Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2012

Δεν τολμούν ! Το ΥΠΟΙΚ έκανε πίσω με τις διακοπές..

Η σημερινή ειδησεογραφία γύρω από τις διακοπές ρεύματος έχει ως εξής (όπως αναφέρουν τα δελτία ειδήσεων):


Αθήνα 16 Γενάρη,

«Παραβιάζουν ανοιχτές θύρες όσοι δείχνουν να ενδιαφέρονται μη τυχόν και διακοπεί η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σε νοικοκυριά που βρίσκονται σε αδυναμία πληρωμής ή σε κατάσταση ανάγκης. Καμία τέτοια διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος δεν πρόκειται να γίνει. Οι οδηγίες που έχουν δοθεί από τον Υπουργό των Οικονομικών στην διοίκηση της ΔΕΗ είναι αυστηρές και σαφείς» αναφέρει σε νέα ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών μετά την κριτική που υπήρξε για τις εντολές διακοπής ηλεκτροδότησης σε χιλιάδες καταναλωτές.

Προηγήθηκε ανακοίνωση του εκπροσώπου της Νέας Δημοκρατίας Γιάννη Μιχελάκη, ο οποίος έκανε λόγο για «πρωτόγνωρη κοινωνική αναλγησία». «Την ώρα που -σε πολλές περιοχές της χώρας- επικρατεί πολικό ψύχος, οι συναρμόδιοι υπουργοί επιμένουν στην απόφασή τους να κόψουν το ρεύμα από χιλιάδες νοικοκυριά, που δεν μπορούν να πληρώσουν το τελευταίο χαράτσι στα ακίνητα» ανέφερε ο κ. Μιχελάκης.

«Αγνοούν ακόμη και την Ευρωπαϊκή Οδηγία που -όπως πρόσφατα επεσήμανε και ο αρμόδιος Επίτροπος- υποχρεώνει τα κράτη-μέλη να μην εξαρτούν το δικαίωμα προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας από τις φορολογικές υποχρεώσεις και τους επιβάλλει να διασφαλίζουν την τήρηση των δικαιωμάτων που συνδέονται με τους ευάλωτους καταναλωτές.

»Αγνοούν, προπάντων, τη δύσκολη θέση στην οποία έχουν περιέλθει χιλιάδες νοικοκυριά και, αντί να αναλάβουν πρωτοβουλίες διόρθωσης των αποφάσεών τους, αποδεικνύουν πρωτόγνωρη κοινωνική αναλγησία» κατέληξε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ.

Στη νέα ανακοίνωσή του, το ΥΠΟΙΚ επανέλαβε ότι «κανένα νοικοκυριό δεν πρέπει να θεωρήσει ότι διατρέχει κίνδυνο να διακοπεί η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας επειδή δεν κατεβλήθη το ειδικό τέλος, εφόσον έχει ζητήσει να υπαχθεί σε καθεστώς εξαίρεσης, μείωσης ή ρύθμισης και εφόσον συντρέχει πραγματική και αποδεδειγμένη αδυναμία καταβολής».

Εντούτοις, γύρω από το θέμα υπήρξε σύγχυση, καθώς η ΔΕΗ δηλώνει ότι δεν είναι εφορία και ότι δεν είναι θέμα της να εξετάσει ποιος είναι φτωχός και ποιος όχι. «Δεν έχουμε φορολογικές ενημερώσεις για τον κάθε Έλληνα, δεν είμαστε εφορία. Πριν από όλα, είναι με βάση τα τετραγωνικά. Δεύτερο στοιχείο είναι οι τιμές ζώνης, εάν είναι πάνω από 2.500, επομένως έχουμε την επιφάνεια και έχουμε και το ύψος του χρέους», είπε στο Mega ο διευθυντής επικοινωνίας της ΔΕΗ, Κίμων Στεργιώτης.

Το ΥΠΟΙΚ τόνισε ότι «oι καταστάσεις όλων όσων έχουν ζητήσει είτε από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων ηλεκτρονικά, είτε από τις ΔΟΥ, εξαίρεση, μείωση ή ρύθμιση σε σχέση με το ειδικό τέλος, έχουν διαβιβαστεί στη ΔΕΗ και σε κανέναν που περιλαμβάνονται στις καταστάσεις αυτές δεν πρόκειται να διακοπεί η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, έως ότου αποφανθούν, όπως προβλέπει ο νόμος, τα αρμόδια όργανα».

«Επί δεκαετίες τώρα, η ΔΕΗ διακόπτει την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας σε πελάτες της που δεν εξοφλούν τα τιμολόγιά τους για μεγάλο χρονικό διάστημα και δεν ζητούν διακανονισμό και δοσοποίηση. Αυτό είναι κάτι τελείως άσχετο με το ειδικό τέλος επί των ακινήτων» προσθέτει το υπουργείο Οικονομικών και συμπληρώνει:

«Οι αποφάσεις των προϊσταμένων των ΔΟΥ, εφόσον υπάρχουν αντιρρήσεις του ενδιαφερομένου, θα εξετάζονται σε δεύτερο βαθμό από τριμελείς επιτροπές υψηλόβαθμων στελεχών της κεντρικής υπηρεσίας του Υπουργείου Οικονομικών. Είναι, επίσης, ανακριβές ότι λήγει την Παρασκευή η προθεσμία για την υποβολή σχετικών αιτήσεων. Τέτοια προθεσμία δεν έχει τεθεί».


Μπορούμε με βάση αυτά να βγάλουμε μερικά συμπεράσματα.

Μετά τον συντονισμένο αγώνα των πολιτών, την αντίδραση φορέων και συλλογικοτήτων αλλά και κομμάτων της Αριστεράς (των οποίων οι ανακοινώσεις αποσιωπήθηκαν στη σημερινή ειδησεογραφία), η κυβέρνηση της τρόϊκας τα μάζεψε άρον-άρον και ..αποκήρυξε τις διακοπές ρεύματος σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες.

Σε σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών (ΥΠΟΙΚ) που εκδόθηκε σε απάντηση τόσο στα κόμματα της Αριστεράς όσο και στη Ν.Δ, τονίζεται ότι δεν θα γίνει καμμία διακοπή σε πολίτες που δεν έχουν πληρώσει το χαράτσι των ακινήτων και βρίσκονται σε αδυναμία εξόφλησής του. Αρκεί να προσέλθουν στην εφορία ! Εγκαταλείποντας την τακτική του μαστιγίου, ο Βενιζέλος δείχνει το "φιλολαϊκό" του πρόσωπο, εκλογές γαρ εγγύς.. Και παίρνει πίσω τις δεκάδες χιλιάδες εντολές διακοπής ρεύματος που εξέδωσε το μηχανογραφικό σύστημα της ΔΕΗ (η οποία ισχυρίζεται με τη σειρά της ότι δεν γνωρίζει ποιοί ανήκουν στις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες), κρατώντας παράλληλα τα ..προσχήματα και απειλώντας εκείνους τους ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν πλήρωσαν το χαράτσι και οι οποίοι διαθέτουν ακίνητο με τομή ζώνης άνω των 2.500 ΕΥΡΩ ανά τετραγωνικό.

Παράλληλα έδωσε προθεσμία στους έχοντες αδυναμία πληρωμής να προσέλθουν στην εφορία και να δηλώσουν την αδυναμία τους αυτή. Η προθεσμία αυτή ήταν έως τις 20 Γενάρη. Πλέον η προθεσμία αυτή δεν έχει ημερομηνία λήξης, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι πλέον το όλο σύστημα εκτίμησης για το ποιός έχει αδυναμία πληρωμής βρίσκεται στον αέρα.

Ήταν αρκετά καθαρές οι προθέσεις της κυβέρνησης όταν ψήφισε το χαράτσι. Και οι προθέσεις αυτές δεν ήταν παρά "ό,τι αρπάξουμε". Τώρα που οι πολιτικές εξελίξεις δείχνουν εκλογές, παίζει το ..καρότο και κάθε κόμμα από τα τρία της τρόϊκας κάνει το δικό του παιγνίδι με το χαράτσι. Ήδη η ΝΔ έχει δηλώσει (προεκλογικά !) ότι θα το καταργήσει, αντικαθιστώντας το με ένα φόρο τύπου μεγάλης ακίνητης περιουσίας και αποσυνδέοντάς το από το λογαριασμό ρεύματος.

Τα πολιτικά παιγνίδια με το χαράτσι θα συνεχισθούν και θα ενταθούν, καθότι προσφέρεται για προεκλογική ρητορεία και ψηφοθηρία. Δεν αποκλείεται να δούμε και εξαγγελίες για την κατάργησή του και από το κόμμα που το ψήφισε αρχικά, το ΠΑΣΟΚ. Όμως όλα αυτά δεν πρέπει να μας κάνουν να επαναπαυθούμε. Το χαράτσι θα συνεχισθεί με άλλη μορφή, όπως είναι σίγουρο ότι με τον καιρό θα μπαίνουν όλο και νέα χαράτσια. Μπορεί να πετύχαμε μια νίκη, μπορεί οι πολίτες σε μεγάλο ποσοστό να μην υπέκυψαν στον εκβιασμό της κυβέρνησης, βρισκόμαστε όμως στην αρχή του αγώνα και πρέπει είμαστε σε επαγρύπνηση και διαρκή κινητοποίηση. 

Η όψιμη "ευαισθησία" της κυβέρνησης, τα κατά συρροή ψέματά της για το ποσοστό των πολιτών που αρνήθηκαν να πληρώσουν το χαράτσι (βλέπε προηγούμενη ανάρτηση-ανακοίνωση της ΓΕΝΟΠ) και η μεθόδευση για τις ευαίσθητες κοινωνκές ομάδες, μαρτυρούν το αδιέξοδο και την πολιτική αδυναμία της για ένα τόσο αντιλαϊκό και παράνομο μέτρο. Η αντίδραση 1,5 εκατομμυρίου πολιτών-ιδιοκτητών ακινήτων που αρνήθηκαν να πληρώσουν την πρώτη δόση μαρτυρεί ότι το ποσοστό αυτών που δεν θα πληρώσουν τη δεύτερη δόση (και που πλήρωσαν την πρώτη) θα είναι επίσης μεγάλο. Αυτό το ξέρει η κυβέρνηση και προσπαθεί είτε να εκφοβίσει, είτε να υποβαθμίσει τη συμβολή των κινημάτων αντίστασης στα χαράτσια και την αντίσταση των πολιτών.

Δεν είναι δυνατόν να κόψουνε το ρεύμα από εκατοντάδες χιλιάδες σπίτια ! Αν το τολμούσαν θα υπέγραφαν το τέλος τους. Προσπαθούν απλά να αρπάξουν ! Αλλά θα πρέπει να βάλουμε εμείς ένα τέλος σε αυτή την ληστεία, μη πληρώνοντας ούτε ένα ΕΥΡΩ για τους τοκογλύφους, μη αναστέλλοντας τον αγώνα μας.

αναρτήθηκε από ΘΑΝ.



Σημείωση (Σημαντικό) !!!
Βάσει του Νόμου 4021/11, Άρθρο 53, όσοι κάνουν αίτηση διακοπής ηλεκτροδότησης έως 15/3 δεν θα επιβληθεί χαράτσι στα ακίνητά τους για το 2012.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για οποιαδήποτε πληροφορία ή ερώτηση στείλτε email στο dikaexarchion@gmail.com.