Τρίτη 3 Απριλίου 2012

Αναμορφώνεται το θεσμικό πλαίσιο για τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας


Πηγή: Εφημερίδα Express.gr  28/03/12


Για πρωτοφανή, σε παγκόσμιο επίπεδο, περίπτωση καταναλωτικού προϊόντος, στο οποίο μέσα σε δύο χρόνια έχουν επιβληθεί τρεις διαφορετικοί ειδικοί φόροι κατανάλωσης, κάνει λόγο σε χθεσινή ανακοίνωσή της η ΡΑΕ αναφερόμενη στην ηλεκτρική ενέργεια, με αφορμή το θέμα που έχει προκύψει με τις χρεώσεις των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας της ΔΕΗ.

Εν τω μεταξύ, με τροπολογία που κατέθεσε στο νομοσχέδιο για τον νέο Γενικό Οικοδομικό Κανονισμό ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Παπακωνσταντίνου, επαναδιατυπώνει το θεσμικό πλαίσιο για τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, προκειμένου αυτό να προσαρμοστεί στην πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας μετά από προσφυγή των ιδιωτικών εταιριών προμήθειας Energa και Hellas Power. 

Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε παράνομες τις διοικητικές πράξεις προσδιορισμού και επιβολής των ΥΚΩ στις εταιρίες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας. Με την τροπολογία ο τρόπος προσδιορισμού των ΥΚΩ επαναδιατυπώνεται και παραμένει ο ίδιος, αλλά αυτές χρεώνονται στους τελικούς καταναλωτές και όχι στις εταιρίες προμήθειας όπως συμβαίνει σήμερα. Βεβαίως η τροπολογία δεν ρυθμίζει το ζήτημα των οφειλών των δύο εταιριών προς το Δημόσιο, δηλαδή τα ποσά των ΥΚΩ που έχουν εισπράξει από τους τελικούς καταναλωτές αλλά δεν έχουν καταβάλει, με στόχο να τα συμψηφίσουν με άλλα ποσά που υποστηρίζουν ότι τους οφείλονται από τον ΔΕΣΜΗΕ, τη ΔΕΗ κ.λπ.

Εξάλλου η ΡΑΕ στην ανακοίνωσή της εξηγεί αναλυτικά τι σημαίνουν οι ΥΚΩ και πώς υπολογίζονται, επειδή, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «η μισή αλήθεια είναι χειρότερη από το ψέμα». Τέλος, σημειώνει ότι η επιβολή των φόρων και τελών υπέρ τρίτων έχει δημιουργήσει πολλαπλά εμπόδια στον εξορθολογισμό των χρεώσεων για την ηλεκτρική ενέργεια, καθώς και στην ανάπτυξη υγιούς ανταγωνισμού στην ενεργειακή αγορά.

                                                       Πηνελόπη Μητρούλια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για οποιαδήποτε πληροφορία ή ερώτηση στείλτε email στο dikaexarchion@gmail.com.