Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2013

Τα ντόπερμαν του Δένδια στα Εξάρχεια

το καφενείο του Σάκη την άλλη μέρα το πρωϊ

Δεν είναι η πρώτη φορά που τα σκυλιά του Δένδια εφορμούν τεθωρακισμένα στα Εξάρχεια. Είναι όμως η πρώτη φορά που απρόκλητα, μετά το τέλος μιας πορείας, της πιο ειρηνικής πορείας για την επέτειο του Πολυτεχνείου, εισβάλλουν προκλητικά στην πλατεία, προκαλώντας και τρομοκρατώντας.

Είχε προηγηθεί επίδειξη αυταρχισμού στην ευρύτερη περιοχή. Από το πρωϊ δυνάμεις της ΔΙΑΣ, των ΕΚΑΜ, της ομάδας ΔΕΛΤΑ είχαν περικυκλώσει την περιοχή. Από την οδό Λασκάρεως έως την Ομόνοια και από τη Λεωφ. Αλεξάνδρας έως την Ασκληπιου είχαν διακτινισθεί 7.000 πάνοπλες ομάδες καταστολής, με τρόπο προκλητικό όσο ποτέ άλλοτε.

Χαρακτηριστικά Κυριακή μεσημέρι στη διασταύρωση της οδού Βατάτζη με τη Λεωφ. Αλεξάνδρας στρατοπέδευαν 14 διμοιρίες ενόπλων που είχαν μετακληθεί από την επαρχία (π.χ. από τη Σάμο ήλθαν 2 και από την Ικαρία 1 διμοιρία). Είχαν δε μετακινηθεί με τουριστικά λεωφορεία προφανώς επιταγμένα-νοικιασμένα. Στο σημείο που προανέφερα είχαν σταθμεύσει 7 τουριστικά λεωφορεία τα οποία φυλάσσονταν. Σε μια περίπτωση (οδός Χρυσολωρά και Λεωφ. Αλεξάνδρας)* πολίτης ανύποπτος, διαμαρτυρήθηκε στους παριστάμενους φρουρούς του ενός λεωφορείου γιατί είχαν κλείσει το δρόμο και δεν μπορούσε να ξεπαρκάρει το αυτοκίνητό του. Οι μπάτσοι με προκλητικό τρόπο του απάντησαν "να πας με τα πόδια, έτσι κι' αλλοιώς απαγορεύεται η κυκλοφορία" !!! Μη γνωρίζοντας ο πολίτης ότι αυτά τα λεωφορεία ήταν για ειδικό σκοπό εκεί, άρχισε να επιτίθεται λεκτικά στον οδηγό του. (αριθμός πινακίδων διαθέσιμος). Αμέσως οι φρουροί τον σήκωσαν τσουβαλιαστό και τον οδήγησαν σε παρακείμενη κλούβα για προσαγωγή.

Ανέφερα το επεισόδιο (που προφανώς δεν ήταν το μοναδικό) για να βεβαιωθεί ο καθένας μας πως η επίθεση το βράδυ στα Εξάρχεια ήταν προσχεδιασμένη, όποια έκβαση και αν είχε η πορεία. Είναι μέρος ενός σχεδίου, άμεσης προτεραιότητας για τους μηχανισμούς καταστολής, που αποβλέπει στην υποταγή, στην τρομοκράτηση και εξάλειψη κάθε εστίας αντίστασης, αλληλεγγύης και δημιουργικότητας ενάντια στη βαρβαρότητα του κόσμου τους.

Το καφενείο του Σάκη και τα παιδιά που το λειτουργούν αποτελούν στόχο των μηχανισμών του παρακράτους της αστυνομίας εδώ και χρόνια. Πολλοί από εμάς γνωρίζουμε... Και αν δεν υπήρχε αντίσταση εκ μέρους των θαμώνων και των περιοίκων, αν δεν υπήρχαν ερασιτέχνες εικονολήπτες, το καφενείο θα είχε ισοπεδωθεί. 

Από τους θαμώνες, αναίτια προσήγαγαν τρία άτομα, εκ των οποίων ο ένας κρατείται με την κακουργηματική κατηγορία του κουκουλονόμου... Οι άλλοι δύο αφέθησαν ελεύθεροι. Είναι χαρακτηριστικό πως ενώ μέσα στο καφενείο είμασταν δεκάδες άτομα, οι μπάτσοι έρριχναν ασταμάτητα χειροβοβμίδες κρότου-λάμψης αλλά και χημικών στις δύο εισόδους-εξόδους του καφενείου. Τελευταία στιγμή απετράπη η ρίψη χημικών μέσα στο καφενείο αφού πρώτα ένας από την ομάδα ΔΙΑΣ έσπασε με γκλομπ το τζάμι της πόρτας. Η σθεναρή αντίσταση όλων απέτρεψε τα χειρότερα και ανάγκασε τις διμοιρίες του Δένδια να αποχωρήσουν. 

Αυτό είναι το μήνυμα που πρέπει να αποκομίσουμε. Το μήνυμα της αλληλεγγύης και της αντίστασης. Έχουμε γίνει στόχος και αυτό δεν δικαιολογεί κανέναν εφησυχασμό, καμμία ολιγωρία στην οργάνωση κοινών δράσεων ενάντια στα σχέδια του κράτους και της καταστολής.

*στο σημείο αυτό υπάρχει το εστιατόριο "Κατσαρόλα" στο οποίο σταθμεύουν μόνιμα μονάδες ΔΙΑΣ και ΔΕΛΤΑ ίσως γιατί  τροφοδοτεί καθημερινά τους "εργαζόμενους" της ΓΑΔΑ (είναι πιο πάνω στη λεωφόρο Αλεξάνδρας) με έτοιμο φαγητό.  

αφήγηση: κάτοικος της περιοχής, ένας εκ των θαμώνων του καφενείου
άλλες αφηγήσεις και σχετικά ρεπορτάζ εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για οποιαδήποτε πληροφορία ή ερώτηση στείλτε email στο dikaexarchion@gmail.com.