Πέμπτη 8 Απριλίου 2021

Όταν η προπαγάνδα παρηγορεί...

 Απόσπασμα από δημοσίευση του Covid-Gr_Παρατηρητήριο

"Τα πάμε καλά, καλύτερα από τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης". Είναι μια φράση  που την ακούμε συχνά από τα κυβερνητικά στελέχη. Είναι όμως έτσι ;

Ένας κρίσιμος δείκτης για την πορεία της πανδημίας και την αξιολόγηση των επιδόσεων μιας χώρας στην αντιμετώπισή της είναι ο δείκτης D:C. Πρόκειται για το ποσοστό θνησιμότητας των διαπιστωμένων κρουσμάτων Covid 19 και εκφράζεται από το πηλίκο του αριθμού των θανάτων (D) λόγω της μόλυνσης δια του πλήθους των κρουσμάτων (C). Να επισημάνουμε ότι για αυτόν τον αποκαλυπτικό της πραγματικότητας δείκτη δεν θα διαβάσετε ούτε θα ακούσετε τίποτα στις καθημερινές ενημερώσεις της κυβέρνησης,  στις δημοσιογραφικές αναλύσεις, στις δεκάδες καθημερινά συνεντεύξεις των αρμοδίων επιτρόπων και επιτροπών.

Την 01.10.2020 ο δείκτης για τη χώρα μας ήταν στο 2.01%. Την 12.12 ήταν στο 2.91% και την 22.12 στο 3.28% (δηλαδή 3.28 θάνατοι ανά 100 κρούσματα). Την 1.10.2020 η χώρα μας ήταν  κατείχε την εικοστή πρώτη θέση στην κατάταξη των χωρών με τις χειρότερες επιδόσεις των συστημάτων υγείας, Την 31.10.2020 "ανέβηκε" στη δέκατη έκτη θέση και την 12.12.2020 στην έκτη θέση. Μέσα σε δέκα ημέρες δε, κατέλαβε "επαξίως" τη θέση 4, υποσκελίζοντας το Βέλγιο και την Ιταλία. Δείτε τον επόμενο πίνακα. (ημερομηνία σύνταξης 22.12.2020).

Ημερομηνία σύνταξης 22.12.2020 (αφορά δεδομένα της 21.12.2020)

Την 4/4/2021 η Ελλάδα κατέχει την 3η θέση με τις χειρότερες επιδόσεις στην Ευρώπη (ποσοστό 3,07%) "υστερώντας" ως προς αυτό από τη Βουλγαρία και την Ουγγαρία. Ακολουθεί η  Ιταλία που "κουβαλάει" το φορτίο χιλιάδων θανάτων στην πρώτη φάση της πανδημίας (Μπέργκαμο) κάτι που αντανακλάται στον δείκτη αυτόν ακόμη.
Να προσθέσουμε ότι ο μέσος όρος του δείκτη κυμαίνεται, για μεν την Ευρώπη στο 2.28 για δε το σύνολο των χωρών του πλανήτη κυμαίνεται το 2.17.  Αυτό εύκολα το διαπιστώνει κανείς εάν ανατρέξει στους πίνακες .

Τέλος ως προς τον συντελεστή θνησιμότητας (αριθμός θανάτων:αριθμό κρουσμάτων) η χώρα μας βρίσκεται κατά 41% υψηλότερα (3,07%) από τον παγκόσμιο μέσο όρο (2,17%) και κατά 33,7% από τον μέσο ευρωπαϊκό.

Ημερομηνία σύνταξης 5.4.2021 (αφορά δεδομένα της 4.4.2021)
  
Για το κατά πόσο η αντιμετώπιση της πανδημίας αποτελεί πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης κάθε χώρας αποφαίνεται ο δείκτης δείκτης D:C. Ένα ενισχυμένο οπλοστάσιο "καταστολής" της ασθένειας αποδίδει χαμηλότερο  δείκτη. Αντίθετα, η δική μας κυβέρνηση επιδόθηκε στο να ενισχύσει την καταστολή  εις βάρος των πολιτών, επενδύοντας εκατομμύρια ευρώ για την επιβολή του δόγματος "Νόμος και Τάξη".  

Δεν είναι τυχαίο ότι όσες κυβερνήσεις ανά τον κόσμο θεωρούν ότι το κύριο τους μέλημα είναι η καταστολή όσων αντιστέκονται στις πολιτικές τους, υποβαθμίζοντας τα συστήματα υγείας ή τον κίνδυνο από  την πανδημία. Τέτοια παραδείγματα πολιτικών έχουμε άφθονα με πιο χαρακτηριστικές τις περιπτώσεις των USA (επί Τραμπ), Βραζιλία, Ουγγαρία, Πολωνία, Ιταλία, Ουκρανία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες φέρουν ακόμη έντονα τα σημάδια των επιλογών της θητείας του Τραμπ, στη Βραζιλία ο Μπολσονάρο υποβαθμίζοντας (όχι από κάποια άγνοια) τον κίνδυνο της πανδημίας έχει επιδοθεί στη γενοκτονία ολόκληρων επαρχιών και δη των πιο φτωχών, στην Ουγγαρία και την Πολώνία όπου η ακροδεξιά εφαρμόζει νεοναζιστικές συνταγές, στην Ιταλία όπου τείνει να επαναληφθεί ένα νέο Μπέργκαμο λόγω της παράλυσης της πολυσυλλεκτικής κυβέρνησης.
......................

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για οποιαδήποτε πληροφορία ή ερώτηση στείλτε email στο dikaexarchion@gmail.com.