρετώντας τον ευρύτερο και γενικευμένο σχεδιασμό για τη ριζική μετάλλαξη και απονοηματοδότηση της περιοχής. Ένας σχεδιασμός που αποσκοπεί στη σταδιακή μετατροπή της σε μια πλήρως αποστειρωμένη ζώνη διασκέδασης και κατανάλωσης, καθώς και στην άλωση της από την τουριστική βιομηχανία. Σε μια ζώνη κερδοφορίας για το νόμιμο και παράνομο κεφάλαιο.

Απέναντι σε αυτή την απόπειρα γενικευμένου επαναπροσδιορισμού του χαρακτήρα των Εξαρχείων και σβησίματος της ιστορίας της γειτονιάς ως ένας χώρος έντονης ανάπτυξης πολιτικών ζυμώσεων και διεργασιών, ανατρεπτικής πολιτιστικής έκφρασης και αδιαμεσολάβητων αγώνων, ένα πλήθος συλλογικοτήτων και αγωνιστών όρθωσαν ανάχωμα, πολλές με φορές με κίνδυνο για την ίδια τη ζωή και τη σωματική ακεραιότητα τους, ώστε να αποχωρήσουν οι ναρκομαφίες και οι μπάτσοι από την πλατεία και να παραμείνουν ζωντανά τα Εξάρχεια της αλληλεγγύης, της αυτοοργάνωσης και του αγώνα.

Σήμερα, οι δύο αγωνιστές οδηγούνται σε δίκη με βάση ένα σαθρό και διάτρητο κατηγορητήριο, γεγονός που αποτυπώνει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο την εκδικητική μανία του κράτους και των μηχανισμών του απέναντι στις αντιστάσεις που ορθώθηκαν όλο αυτό το διάστημα. Μέσα από μια κακοστημένη σκευωρία της αστυνομίας σε συνεργασία με τους μαφιόζους του ναρκεμπορίου, επιχειρείται η εγκληματοποίηση του αγώνα υπεράσπισης των Εξαρχείων ενάντια στις μαφίες των ναρκωτικών και τον κοινωνικό κανιβαλισμό και η ευρύτερη ποινικοποίηση όσων σταθερά βρίσκονται αντιμέτωποι με τις αντικοινωνικές πολιτικές του κράτους και του κεφαλαίου στις γειτονιές, στους χώρους δουλειάς, στα σχολεία και τις σχολές.

Αυτοί που εδώ και ενάμιση χρόνο αδιαφόρησαν πλήρως για την προστασία της ανθρώπινης ζωής και της κοινωνικής βάσης από την πανδημία, μην παίρνοντας ούτε ένα ουσιαστικό μέτρο για την καταπολέμησή της, έρχονται σήμερα με διάφορες αφορμές να στήσουν διώξεις σε βάρος αγωνιστών εξοντώνοντας τους υλικά και πολιτικά ώστε να τους καταστήσουν ανενεργούς, για να μπορούν να εφαρμόζουν ακόμα πιο εύκολα τις πολιτικές λεηλασίας της κοινωνίας και της φύσης.

Απέναντι στην κατασταλτική εκστρατεία του κράτους σε βάρος όσων αγωνίζονται και στην προσπάθεια συνολικής καθυπόταξης των ταξικών και κοινωνικών αντιστάσεων, οφείλουμε να παραμείνουμε στο δρόμο του ανυποχώρητου αγώνα. Με όπλο μας την αλληλεγγύη, να μην αφήσουμε κανέναν αγωνιστή μόνο του στα χέρια του κράτους. Στις δύσκολες μάχες που έρχονται να σταθούμε μαζί!

αναρχική ομάδα «δυσήνιος ίππος»
Πάτρα, 4 Οκτώβρη 2021

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για οποιαδήποτε πληροφορία ή ερώτηση στείλτε email στο dikaexarchion@gmail.com.